Underhill: Projekcije filmova "Zemlja je plava kao pomorandža", "Ognjilo", "Tunel" i “Tarkovski. Film kao molitva"

Underhill: Projekcije filmova “Zemlja je plava kao pomorandža”, "Ognjilo", “Tunel” i “Andrej Tarkovski. Film kao molitva”

366 pregleda 0 komentar(a)
Iz filma “Andrej Tarkovski. Film kao molitva”, Foto: Privatna arhiva
Iz filma “Andrej Tarkovski. Film kao molitva”, Foto: Privatna arhiva

Današnji program 11. UnderhillFesta počinje filmom “Zemlja je plava kao pomorandža” rediteljke Irine Cilik iz Ukrajine, a prikazuje se u 18 časova u Narodnoj biblioteci “Radosav Ljumović” u okviru programa “U fokusu”, koji Underhill organizuje u saradnji sa NVO Centar za ženska prava.

“Radnja prati život Ane, samohrane majke i njeno četvoro djece koji dokumentuju svoju svakodnevicu tokom opsadnog stanja u Donbasu, u Ukrajini. U teškim okolnostima, i za autorku filma i za porodicu, snimanje postaje strategija preživljavanja. Film je dobio nagradu ‘Sundance’ festivala za najbolju režiju u kategoriji svjetske kinematografije”, navodi se u najavi.

Na teren KK Budućnost u Njegoševom parku publiku seli film “Ognjilo” Vladimira Perovića koji počinje u 20.45 časova gdje će biti i ostale projekcije.

“Jedan čovjek živi svoj život gorštaka, srođen sa krševitim okruženjem. Promiču dani, godišnja doba i godine, a u njegovo imanje, u nekoliko etapa, useljava neobičan, metalni komšija. Izmijenjeni su i životni prostor i pejzaž junaka, a njegov život!? Ognjilo (čekmek), starinski upaljač, simbol jednog načina življenja, živi i dalje”, navodi se u sinopsisu.

Film “Andrej Tarkovski. Film kao molitva” koji je režirao sin proslavljenog reditelja - Andrej A. Tarkovski na repertoaru je u 21.30.

“Ovaj dokumentarac prepričava život i djelo Tarkovskog, puštajući reditelja da sam priča priču, dok dijeli svoja sjećanja, pogled na umjetnost i razmišljanja o sudbini umjetnika u smislu ljudskog postojanja. Tarkovski, čija se djela smatraju remek-djelima svjetske kinematografije, ostavio je za sobom osam filmova i interesovanje i želje da se razumije njegovo djelo”, stoji u najavi. Projekcija filma “Tunel” u režiji Nine Orjonikidže i Vana Arsenishvilija počinje u 23.15.

“Film se bavi ljudima koji rade na proširenju pruge u udaljenom gruzijskom selu. Kada završe, tuda će prolaziti novi put svile. Ali prije nego što se ova brza veza između Kine i Evrope ostvari, mora se prokopati tunel koji će ići kroz planinu, gdje seljani imaju svoja polja i pašnjake”.

Bonus video: