Nakon kratke i teške bolesti

Preminuo književnik i prevodilac Bekim Sejranović

„Bekim Sejranović će ostati upamćen kao jedan od najtalentovanijih autora koji su se pojavili u regionu u 21. vijeku, ali i kao divna, plemenita osoba i veliki prijatelj“, navodi se u saopštenju izdavačke kuće Booka
2059 pregleda 1 komentar(a)
Sejranović, Foto: Screenshot/Youtube
Sejranović, Foto: Screenshot/Youtube
Ažurirano: 22.05.2020. 12:20h

Nakon kratke i teške bolesti, u 48. godini života iznenada je preminuo istaknuti književnik i književni  prevodilac Bekim Sejranović.

Rođen je u Brčkom 1972. godine. Studirao je i živio u Rijeci, a od 1993. godine živio u Oslu, gdje je na Istorijsko-filozofskom fakultetu magistrirao južnoslovenske književnosti. 

Od 2000. godine radio je kao sudski tumač i književni prevodilac, predavao je norveški za strance, pisao i objavljivao prozu. Autor je knjige kratkih priča „Fasung“, kao i romana  „Nigdje niotkuda“, „Ljepši kraj“, „Sandale“, „Tvoj sin Hucklbery Finn“ i  „Dnevnik jednog nomada“. 

Za roman „Nigdje niotkuda“ 2009. godine dobio je nagradu „Meša Selimović“. Romani i kratke priče  prevedni su mu na više stranih jezika: norveški, engleski, slovenački,  makedonski, njemački, češki, italijanski i poljski.

„Bekim Sejranović će ostati upamćen kao jedan od najtalentovanijih autora koji su se pojavili u regionu u 21. vijeku, ali i kao divna, plemenita osoba i veliki prijatelj“, navodi se u saopštenju izdavačke kuće Booka.

Preporučujemo za Vas