jedina crnogorska predstavnica

Vesna Bošković na bijenalu grafike na Tajvanu

“Tokom godina Međunarodna izložba bijenala grafike R.O.C. obezbijedila je široku platformu za domaće i međunarodne grafičare. Sudar kreativnih koncepata štampe zajedno sa razvojem kreativnih tehnika i pojavom digitalizacije doveo je do promjene tradicionalnog sadržaja štampanja i metoda izražavanja

1911 pregleda 479 reakcija 1 komentar(a)
Vesna Bošković, Foto: Privatna arhiva
Vesna Bošković, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 08.06.2020. 09:16h

Od 1.220 umjetnika iz cijelog svijeta koji su dostavili svoje grafičke originale nakon tromjesečne selekcije grafičkih djela odabrano je 166 finalista iz 80 država koji će učestvovati na Međunarodnom bijenalu grafike 2020. R.O.C. (International Biennal Print Exhibit 2020 R.O.C.) na Tajvanu, a koje se održava u Nacionalnom muzeju Tajvana, od jula do septembra 2020. godine. Među izabranima je i jedina predstavnica Crne Gore, profesorica Vesna Bošković, čiji je rad “02.20.2020” zavrijedio pažnju najeminentnijih imena iz svijeta umjetnosti grafike i kritičara.

Djelo profesorice sa Fakulteta likovnih umjetnosti na Cetinju, “02.20.2020”, rađeno je u tehnici linogravure, srednjeg formata i našao se među finalistima jednog od najprestižnijih bijenala grafike u svijetu.

“Rad je prvo odštampano djelo u mom novoformiranom ateljeu koji ujedno za mene predstavlja i novi izlagački početak”, počinje ona razgovor za “Vijesti”. Sam naziv dozvoljava da se naslute razne simbolike tih brojki, a Bošković objašnjava da je u pitanju datum nastanka njenog rada.

“Rad ‘02.02.2020’ je nastao baš tog datuma. Smjenjivanje simbola poput refleksije zapravo me je asociralo na tu tačku prelamanja koja lijevi niz reflektuje na desnoj strani i inicira neprestano kretanje. Svakako, i moji radovi iz serije ‘Propelera’, kojem i ovaj rad pripada, bilježe hermetizovani znak/formu energizovan refleksijom ličnog sadržaja”, priča ona o svom radu i nastavlja: “Determinisana u elipsoidnu formu, nastaje poštovanjem datog trenutka, fokusirane energije, koja na papiru ostavlja pečat pokreta, koji pulsira i ne poznaje nikakve prostorne granice. Napomenuću da je organizator naznačio jasne propozicije za ušešće što nije omogućavalo interdisciplinarnu formu grafike, koja je u fokusu mog interesovanja”, dodaje Bošković.

Ona ističe i da joj kao umjetnici imponuje izlaganje na ovoj izložbi, kao i društvo grafičara iz cijelog svijeta “koji su svojim radovima zavrijedili pažnju najeminentnijih imena grafičke umjetnosti”.

Ovo međunarodno bijenale grafike predstavlja jednu od najdugotrajnijih međunarodnih izložbi grafike u svijetu danas, a postoji od 1983. godine. Misija događaja je promocija međunarodne kulturne razmjene i jačanje međusobnog razumijevanja umjetničkih vrijednosti između Istoka i Zapada.

“Tokom godina Međunarodna izložba bijenala grafike R.O.C. obezbijedila je široku platformu za domaće i međunarodne grafičare. Sudar kreativnih koncepata štampe zajedno sa razvojem kreativnih tehnika i pojavom digitalizacije doveo je do promjene tradicionalnog sadržaja štampanja i metoda izražavanja.

Rad “02.20.2020”
Rad “02.20.2020” foto: Privatna arhiva

Ove promjene u izgledu tradicionalnog štamparstva, grafike pokazuju drugačiju umjetničku karakteristiku. U kombinaciji sa razmišljanjima savremenih umjetnika o problemima društvenog izražavanja izraženim u njihovom radu, umjetnost grafike je ušla u novu eru. Izložba takođe služi kao most koji povezuje tajvanske umjetnike sa svjetskim međunarodnim štamparstvom i njeguje mnoge odlične talente za štampu”, navodi se u opisu Bijenala za koje su mogli da konkurišu umjetnici sa svih strana svijeta, ali sa umjetničkim originalima koja ispunjavaju “indirektne” i “višestruke” karakteristike štampe, bilo na osnovu prenosnog štampanja ili štamparske izrade (prihvaćene su sve grafičke tehnike).

Odnos prema grafici u Crnoj Gori nije zaživio na pravi način

O tome koliko je teško baviti se umjetnošću u Crnoj Gori Bošković ističe da dovoljno govori podatak da je tek prije godinu dana dobila na korišćenje prostor za atelje, pod uslovima namijenjenim umjetnicima. Ona dodaje i da se nada da će ostati u istom prostoru i da će u njemu nastaviti da stvara. “Kada je u pitanju Crna Gora, mislim da odnos prema grafici, nažalost, nije zaživio na pravi način. Crnogorska tradicija i samo poštovanje nje je selektivna, a zaboravlja se na značaj štamparije Crnojevića”, smatra Bošković. Ona poručuje i da je od posebnog značaja za crnogorsku kulturu i tradiciju uspostavljanje grafike kao samostalnog smjera na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju.

“Vjerujem da ćemo uz zalaganje mojih kolega sa grafike i svakako podršku ostalih kolega uspjeti da povratimo SP Grafiku kao samostalan odsjek na FLU, koji jedino na taj način može uspjeti da razvija umjetnost multioriginala, što nam je i obaveza prema crnogorskoj tradiciji”.

Nakon duže pauze ponovo izlaže

Vesna Bošković je rođena 1970. godine u Beogradu. Diplomirala je na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju gdje je angažovana kao vanredni profesor. Postdiplomske studije je završila u Beogradu 1995. godine. Član je Udruženja likovnih umjetnika Crne Gore od 1992. godine, a član je i međunarodne asocijacije UAS za koju je članstvo stekla učešćima na izložbama arhitekture

Bošković za sebe kaže da je multimedijalni umjetnik, a izlagala je na više samostalnih i kolektivnih izložbi. Pored brojnih nagrada izdvaja nagradu Crnogorske akademije nauka i umjetnosti.

Nakon duže izlagačke pauze 2015. se predstavila samostalnom multimedijalnom izložbom “Sve je satkano od svjetlosti”, a nedavno je učestvovala i na izuzetno značajnoj smotri grafike u Parizu - Bijenale Sarse (19. Biennale internationele de la gravure de Sarcelles).