Ne prepuštam nijedan kreativni aspekt slučaju

Matija i Katarina Blagojević, nova imena domaće pop scene, objavili pjesmu “Prazan grad”

1981 pregleda 161 reakcija 6 komentar(a)
Scena iz spota za “Prazan grad”: Kaća i Matija Blagojević, Foto: Privatna arhiva
Scena iz spota za “Prazan grad”: Kaća i Matija Blagojević, Foto: Privatna arhiva

Matija i Katarina Blagojević nova su imena crnogorske pop scene, na koju su zakoračili debitantskom pjesmom “Prazan grad” koju prati i odgovarajući video koji je za pet dana već sakupio skoro sto hiljada pregleda.

Mladi muzičari sa svojom numerom koju karakteriše moderna produkcija najavljuju dolazak nove generacije na domaćoj sceni, koja se ugleda na mejnstrim izvođače sa Zapada iz domena popa, r’n’b-a, pa čak i repa, uz elemente elektronske muzike.

Za ovu pjesmu Matija Blagojević je radio i muziku i tekst, a miks i master Filip Miovčić u Matijinom studiju Metro Digital u Podgorici. Spot se na YouTube servisu može pogledati pod naslovom “Matija x Katarina - Prazan grad”, a shodno imenu prikazuje pomenute brata i sestru kako se voze praznim ulicama Podgorice.

“Pjesma je nastala u mom studiju, koji za mene predstavlja centar svih kreativnih procesa. Inspiracija je proizašla iz pjesama drugih izvođača, kao i događaja iz mog života. Spot je sniman na više lokacija u Podgorici, u režiji Dina Ganića i Vasilija Markovića. Zvuk bih okarakterisao kao nešto novo na ovim prostorima”, kazao je Matija Blagojević za “Vijesti”.

On je pojasnio koji izvođači su ga inspirisali i zašto mu je bitno da kontroliše cijeli kreativni proces.

“Najinspirativniji izvođači su mi The Weeknd, 6lack, A$AP Rocky i Lana Del Rey. Smatram da je svaki izvođač u obavezi da odigra i ulogu producenta i da ne smije da prepušta slučaju nijedan kreativni aspekt”, kazao je Blagojević.

On je najavio da je ovo samo prva u nizu numera koje on i njegova sestra, zajedno ili samostalno, planiraju da objave uskoro.

“U budućnosti će primjese sintvejva biti svedene na minimum, dok će se pojačati uticaj evoluiranog hip-hopa koji je već par godina mejnstrim, kako na regionalnoj, tako i na svjetskoj sceni. Planiram da nastavim da radim sa sestrom, iako par narednih numera, koje ću objaviti, izvodim sam”, kazao je 21-godišnji student ekonomije, dok je njegova četiri godine mlađa sestra odlučila da se obrazuje za poziv arhitekte.

Blagojević je detaljnije otkrio što se može očekivati od njega u predstojećim singlovima koje planira da objavi.

“Buduće dvije pjesme će zadržati tamni momenat prožet ljubavnom lirikom, ali biće drugačiji izbor instrumenata. Planiram da, barem u početku, izdajem spot i pjesmu na otprilike svakih šest nedjelja jer mislim da je kontinuirani rad prepreka koja je uništila mnoge talentovane izvođače. Rano mi je još uvijek razmišljati o eventualnom albumu, ali svakako jedan od planova je i da se to desi kad bude pravi trenutak”, istakao je podgorički muzičar.

Mada je izuzetno mlad, Blagojević je karijeru započeo s visokim ambicijama, pa je pokrenuo producentsku i izdavačku kuću Metro Digital koja će domaćoj sceni donijeti moderan zvuk kakav smatra da joj fali.

“Metro Digital je novonastala, najbrže rastuća izdavačka kuća koja za cilj ima rad s modernim zvukom i izvođačima koji mogu da ga iznesu na pravi način. Smatram da naša scena kaska za svjetskim trendovima oslanjajući se na tradicionalni i zastarjeli pristup u svim koracima produkcije, čast izuzecima kojih je malo”, mišljenja je muzičar.

On još uvijek nije želio da otkrije imena izvođača okupljenih pod etiketom Metro Digital, ali je kazao da će to javnosti biti poznato uskoro i dodao što se može očekivati od njih.

“Baviće se svim trenutnim mejnstrim žanrovima. Mislim da su razvoj i dostupnost tehnologije omogućili mnogima da se lakše izraze, pa je pored svih pomoćnih sredstava za učenje kako se služiti njima potrebna samo volja, rad i talenat”, istakao je on.

Bonus video: