Muzika u crnogorskom duhu za 13. jul

Duo gitara Srđan Bulatović i Darko Nikčević, uz pratnju kamernog orkestra i perkusija, održaće koncert danas na spomeničkom kompleksu na Barutani. Zbog nemogućnosti prisustva, publika nastup može pratiti na društvenim mrežama

2114 pregleda 103 reakcija 0 komentar(a)
Bulatović i Nikčević, Foto: Privatna arhva
Bulatović i Nikčević, Foto: Privatna arhva

Povodom Dana državnosti Crne Gore, dobro poznati duo gitara Srđan Bulatović i Darko Nikčević nastupiće danas u 21 čas na spomeničkom kompleksu na Barutani, ali zbog trenutne epidemiološke situacije bez publike. Ipak, ljubitelji muzike i svi zainteresovani moći će da isprate svečani koncert putem društvenih mreža Glavnog grada i Sekretarijata za kulturu i sport, kao i na njihovim profilima. Bulatović i Nikčević nastupaju uz pratnju kamernog orkestra koji sačinjavaju: violinisti Vili Ferdinandi, Milena Vuković i Miloš Bošković, viola Uroš Lapčević, violončelo Mladen Popović, kontrabas Predrag Vujović, kao i uz pratnju perkusija - Miloš Knežević. Posebnoj atmosferi će, bez sumnje, doprinijeti ambijent u kojem se koncert održava i veličanstveni Spomenik palim borcima Lješanske nahije, čija je autorka crnogorska arhitektica Svetlana Kana Radević.

“Ovo će sigurno biti najneobičniji koncert koji smo ikad imali, imajući u vidu da u skladu sa epidemiološkom situacijom nastupamo bez publike, iako će koncert biti direktno prenošen na društvenim mrežama. Biće ovo jedno potpuno novo iskustvo, jer ništa ne može zamijeniti koncerte pred publikom. Podrazumijeva se da muzičari nastupaju za publiku i pred njom, oduvijek, na raznim mjestima, i ta energija se ne može ni sa čim zamijeniti. Njihovo prisustvo daje potpuno novu energiju i emociju, način izražavanja, ali sada ćemo pokušati da zamislimo da je publika tu, i naravno - odsviraćemo najbolje što možemo”, istakao je Nikčević za “Vijesti”.

Na repertoaru, koji je prilagođen prilici, nalaze se kompozicije Bulatovića i Nikčevića napisane za dvije gitare i orkestar, inspirisane tradicionalnom muzikom i folklorom Crne Gore, a na programu su: “Još ne sviće”, “Pod gorom”, “Vrsuta”, “Sejdefa”, “Slavlje”, “Fistanlija, “Ljubović“, “Dunja”, “Ljetnja kiša”, “Alka”, “Poljem se vija”, “Ruža”, “Orijent”, “Livada”, “Igra”, “Snovi”, “Balkan”, “Supernova”, “Poskoči”...

“Nas dvojica uvijek na koncertima izvodimo isključivo našu muziku - koju smo komponovali Srđan i ja, a tako će biti i ovoga puta, ali kako je u pitanju proslava Dana državnosti, odabrali smo kompozicije koje ne samo da potiču inspiracijom od crnogorske tradicionalne muzike, već su i vezane za Crnu Goru. Imamo više različitih kompozicija koje potiču sa našeg podneblja i ovaj put smo odabrali da većina njih bude inspirisana tradicionalnom muzikom, a ostale da ‘razbiju’ taj muzički ciklus koji nas, na neki način, određuje. Sve one su u crnogorskom duhu”, poručio je Nikčević.

On je dodao i da će svima koji nastupaju faliti interakcija sa publikom ali “spoznaja da ljudi prate i slušaju koncert u tom trenutku, ‘virtuelnim putem’, donekle će biti kompenzacija za nedostatak njihovog fizičkog prisustva”. Nikčević je podsjetio da je i u svijetu posljednjih mjeseci sve više ovakvih koncerata, pa je istakao da bi i muzičari i slušaoci trebalo da se prilagode takvom načinu koncertiranja, da u njemu uživaju i nađu smisao i zadovoljstvo. “Zadnjih mjeseci svi živimo u vrlo neobičnim i čudnim uslovima, a čitava situacija je nova za sve. Bojim se da će nam narednih mjeseci ovo biti jedan uobičajen način muzičkog komuniciranja, ali se, ipak, nadam da to neće duže potrajati. Pozivamo publiku da prate koncert putem naših društvenih mreža, a tu su i kanali Opštine Podgorica. Mi ćemo svirati najbolje što možemo, a nadam se da će publika to doživjeti onako kako želimo da im predstavimo”, zaključio je Nikčević.

Obnovljen Kanin spomenik

Ministarstvo kulture je juče saopštilo da je, u susret 13. julu, završena restauracija monumentalnog spomen-kompleksa na Barutani u čiju je obnovu uloženo oko 100.000 eura.

Spomenik je izgrađen 1980. godine, a u pitanju je izuzetno umjetničko i arhitektonsko djelo Kane Radević podignuto kao izraz kolektivne memorije na pale borce za slobodu.

“Savršeno je uklopljen u prirodno okruženje i pokazuje izvanredno umijeće autorke da komunicira sa ambijentom stvarajući atrijum na otvorenom. Memorijal u obliku pet organizacionih cijelina, zauzima površinu od 1.410 metara kvadratnih i obuhvata prilazni plato sa stepenicama, sa kojih vodi staza do tri spomeničke cjeline koje su posvećene stradalnicima iz tri velika rata (Balkanski ratovi, Prvi svjetski i Drugi svjetski rat), sa nekoliko spomen-ploča sa tekstovima i uklesanim imenima poginulih Lješnjana. Centralni spomenik visok je 12 metara i u obliku je šest istih i u vertikali stilizovanih elemenata koji formiraju jedinstveni oblik baklje, ispred koje se nalazi amfiteatar sa betonskim kružnim sjedištima. Na samom ulazu u kompleks nalaze se dvije kapije”, navodi se, između ostalog, u saopštenju iz ministarstva.

Bonus video: