Salatićevo “Otapanje vladara” u Sarajevu

Film u fazi razvoja crnogorskog reditelja odabran je za ovogodišnji CineLink Co-Production Market, u okviru SFF-a
397 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Filmski Centar Crne Gore
Ilustracija, Foto: Filmski Centar Crne Gore

Filmski projekat „Otapanje vladara“ („Melting of the Ruler“) crnogorskog reditelja Ivana Salatića, u produkciji Meander Filma, selektovan je za ovogodišnji CineLink Co-Production Market koji je dio Sarajevo Film Festivala, saopšteno je iz Filmskog centra Crne Gore koji je ranije dao podršku ovom projektu.

“’Otapanje’ je drugi Salatićev dugometražni film koji je trenutno u fazi razvoja. U pitanju je neistorijski film inspirisan crnogorskim brdima koja su u 19. vijeku, iako okružena Turcima, bila jedina slobodna teritorija na Balkanu. ‘Otapanje’ je film o ovom, ali i o drugim mediteranskim prostorima, o ‘plemenitom divljaku’ i njegovom odnosu sa zapadnim svijetom. Producenti projekta su Jelena Angelovski i Dušan Kasalica”, dodaje se u saopštenju.

Salatić
Salatić(Foto: Privatna arhiva)

Salatićev film u razvoju ranije je selektovan i za ovogodišnji FeatureLab 2020 u okviru Torino Film Lab programa, a opisali su ga kao “izuzetno poetičan i vizionarski projekat”.

Nakon prvog od dva godišnja poziva za projekte na CineLink Co-Production Marketu izabrano je 8 igranih filmova i 5 dramskih serija koje su pozvane da učestvuju u pripremnoj radionici CineLink koja se održala onlajn krajem aprila.

„Ovogodišnji CineLink neće biti jedinstven samo zbog pandemije koja je u toku, već zato što će okupiti novu generaciju autora koji traže pažnju na snažne, prijemčive kinematografske priče. U selekciji su prvi i drugi po redu dugometražni igrani filmovi, a njihova zajednička osobina je duhovitost, strast i provociranje razmišljanja. Ovogodišnja CineLink Drama selekcija sadrži veoma raznolik line-up i odličan je pokazatelj da ovaj dio industrije ide u korak sa ostatkom kontinenta”, kazala je Amra Bakšić Čamo, direktorica CineLinka.

Takođe, otvoren je i drugi poziv za CineLink koprodukcijski market, a traže se dugometražni igrani projekti etabliranih autora, u naprednim fazama razvoja i finansiranja. Rok za prijavu je 3. jun.

Bonus video: