Na jesen prvi Festival srednjoškolskog teatra “Dijalog”

Prvo mjesto na konkursu za najbolji dramski tekst osvojila je danilovgradska gimnazija, drugo je pripalo gimnaziji iz Nikšića, a treće Srednjoj ekonomskoj školi „Mirko Vešović“ iz Podgorice

375 pregleda 0 komentar(a)
Dijalog 2020, Foto: Dijalog 2020
Dijalog 2020, Foto: Dijalog 2020
Ažurirano: 03.06.2020. 08:53h

Učenici Gimnazije „Petar I Petrović Njegoš“ iz Danilovgrada osvojili su prvo mjesto na konkursu za najbolji dramski tekst u okviru prvog Festivala srednjoškolskog teatra „Dijalog 2020“ koji su raspisali srednja mješovita škola u Golubovcima i Kulturno-informativni centar “Zeta” uz podršku Ministarstva prosvjete Crne Gore.

Tema ovogodišnjeg konkursa za srednjoškolce obuhvatila je nasilje i posljedice činjenja i ćutanja pred ovakvim oblicima ponašanja. Od pristiglih 12 tekstova, žiri festivala „Dijalog 2020“ kojeg su činili predsjednik dramaturg Nikola Tomić i članovi studenti Fakulteta dramskih umjetnosti na Cetinju Tamara Milošević i Mladen Ivanović jednoglasno su odlučili da prvu nagradu dobije dramski tekst „Antigona 2.0” danilovgradske gimnazije.

Žiri ističe da je prvoplasirana drama vrednovana prvenstveno zbog svoje originalnosti.

“Oslonac na tradiciju grčke tragedije i oblikovni postupci koji su alternativni čine ovu dramu prostorom u kojoj se vezuju znanja stečena u školi i istine koje đaci sa sobom nose“, obrazložili su oni.

Drugo mjesto pripalo je Gimnaziji „Stojan Cerović“ iz Nikšića, koja je na konkurs kandidovala tekst „Korijeni i izdanci“. U pitanju je drama koja svjedoči o osviješćenosti učenika/ca kada su u pitanju porodične vrijednosti na kojima počiva sudbina predaka i potomaka.

Dramski tekst „Ko je ođe Don Kihot?“ Srednje ekonomske škole „Mirko Vešović“ iz Podgorice osvojio je treću nagradu. Kako ističe žiri, učenici se, u intertekstualnoj ravni, oslanjaju na pročitanu lektiru i simboliku “Don Kihota” kao borca za obespravljene i ugrožene.

Dodijeljena je i specijalna nagrada koju je osvojio tekst „Kad antijunak vodi“ kotorske gimnazije, a koji opsežnim tematskim okvirom na realističan način obuhvata odnos tradicionalne društvene zajednice prema onome što je moderno i, za nju, kao takvu, uneobičajeno.

Svi nagrađeni tekstovi biće izvedeni na jesen, na prvom Festivalu srednjoškolskog teatra „Dijalog 2020“ u Kulturno-informativnom centru “Zeta”, najavljuju organizatori.

Bonus video: