Podrška za crnogorske filmove od HAVC-a

Novac su dobili “Surogat za Vuda” Senada Šahmanovića, “Kontraadmiral” Mladena Ivanovića i “Posljednji nomad” Petra Glomazića i Biljane Tutorov

3696 pregleda 1 komentar(a)
HAVC, Foto: FCCG
HAVC, Foto: FCCG

Crnogorski filmski projekti “Surogat za Vuda”, “Kontraadmiral” i “Posljednji nomad” dobili su podršku Hrvatskog audiovizuelnog centra (HAVC) u okviru konkursa za dodjelu sredstava za podršku audiovizuelnim djelatnostima i stvaralaštvu.

“Surogat za Vuda” reditelja i scenariste Senada Šahmanovića, u produkciji crnogorske kompanije “Pro Logic” (Crna Gora) i “Sekvenca” (Hrvatska), dobio je sredstva u iznosu od 350.000 kuna (46.430 eura) u kategoriji za podršku proizvodnji dugometražnog dokumentarnog filma. “Kontraadmiral”, reditelja i scenariste Mladena Ivanovića, u produkciji crnogorske kompanije “Artikulacija Film” i hrvatske “Restart”, dobio je sredstva u kategoriji za razvoj projekata dugometražnog dokumentarnog filma. Crnogorsko-srpska koprodukcija dugometražni dokumentarni film “Posljednji nomad”, autora Petra Glomazića i Biljane Tutorov, u produkciji kompanije “Cut-Up” (Crna Gora) i “Wake Up Films” (Srbija), podržan je u kategoriji za podršku filmskim koprodukcijama s manjinskim hrvatskim udjelom.

“Film Senada Šahmanovića i producenta Jure Pavlovića pripremljen je na zavidnoj umjetničkoj i produkcijskoj razini, a u fokusu ima umjetničko stvaralaštvo i ostavštinu jedinog hrvatskog oskarovca Dušana Vukotića, autora koji je svojim umjetničkim doprinosom i tehničkim inovacijama obogatio nacionalnu kinematografiju do neslućenih razmjera, te koji je utjecao na formiranje mnogih umjetnika u nas i u svijetu”, navodi se u obrazloženju za film “Surogat za Vuda”.

Ivanovićev “Kontraadmiral” čiji su producenti Ivan Đurović i Oliver Sertić okarakterisan je kao “teška tema hrvatsko-crnogorskog sukoba”, koju ovaj projekat obrađuje kroz “sumnjivu smrt admirala Đurovića te ju transponira u univerzalnu priču o nedostižnoj pravdi, ali i o korumpiranosti ljudskog duha”. “Predloženi projekat profesionalno je pripremljen i jasno je da su predlagatelji dobro upoznati s temom koju obrađuju. Redatelj je debitant u ovoj kategoriji, ali njegovo promišljanje kreativne forme ovog filma ne zaostaje”, piše u saopštenju.

Film “Posljednji nomad”, rediteljke i producentkinje Biljane Tutorov, reditelja Petra Glomazića i producenta Veliše Popovića donosi priču o stočaru Vanji koji njeguje tradiciju sezonskog seljenja radi ispaše ovaca.

“Svake godine Vanja kreće na višednevni pohod sa 600 ovaca, konjem i psima prema Sinjajevini, planini jugoistočno od Durmitora. Tamo je njegov katun, mjesto na kojem njegovi preci već stoljećima napasaju stoku. Nevjerojatno lijepe visoravni Sinjajevine, tačno na mjestu pastirskih katuna, crnogorska vlada planira pretvoriti u vojne poligone...”

Bonus video: