Uvijek dođe drugi tramvaj, kao i muškarac

Mnogi se Hrvat i Srbin, za rata ‘90ih iz šverca uzdigao do elitnih bankarskih poslova. Ovaj agramerizam koriste i mnogi mladci. Rijedak je danas predstavnik mladeži a da nije švorc

3081 pregleda 1 komentar(a)
“Nakon ljubavi”, Foto: Lidija Vukčević
“Nakon ljubavi”, Foto: Lidija Vukčević

Š

Šalica - obično kave ili čaja. Imala sam jednu oblikovanu u hiperrealističku skulpturu. Sa šalice prelijevao se talog kave. Komprimirana talijanska ironija prema kafenisanju i gatanju.

Šolja - u štokavskim jezicima: samo toaletna. Odatle izreka što južnije to tužnije, što bolje kuhinje, to prljaviji toaleti.

Šum - u ovoj poetskoj riječi bude sakriveno koješta zanimljivo. Otkriti šumove frekvencija bliskih teže je nego osvojiti svemir.

Šansa - prilika za one koji vjeruju u predestinaciju. Dobra šansa, bonne chance, ustvari je Dobra sreća. Nema šanse - imperativan način da vas netko odbije u nekoj stvari ili mogućnosti.

Šlag na torti - nepoznat je netko pojeo taj vaš slador. Onu točku na i. Dan prije vjenčanja otkazao vam je dragi, izboli su vam te balone entuzijazma, maznuli šlagvort za dijalog koji vodite, uplatili na krivi račun honorar, ili jednostavno, ostavili vas na cjedilu.

Šećer na kraju - slično Šlagu na torti. Neki ga uzmu na početku. Ostane trpki okus prvoga i srednjega pjata. Istini za volju, neki je šećer kao mnoga torta, ili ljubav, bljutav.

Šešir/šešoar/šilterica, kapa, passamontagnia bereta, šapo - koliko naziva za razne oblike glavopokrivala. Zastrijeti kostrijeti kosu ili vlasulju zbog zime, klime, vjetra ili vjere.

Šik - nositi se koketno, biti šik. U mojim sjevernim govorima i boravcima, znati se nositi sa siromaštvom. Detalj čini svoje. Nalikuje riječi:

Šok - terapija ili albanski, Drug, prijatelj. U ženskoj verziji, erotski slobodoumna i slobodnodjelatna Slavonka: šokica.

Šutnja - zlato. Ćutkanje srebro. Bronca lajavoj zlosretnoj lakoumnosti koja brblja na tvoja usta. Milostivi druže, bože ili što već jesi, s one strane leće.

Šutnja iscjeljuje - samo kad ste bez misli, primisli, zlomisaonosti, bez volje i predodžbe. Zurite li u dragi pejzaž ili nepoznatu slikovnicu.

Šverc, švorc - obje riječi podsjećaju na svoj njemački izvornik. Mnogi se Hrvat i Srbin, za rata ‘90ih iz šverca uzdigao do elitnih bankarskih poslova. Ovaj agramerizam koriste i mnogi mladci. Rijedak je danas predstavnik mladeži a da nije švorc.

Širi tako pozitivnu energiju - Prenosi na mene mir... apćiha... koliko gluposti u brzopoteznim tečajevima usredištavanja. Jesu li klinci izmislili mir u ratu? Dokolicu u buci? Rođeni u ruksacima, prvi mali slatki nomadi koje je popapala globalna golotinja? Jesu li možda otkrili sveprisutnost, ljenčarenje, poništavanje ega? Zašto onda briju na zdravu hranu, umjetne nokte i trepavice, nanožnice ili mikro-drveće što ga u minimalistički namještenim stančugama postavljaju između dvije japanske papirnate zavjese-ubrusa?

Šminka postaruje - možda. Čini se da žene čini privlačnijima, ljepšima, uređenijima. Moja bi majka gledajući krajem kolovoza u cik zore Zagrepčanke na semaforima pod izmaglicom i teškom mazarijom obično rekla da bi im za ljepotu bio efikasniji sat spavanja nego uljepšavanja. Moj je otac već s pedeset dobio masku naborane kože nalik starome glumcu. Nalikovao mi je Izetu Hajdarhodžiću na sceni. Otac je pak od muka na dijalizi dobivao sve više i više bora, sve do zadnjih dana. Tada mu se lice obasajano skorim smirajem posve pomladilo.

Šverceri - nekad su za siću u Marićevu prolazu preprodavali satove, pričalo se u generaciji mojih roditelja. Sada ispod banka prodaju crno grožđe, američku izabelu ili čisti spiritus: frankovku, vlahov, češnjkovke ili domaći putar. Sretna si ako nabasaš na dobru tropicu ili jabukovaču.

T

Tajna - svaka se navodno može doznati. Provaliti. Kao brava. Dobrim ključem. Posebno francuskim. Možda i može. No tajnu tajne nikad nećemo dokraja spoznati. Kao ni tajne spoznaje... Na pr. zašto nam je duh veći od na samih a duša često manja i od vlastitog ogrtača ili sjene...

Tišina - kod Flauberta nema te riječi. U njegovu vremenu ironije bila je povlaštena tišina za izoliranost u vrtovima i oranžerijama. Sada, u zadnjoj, V. instalaciji republike, u ilirskoj provinciji i u našem kvartu, tišina je svojina svih stanovnika njenih, osim komunalaca. Oni jedini je narušuju, buše, ruju. Nije čudo. Tišina je najava tople jeseni, kraja ljeta.

Topika - vojno je prirodnjačko, glazbeno i crkveno nazivlje zagazilo i u književnu teoriju: atopijski, topički, struktura, morfologija, izomorfi, sinkronija, dijakronija, polifonija, monološki, topoi, ktonski, kriptički, apokrif, hagiografija. Aman da gi pamtim, lele….

Tramvaj - za njim ne žuriš i ne trčiš. Kažu u mome rodnom gradu, dođe uvijek drugi, kao i muškarac. Dodajem, u mislima, nije to uvijek onaj isti broj koji trebaš, premda se kreće u gotovo istom smjeru kojim i ti.

Terapija i terapeut - danas svatko ide na terapiju i svatko je terapeut. Kao 80ih u Italiji. Bila je dovoljna nekome diploma, uz koju svaku humanističku ide i dottore, pa da nasukavanje počne. Za dvadeset tisuća lira, a to je bio novac u ono doba, mogao si tri priostojna obroka spraviti, po satu svaki je blefer dolazio kući i njuškao po anksioznim ili tek nemirnim dušama…

Teorija urote - nitko se više ne usuđuje ovo ismijati. Pokušajte dokazati ako možete suprotno. Mi smo zaista zatočnici googlovaca. I prije nego ste dotakli tipke računala, pitaju vas ili obavješćuju. Osobno. Ne prežu ni pred čim. Oni su pak bezimeni. Najčešće i bezlični, kad je o šefovima riječ. NATO-a ili bilo koje druge kratice.

Tin - Augustin Ujević. Neupitan. Nerazumljiv neštokavcima. Pjesnik, prevodilac i boem. Možda i jedini nakon Matoša u hrvatskoj književnosti. Tin Ujević izniman je prevodilac Flauberta i rijetki znalac poetskog engleskog jezika. Moji se roditelji, još studenti, sjećaju Tina Ujevića iz zagrebačke jedine prave kavane, Korzo. Ponekad mi se čini da će Tin poeta izletjeti iz visokih jablanova preobražen u pelegrinskog leptira a ne iz ogromne statue kiparice Ujević, pod kojom su garaže u Varšavskoj.

Tiha voda brijeg roni - Ponekad i planine. Nabuja do vododerine. Usjeklinama se spusti u Dolinu suza. Napoji zalutale ovce. Ne vjerujte ćutljivima. Najčešće su i ćudljivi. Krvopije. Imaju plan. S vama i vašim vremenom. Ne posvetite li im jedno popodne izgubili ste, kažu, sve. Naprotiv, dobili ste sve što slijedi, najčešće divno, samo vaše vrijeme blagovanja i plandovanja.

Toplina Južnjaka - nigdje toliko hladnih i proračunatih ljudi kao među Južnjacima. Sve ostalo su turističke pričimbe ili priče.

Trend - najčešće modna smjernica. I u socijalnim odnosima, ponašanju, ali i arhitekturi. Najprije se odnosi na stil. Koji je promjenjiv. Ipak, ima stvari koji trendisti ne zaobilaze, koje su im postale neizostavne: psetance ili psina u stanu. Na koje smrdi ne samo stubište nego sav okoliš.

Bonus video: