Odabrani plakati za FLUID nagradu

U okviru regionalnog konkursa za mlade dizajnere - “FLUID - Regional Poster Award for Young Designers - ALIBI”, odabrali su 39 plakata od 32 autora iz zemalja regiona

4629 pregleda 0 komentar(a)
Izabrani radovi, Foto: Izabrani radovi
Izabrani radovi, Foto: Izabrani radovi

Fluid dizajn forum i nevladino udruženje Flux, u okviru regionalnog konkursa za mlade dizajnere - “Fluid - Regional Poster Award for Young Designers/Alibi”, za ovogodišnje izdanje njihovog dizajnerskog festivala odabrali su, među 161 pristiglom prijavom, 39 plakata 32 autora iz zemalja regiona,

Žiri, koji su činili Mirko Ilić (Sjedinjene Američke Države), Borut Vild (Srbija), Dejan Kršić (Hrvatska), Ana Matić i Nikola Bada Radonjić (Crna Gora), odabrali su autore među kojima su iz Crne Gore: Lana Bulatović, Stefan Bulatović, Aleksandra Drecun, Una Đuranović, Gordana Đurović, Pavle Vujačić, Ana Ivanović, Arijana Kadić, Ana Mitrović, Jovana Mrvaljević, Anđela Mrvošević, iz Srbije: Paulina Aleksić, Natalija Đorđević, Aleksandar Jovanović, Emilija Momčilović, Olga Mandić, Mladen Milačić, Tamara Milošević, Ivan Mišić, Jovana Tešić i Đorđe Radojević, iz Bosne i Hercegovine: Žana Arnautović, Hanan Delić, Danijela Obajdin, Ahmet Prošić, Veronika Sigismundi, Emina Škaljić, Admir Šljivnjak, Ismar Žalica, Arijan Žutić i iz Hrvatske Ana Demović i Marijana Ivanova iz Sjeverne Makedonije.

Pravo učešća imali su grafički dizajneri do 35 godina, kao i studenti dizajna i arhitekture, vizuelni umjetnici, fotografi, arhitekte... Autorima prva tri selektovana plakata biće ponuđeno da u okviru FLUID dizajn foruma #09/2021 realizuju zajedničku izložbu plakata ili prezentaciju. Cilj konkursa je da podstakne mlade autore iz regona da se bave aktuelnim angažovanim temama i kroz plakatsku formu izraze svoj stav.

“Jedan od ciljeva FLUX-a je podizanje društvene svijesti o ulozi dizajna u javnoj politici, kao i podizanje svijesti i razvoju kulture društveno-odgovornog dizajna. Mladi dizajneri pokušali su da daju svoje viđenje na ovogodišnju temu - ALIBI, koja se bavi etičkim dilemama u savremenim dizajnerskim praksama”, navodi se u saopštenju koje, u ime NVU Flux, potpisuje Ana Matić.

U okviru FLUID dizajn foruma #07/2019, kada su po drugi put dodijeljene nagrade “FLUID - Regional Poster Award for Young Designers”, otvorena je i internacionalna izložba plakata “Pomjeranja/Shiftings” u aprilu 2019. godine u Galeriji 42o na Cetinju, a nakon toga je, u septembru prošle godine izložba prikazana i na Podgorica Art Festvalu. U okviru FLUID dizajn foruma #07/2019, a na Balšića pazaru na Cetinju otvorena je izložba ranijih, prvih dobitnica nagrade: Sanja Planinić (Sarajevo, BIH), Olga Mandić (Novi Sad, SRB) i Helena Tošić (Podgorica, CG). Dobitnici prošlogodišnje nagrade: Petar Stošić (Vranje, SRB), Stela Dujmušić (Sarajevo, BIH) i Lana Bulatović (Podgorica, CG) biće predstavljeni na ovogodišnjem FLUID-u koji je odložen za oktobar, kada će biti dodijeljene ovogodišnje nagrade i predstavljena izložba selektiranih plakata na temu ALIBI.

Organizator Fluid dizajn foruma je Fakultet likovnih umjetnosti Univerziteta Crne Gore, a koncipiran je kao forum koji čini niz predavanja, radionica i izložbi na kojima se okupljaju renomirani dizajneri, umjetnici i profesionalci iz različitih oblasti, kao i brojni studenti iz zemlje i regiona u svojstvu učesnika radionica.

Bonus video: