Izložba "Moguća predvorja edenskih vrtova"

"Predstavljene slike su presjek Lukovčevog slikarstva nastajalog u posljednjih deset godina. No, putem srodnih tematskih niti djela su povezana u cjelinu čije izvorište čini panteistički pristup promišljanju života i svijeta i njegovog likovnog kazivanja", kazala je Đečević

859 pregleda 0 komentar(a)
Sa otvaranja izložbe u Modernoj galeriji, Foto: Samir Lačević
Sa otvaranja izložbe u Modernoj galeriji, Foto: Samir Lačević

Na radovima akademskog slikara Marka Lukovca uočava se “prodor vitalne snage različitih mitologija: od antičkih, judeo-hrišćanskih, staroslovenskih i islamskih, do divljenja misticizmu Dalekog istoka”, primijetila je kustoskinja Muzeja i galerija Podgorice mr Selma Đečević koja je i otvorila njegovu izložbu 16. juna u Modernoj galeriji u Podgorici.

“Ova umjetnost koja religioznost promatra kroz filozofski okular ne posjeduje eshatološku napetost, niti iščekuje ‘sotera’, ona prikazuje kontemplativni mir, sklad svih stvari na zemlji kao mogućem predvorju edenskih vrtova”, smatra Đečević koja potpisuje uvodni tekst kataloga “Moguća predvorja edenskih vrtova”.

Postavka obuhvata 13 radova velikog formata rađenih u različitim slikarskim tehnikama.

foto: Samir Lačević

“Predstavljene slike su presjek Lukovčevog slikarstva nastajalog u posljednjih deset godina. No, putem srodnih tematskih niti djela su povezana u cjelinu čije izvorište čini panteistički pristup promišljanju života i svijeta i njegovog likovnog kazivanja. Takav pristup izrazito se očituje u sveprisutnim predstavama prirode, te njene neraskidive vezanosti i prožimanja sa prikazima nage i masivne ljudske figure koja uprkos svojoj putenoj gorostasnosti često ostaje znalački, poput mimikrije, utkana u nemirni ali blaženi ambijent prirode. Floralni motivi, lišće, drveće i ptice, lakokrila čudesna stvorenja i srebrni putiri - ritmovi su kojima se ispisuju tajanstvene glose o drevnoj postojbini čovjeka, o bezimenom beskraju kao nekom opštem počelu najsličnijem prirodi koja i sama vječno u tišini odmara”, kazala je Đečević.

Izložba je realizovana u okviru “Podgoričkog kulturnog ljeta”, a za posjetioce će biti otvorena do 12. jula.

Lukovac je rođen 1981. godine u Podgorici. Završio je Srednju likovnu školu „Petar Lubarda“ na Cetinju, diplomirao slikarstvo na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju u klasi profesora Branislava Sekulića gdje je i magistrirao u klasi profesora Ratka Odalovića. Učesnik je brojnih kolonija i kolektivnih izložbi, a ovo mu je 12. samostalna.

Bonus video: