Važnost umjetnosti za razvoj mladih

U Baru je održana kreativna radionica za srednjoškolce u sklopu projekta “Complicities”

1753 pregleda 0 komentar(a)
Sa radionice u Baru, Foto: KC Bar
Sa radionice u Baru, Foto: KC Bar

Umjetnost kod djece je izuzetno važna, a upotreba mašte za stvaranje nečeg korisnog za svakodnevni život će ih naučiti važnosti ličnog stvaralaštva i svojih mogućnosti, kazala je vajarka Maja Čakalović nakon održavanja kreativne radionice grupe dizajn koja je u Baru namijenjena za učenike srednjoškolskog uzrasta, a u sklopu međunarodnog trilateralnog IPA kulturnog projekta “Complicities” (skraćenica od “COntemporary art Modeling Peripheries for LIvable CITIES”).

“Naša zamisao je da kroz par radionica u domenu slikarstva, vajarstva, grafičkog dizajna i primijenjene umjetnosti, približimo djeci svijet umjetnosti, što smo kroz razgovor sa malim kreativcima i prošli na prvoj radionici”, ističe Čakalović, koja je koordinatorka ove projektne sektorske grupe.

Vajarka Ina Martinović će na drugoj radionici detaljno objasniti šta je sve neophodno za rad u toj oblasti, počev od zaštitne opreme, alata i mašina, pa sve do raznih materijala koji se koriste u vajarstvu, a u sklopu prve radionice, ona je djeci predstavila pričom proces obrade metala, uz primjer svoje skulpture, što je polaznicima bilo posebno interesantno.

“Likovno izražavanje je značajno za razvoj djece i nadam se velikom odazivu i na drugoj radionici gdje ćemo kroz zabavu i neopterećujući pristup uspjeti da djecu oplemenimo svojim likovnim umijećem. Radujemo se djeci koja žele da se druže i spontano uče zajedno sa drugima, i tako formiraju svoju umjetničku stranu ličnosti kroz naše buduće radionice”, kazala je Martinović.

Akademski slikar Dalibor Dado Ćetković je istakao da je posebno zadovoljan odzivom djece. On je mladim umjetnicima i polaznicima njegove škole crtanja i slikanja “Umjetnički atelje Dalibor” predstavio mogućnosti koje mogu dobiti učešćem u ovoj i budućim radionicama.

“Djecu sam uputio i na radionice iz oblasti primijenjene umjetnosti i dizajna koje će predvoditi Džulijan Ilić i Boris Bajić, a ja ću sa dr Milunom Lutovcem prodržati radionicu slikanja na kojoj ćemo djeci otvoriti nove vidike iz oblasti savremenog slikarstva i nadograditi postojeća znanja”, rekao je Ćetković. Na radionici su govorili i Bajić, Ilić i Lutovac, a organizatori najavljuju da će treća radionica biće bazirana na slikarstvu i predvodiće je dr Lutovac i Ćetković. U fokusu četvrte radionie je primijenjena umjetnost u kojoj učestvuje Ilić, a tema pete radionice je grafički dizajn i nju će voditi Boris Bajić, najavila je Čakalović iskazujući zahvalnost svim roditeljima koji su se odazvali ovom pozivu i koji svoju djecu usmjeravaju na kulturu i kreativno odrastanje. JP “Kulturni centar Bar” je vodeći partner međunarodnog IPA projekta “COMPLICITIES” koji finansira Evropska unija u sklopu INTERREG IPA CBC Itallija-Crna Gora-Albanija 2014/2020. programa.

Bonus video: