Van Gogovo i Gogenovo pismo o posjeti bordelu prodato za 210.000 eura

Umjetnici su napisali pismo prijatelju, francuskom slikaru Emilu Bernaru, krajem 1888. godine

2874 pregleda 0 komentar(a)
ismo je prodato na aukciji u Parizu u utorak, Foto: Getty Images
ismo je prodato na aukciji u Parizu u utorak, Foto: Getty Images

Pismo koje potpisuju umjetnici Vinsent van Gog i Pol Gogen, a sadrži detalje o njihovoj posjeti bordelu, prodato je na aukciji za 210.600 eura. Pismo je priložila Fondacija Vinsent van Gog u aukcijskoj kući Druo u Parizu u utorak. Umjetnici su napisali pismo prijatelju, francuskom slikaru Emilu Bernaru, krajem 1888. godine.

U pismu, umjetnici opisuju kako je živjeti i raditi u francuskom gradu Arlu. Van Gog i Gogen, obojica postimpresionisti poznati širom svijeta, bili su ubijeđeni da su započeli „veliku renesansu umjetnosti”, sudeći po pismu. Umjetnici su oblikovali njihovu viziju u Arlu, ali nakon što su proveli nekoliko mjeseci zajedno, njihovo prijateljstvo se završilo loše i Gogen je otišao. Kao datum je naveden 1-2. novembar 1888. godine, a pismo je napisano nekoliko nedjelja prije nego što je Van Gog doživio nervni slom i odsjekao sebi lijevo uvo.

Holandski umjetnik je izvršio samoubistvo 1890. godine.

Iz aukcijske kuće Druo ističu da je pismo „neobično” zbog toga koliko su umjetnici bili ubijeđeni da će njihova djela dovesti do revolucije u umjetnosti. Van Gog i Gogen, ističu u aukcijskoj kući, bili su „potpuno svjesni da njihova umjetnost označava prekretnicu i da će ih jedino buduće generacije razumjeti”. Direktorka Van Gogovog muzeja, Emili Gordenker, izjavila je da je „oduševljena” što će tako „važno pismo” biti izloženo u muzeju.

„Počastvovani smo i zahvalni što je Fondacija Vinsent van Gog omogućila da tako važno pismo postane dio naše kolekcije, naročito u ova teška vremena”, dodala je.

Šta piše u pismu?

Umjetnici se osvrću na njihov boravak u Arlu, gdje su zajedno radili u iznajmljenom stanu u Žutoj kući.

„A sada nešto što će te zanimati - nekoliko puta smo išli do bordela, i verovatno ćemo češće odlaziti tamo zbog posla”, napisao je Van Gog u pismu na četiri strane.

„U ovom trenutku, Gogen radi na platnu o noći u kafeu koju sam ja takođe oslikao, ali sa likovima koje smo sreli u bordelima. Obećava da će biti prelijepo djelo.”

Iako je pismo adresirano njihovom prijatelju, ono takođe predstavlja razgovor između Van Goga i Gogena, koji su pričali o iskustvu zajedničkog rada. U pismu, Van Gog je opisao Gogena kao „neiskvareno biće sa instinktom divlje zvjeri”.

„Sa Gogenom, krv i seks imaju prednost nad ambicijom”, dodao je. „Ali dosta o tome, vidio si ga izbliza bolje i duže od mene, samo sam htio da ti iznesem prve utiske u nekoliko riječi.”

Od 9. oktobra 2020. godine, pismo će, zajedno sa 40 drugih dokumenata, biti izloženo u Van Gogovom muzeju u Amsterdamu.

Bonus video: