Gondola prijeti Beogradskoj tvrđavi

Među najugroženijim lokalitetima u Evropi je i barokni zamak Jezeri u Češkoj, zamak Samecano u Toskani u Italiji, modernistička zgrada Y-blok u Vladinoj četvrti u Oslu, , modernistička Zombierki elektrana u Bitomu u Poljskoj iz 1920. godine
575 pregleda 0 komentar(a)
Evropa Nostra, Foto: Evropa Nostra
Evropa Nostra, Foto: Evropa Nostra

Beogradska tvrđava sa okruženjem, zbog plana o izgradnji žičare (gondole), našla se na listi 7 najugroženijih lokaliteta kulturnog nasljeđa Evrope 2020. godine, a koju su objavili najveća panevropska mreža u oblasti nasljeđa - Evropa Nostra i Institut Evropske investicione banke, prenosi Seecult.

“Autentičnost i integritet impresivne Beogradske tvrđave, koja je na Tentativnoj listi Uneska kao dio najveće panevropske nominacije za svjetsko nasljeđe - nominacije Granice Rimskog carstva ugrožena je štetnim projektom izgradnje žičare (gondole) Kalemegdan-Ušće koji bi drastično ugrozio integritet i autentičnost tog kulturnog dobra od izuzetnog značaja”, navedeno je u obrazloženju ovogodišnje liste “7 najugroženijih” koju je sačinio međunarodni stručni panel na osnovu nominacija.

Evropa Nostra Srbija nominovala je Beogradsku tvrđavu sa okruženjem na listu “7 najugroženijih” 2020. godine nakon pokretanja javne peticije i kampanje protiv gradnje žičare Kalemegdan-Ušće. U sklopu te kampanje, delegacija stručnjaka Evropa Nostre boravila je u Beogradu u maju 2019, nakon čega je krajem jula objavila Stručni izvještaj zalažući se za cjelovito očuvanje Beogradske tvrđave.

Iz regiona je na listi “7 najugroženijih” i Plečnikov stadion u Ljubljani, jedna od najranijih zgrada tog tipa u Evropi, sagrađena 1925. prema dizajnu poznatog arhitekte Jože Plečnika, a u opasnosti je zbog neadekvatnog razvojnog plana. Tu je i Narodno i eksperimentalno pozorište u Tirani, jedan od najznačajnijih primjera moderne italijanske arhitekture 1930-ih, koji je i jedan od najvažnijih centara izvođačkih umjetnosti i kulture u Albaniji, a suočen je sa planom rušenja.

Među najugroženijim lokalitetima u Evropi je i barokni zamak Jezeri u Češkoj, u kojem je Betoven izvodio Treću simfoniju 1804, a u degradiranom je stanju, zatim zamak Samecano u Toskani u Italiji, spektakularno ukrašeno zdanje iz 19. vijeka, koje je žrtva urušavanja, vandalizma i nebrige, te modernistička zgrada Y-blok u Vladinoj četvrti u Oslu, građena ‘60-ih, sa ikoničnim Pikasovim muralima, a oštećena tokom terorističkog napada 2011. godine i sada planirana za rušenje. Na listi najugroženijih je i modernistička Zombierki elektrana u Bitomu u Poljskoj iz 1920. godine, koja je ugrožena rizikom od rušenja, uprkos mnogim pokušajima da se taj lokalitet pretvori u mjesto za kulturu i kreativne industrije.

Bonus video: