MINISTAR KULTURE O DEVASTIRANJU KULTURNO-ISTORIJSKIH ZNAMENJA

Bogdanović: Besprizoran atak sa dobro poznatih adresa na najuzvišenije vrijednosti Crne Gore

I ovom prilikom apelovao je na razuman pristup rješavanju situacije i pozivao "sve koji vandalskim ispadima rade na štetu Crne Gore, da se umjesto slušanja „savjeta“ iz Beograda i Moskve najzad okrenu svojoj državi i njenim interesima"
3289 pregleda 34 komentar(a)
Bogdanović, Foto: Saša Matić
Bogdanović, Foto: Saša Matić

Ministar kulture u Vladi Crne Gore, Aleksandar Bogdanović, komentarišući devastiranje kulturno-istorijskih znamenja, poput vandalskog lomljenja mermerne ploče na spomeniku na Ravnom lazu, skrnavljenja tvrđave na Trojici iznad Kotora, ali i paljenja crnogorskih zastava prethodnih dana ocijenio je da je "riječ o još jednom besprizornom ataku sa dobro poznatih adresa na najuzvišenije vrijednosti Crne Gore."

Nepoznate osobe polomile su mermernu ploču na spomeniku na Ravnom lazu u Piperima, koji je posvećen organizatorima Trinaestojulskog ustanka tokom Drugog svjetskog rata.

„Svjedočimo ovih dana da se naša zemlja suočava sa nikad otvorenijom, orkestriranom kampanjom manipulacija iz Srbije, koju zdušno podržava dio lokalnih političara. Sve učestalije neprimjerene izjave srpskih zvaničnika, ali i nastavak medijske kampanje dezinformacijama - od navodnih eksplozija u Beranama, podmetanja fotomontaža iz inostranstva, pa sve do tvrdnji o predstojećem bratoubilačkom ratu, novi su u nizu primjera miješanja u unutrašnja pitanja Crne Gore, što je izgleda postala pasija dijela vlasti u našem susjedstvu. Za nas, nije ovo ništa iznenađujuće, već samo nastavak višegodišnje medijsko-propagandne hajke koja potiče sa adresa van naše države“, kazao je ministar Bogdanović.

Naglasio je i da bi znanje, volja i disciplina kojima smo zajedno doprinijeli tome da Crna Gora danas bude corona free destinacija, trebalo da bude putokaz kako da pristupimo i drugim društvenim izazovima.

"Moramo imati u vidu da su, ne tako davno, na ovim prostorima vođeni krvavi ratovi zbog različitosti i promašenih ideja. Ko iz toga nije izvukao pouke, taj ima problem sa Crnom Gorom - demokratskom, građanskom, multikonfesionalnom državom, koja je i u najtežim danima sačuvala mir. Jedno je sigurno - nećemo dozvoliti da naša država postane poligon za realizaciju pogubnih planova nalogodavaca sa strane. Prizivanje nestabilnosti u Crnoj Gori nije prolazilo nikad, pa neće ni sad“, poručio je Bogdanović.

Dodao je i da su svi koji nemaju problem sa Crnom Gorom kao sekularnom, građanskom državom poželjni partneri ove Vlade - i za dijalog i za dogovor.

"Odlučni smo da svako otvoreno pitanje riješimo, da se sa svakom poteškoćom uhvatimo u koštac, ali manipulacije, podizanje tenzija i podstrekavanje sukoba nećemo tolerisati“, naglasio je Bogdanović.

I ovom prilikom apelovao je na razuman pristup rješavanju situacije i pozivao "sve koji vandalskim ispadima rade na štetu Crne Gore, da se umjesto slušanja „savjeta“ iz Beograda i Moskve najzad okrenu svojoj državi i njenim interesima."

"Na kraju, podsjećam i da smo proteklih dana čuli od visokih zvaničnika iz susjedstva, očito podstaknutih predizbornom kampanjom, kako govore da Crnogorcima u njihovoj državi dolazi kraj. Za razliku od njih, a u duhu svega što naša Vlada radi, poručujemo da u Crnoj Gori svima slijedi novi početak. Nakon perioda skoro paralisanog života, čeka nas povratak redovnim aktivnostima i nastavak svega što je u našoj evropskoj agendi, a samim tim i pružena ruka svima u regionu“, zaključio je Bogdanović.

Preporučujemo za Vas