„Paleođeca” uče o arheologiji

Muzeji i galerije Nikšić, u saradnji sa Gimnazijom „Stojan Cerović“, i ove godine organizuju radionicu za nikšićke gimnazijalce

2100 pregleda 0 komentar(a)
Polaznici radionice, Foto: Privatna arhiva
Polaznici radionice, Foto: Privatna arhiva

Nakon prve uspješno realizovane radionice „Paleođeca“, JU Muzeji i galerije Nikšić, u saradnji sa Gimnazijom „Stojan Cerović“, i ove godine organizuju pomenutu radionicu za nikšićke gimnazijalce.

„Prvom sastanku prisustvovalo je dvadesetak učenika prvog i drugog razreda Gimnazije, što je gotovo dvostruko veće interesovanje u odnosu na prvu radionicu”, kazao je arheolog Vasilije Marojević koji je autor radionice, a istom i rukovodi.

Podsjetio je da je radionica počela sa radom 2018. godine u sklopu projekta “Praistorija na teritoriji Opštine Nikšić’’, koju je podržalo Ministarstvo kulture. “Tom prilikom realizovali smo dvije izložbe, brojne izlete, a snimljen je i kratak dokumentarni film koji prezentuje dio kulturnog nasljeđa našeg grada. Lično sam najzadovoljniji time što je jedan broj polaznika učestvovao u istraživanjima na praistorijskom lokalitetu Crvena stijena, jer su na taj način iz prve ruke mogli da steknu uvid u posao arheologa. Mislim da se to pokazalo kao jedan od najboljih načina da mlade zainteresujemo za prošlost, ali i da ih navedemo da postavljaju neka nova pitanja o svijetu u kojem žive”, kazao je Marojević. I ovogodišnji polaznici radionice imaće priliku da čuju nešto više kako o prošlosti i kulturnom nasljeđu grada, tako i šireg područja.

“Planirana je rekonstrukcija zgrade Muzeja tako da nećemo biti u mogućnosti da polazncima radionice direktno predstavimo neke od arheoloških nalaza koji su dio, vjerovatno, najbogatije muzejske postavke iz praistorijskog perioda u Crnoj Gori. Iz tog razloga, fokus našeg interesovanja biće na prezentaciji ostataka kulturne baštine od praistorije do srednjeg vijeka koji su brojni na teritoriji opštine Nikšić”, kazao je autor projekta.

Direktorica JU Muzeji i galerije Nikšić, Jelena Đukanović, podsjetila je da je cilj projekta da se nikšićki gimnazijalci upoznaju sa praistorijskim periodom svoga kraja i sa arheologijom kao naukom.

“Pored obilazaka arheoloških lokaliteta, učenici su imali jedinstvenu priliku da učestvuju na arheološkim iskopavanjima na našem najznačajnijem lokalitetu Crvena stijena. Boraveći na Crvenoj stijeni po nekoliko dana tokom školskog raspusta bili su od pomoći i upoznali su naučnike iz cijelog svijeta, a znanje i utiske koje su tom prilikom stekli prikazali su na izložbi fotografija priređenoj u okviru Dana evropske baštine”, kazala je Đukanović.

U okviru arheološke radionice Marojević je snimio dokumentarni film “Praistorija na teritoriji opštine Nikšić’’ koji je prikazan na XX Smotri arheološkog filma u Narodnom muzeju u Beogradu, a dobili su poziv da učestvuju i na Festivalu arheološkog filma u Splitu u novembru. Marojević i Đukanović zahvalili su se profesorima istorije Vesni Vućić i Zvonku Femiću što su dali doprinos u organizovanju radionice.

Bonus video: