Mala priča bliska običnom čovjeku

Za film “Dohvati nebo” crnogorski reditelj Milutin Darić dobio je nagradu za najbolju režiju na 10. Festivalu filmova Jugoistočne Evrope u Parizu

934 pregleda 0 komentar(a)
Milutin Darić, Foto: Cetinjskilist.com
Milutin Darić, Foto: Cetinjskilist.com

Kada je film “Dohvati nebo” u pitanju potvrđuje se vjerovanje da se umjetnost stvara bez kalkulacija u bilo kojem smislu - narodski, čista srca i sa vjerom, kaže crnogorski reditelj Milutin Daka Darić koji je za svoj debitantsko dugometražno ostvarenje dobio nagradu za najbolju režiju na jubilarnom 10. Festivalu filmova Jugoistočne Evrope u Parizu - SEE a Paris 2020.

“Da je i u jednom segmentu ovog filma bilo racionalnosti i zdravorazumske procjene, ovaj film ne bi nastao. Drugim riječima, u sve rizike u koje smo ušli i ja i produkcija i sve persone ispred i iza kamere - isplatio se. Kada govorimo o mom poslu i profesiji, ovo je potvrda da sam na pravom putu i da sam sposoban da se bavim ovim poslom, a mislim da je to dovoljan razlog za bezgraničnu radost”, kaže Darić za “Vijesti”.

Dariću je nagradu dodijelio petočlani žiri, na čelu sa francuskim sineastom Maksom Azuleom. No, Darić dodaje da je film prvenstveno prepoznat u Crnoj Gori.

“Opet ću ponoviti - da nije prepoznat od struke i od onih koji izdvajaju sredstva i finansije, filma ne bi ni bilo. Naime, prvenstveno moram navesti Filmski centar Crne Gore i Ministarstvo kulture. Sredstva nisu bila dovoljna, ali ni oni nisu imali dovoljno materijala da mi daju značajnija sredstva jer nisam imao zapaženu filmsku biografiju osim filmova koje sam stvarao na nivou studija filmske režije na FDU Cetinje, s obzirom na to da je ovo debitantski film. Sad je zadovoljstvo još veće jer sam opravdao povjerenje svih. U odnosu na ostalo, možda ima negdje u nekom obliku čuvene crnogorske pizme, ali lijepo je da i to postoji, to je regularni element ovog društva i ja ga poštujem. Što se tiče publike - ona reaguje božanstveno i aplauzi su prilično dugi, ne iz razloga jer sam napravio izuzetno kinematografsko djelo, već iz razloga što sam iskreno ispričao jednu malu priču blisku običnom čovjeku, čijem status i pripadam”, priča reditelj.

On dodaje i da nije lako baviti se režijom u Crnoj Gori.

“Nije se jednostavno baviti režijom u Crnoj Gori niti na prostoru bivše Jugoslavije, jer nove generacije sineasta imaju ogromnu obavezu i moralni teret na leđima koji nam je postavila tradicija, a koja je djelovala cijelu drugu polovinu XX i početak XI vijeka sa bogovima ove profesije. U tom smislu svi reditelji nove generacije koji stasavaju zajedno sa institucijama kulture koje ih prate pokušavaju da održe standard na koji je navikla publika Evrope i svijeta kada se susreću sa produkcijama sa ovih prostora”, ističe on.

Glavni junak njegovog filma je Milutin čovjek srednjih godina kome se sva životna harmonija ruši kada njegova supruga Magdalena doživi saobraćajnu nesreću poslije koje ostaje nepokretna. On ostaje bez posla, bez stana, bez mogućnosti da sinu ispuni ijednu želju…

“Sudar sa problemima i nevoljama u jednom trenutku se ipak zaustavljaju i priča kreće drugim tokom, a pobjeđuje vjera u ljubav i porodicu, u dobro u ljudima”, navodi se u opisu filma u kojem igraju: Milan Kovačević, Maja Šarenac, Petar Kažić, Nada Vukčević, Emir Ćatović, Petar Božović, Ljubica Barać, Božidar Zuber, Nikola Vasiljević, Mladen Nelević, Branimir Popović, Aleksandar Saša Petrović, Vanja Jovićević, Omar Bajramspahić, Miloš Pejović, Miodrag Manerik, Slaviša Grubiša, Pavle Popović, Danilo Babović, Davor Klisić, Marko Todorović, Plamen Brnović, Milena Damjanović.

Darić je ranije “Vijestima” kazao da se film može gledati i kao studija, a navodi i šta bi bila poruka njegovog ostvarenja.

“Ovaj tekst bi po formi, a u odnosu na poruku koju sam želio da prenesem publici, mogao biti jedna mala studija. Ipak nije potrebna baš studija jer postoji film. Poruka je višeslojna, a pitanje koje film postavlja je jednostavno... Gdje je mali obični čovjek? Kako volim da kažem - nukleus društva, neko je rodio i oformio društvo kao takvo. Gdje su svakodnevni problemi malog običnog čovjeka?”, pita Darić.

On “Vijestima” otkriva da se od septembra ili oktobra mogu očekivati i bioskopske projekcije filma i poručuje:

“Hvala svima koji su vjerovali u mene, malo je onih koji nisu. I kao što sam za vaš list negdje ranije rekao: ‘sada su kinematografski putevi za mene potpuno osvijetljeni’”. SEE Film Festival je internacionalni festival koji okuplja autore iz 15 različitih zemalja sa područja jugoistočne Evrope. Ovogodišnje izdanje je upriličeno onlajn, od 2. do 5. juna, zbog virusa korona.

Pored Darića, na festivalu su nagrađeni i: najbolji glumac Cem Bender iz Turske za ulogu u filmu “Omar i SAD” koji je dobio i nagrade za najbolji scenario Mehmeta Bahadir Era i najbolji igrani film u režiji Marien Er Gorbač; najbolja glumica je Adriana Matoshi sa Kosova (film “Hladni novembar), najbolja animacija “Prirodni izbor” Alete Rajić iz Bosne i Hercegovine, najbolji dokumentarni film je “Push-Pull” Nevena Hitreca iz Hrvatske i najbolji kratki film je “The Wells” Radua Zaporojana iz Moldavije.

Bonus video: