Kiparska umjetnost u Podgorici

Izložba iz fonda CSUCG do prvog septembra se može pogledati u Dvorcu Petrovića

981 pregleda 0 komentar(a)
Postavka izložbe, Foto: CSUCG
Postavka izložbe, Foto: CSUCG

Izložba kiparske umjetnosti iz fonda Centra savremene umjetnosti Crne Gore, čija je kustoskinja Marina Čelebić, može se pogledati od danas u Podgorici u Dvorcu Petrovića na Kruševcu. Zbog epidemiološke situacije, zvaničnog otvaranja izložbe neće biti, a postavka se može pogledati do prvog septembra, poručili su organizatori.

“Galerija umjetnosti nesvrstanih zemalja, čiji je nasljednik Centar savremene umjetnosti Crne Gore, od Vlade i umjetnika Kipra dobila je na poklon 38 umjetničkih djela. Od Vlade Kipra je dobila na poklon antički krčag iz perioda 725-600. godina prije n.e. kojim je predstavljena umjetnost arhajskog perioda. Krčag je oslikan čisto geometrijskim motivima”, zapisala je, između ostalog, Čelebić.

Dio postavke
Dio postavkefoto: CSUCG

Ona je predstavila i umjetnike čiji radovi će biti izloženi.

“Umjetnik Hambis Tsangaris (1947) odrastao je u doba političkih previranja, te je jedan od svjedoka burnih događaja koji su zauvijek promijenili društveni pejzaž ostrva. Galeriji je poklonio 28 linoreza, čiji su motivi pejzaži, mrtva priroda, erotika, a neki upravo nose i ratne teme npr. protesti, zatvorenici, izbjeglice, okupirane kuće… koji predstavljaju surovost i gorčinu jedne apsurdne dijaspore. Georgeu Lanitisu (1936-2005) je Kipar vječita, gorka inspiracija. Gorka jer Lanitis dijeli sudbinu većine svojih sunarodnika koji su raseljena lica i izbjeglice u sopstvenoj zemlji. Lanitisu, rođenom u gradiću Famagusta, nikad nakon invazije nije bilo dopušteno ni da kroči nogom na zemlju svoje mladosti. Zato je taj prostor njegova trajna inspiracija, to osjećanje raseljenog lica i čovjeka bez domovine. Treći umjetnik na izložbi je Andy Bargilly (1947) i ona je, takođe, kreativno inspirisan šezdesetim godinama. Na izložbi je zastupljen sa dva rada - ‘Vrata i prozor’ i ‘Otvorena vrata’. Bavi se scenografijom, scenskim dizajnom”, kazala je Čelebić.

Jedan od radova sa izložbe
Jedan od radova sa izložbefoto: CSUCG

Bonus video: