na festivalu prikazano 187 filmova

„Vidra” nagrađena i u Sarajevu

Crnogorski projekat reditelja Srđana Vuletića i scenariste Stefana Boškovića dobio je nagradu Eurimaž

2925 pregleda 0 komentar(a)
FCCG, Foto: Fccg.me
FCCG, Foto: Fccg.me

Glavnu nagradu CineLink koprodukcijskog marketa Eurimages Co-Production Development Award na Sarajevo Film Festivalu osvojio je crnogorski projekat “Vidra” (eng. “The Otter”, radni naziv: „Dolina spomenika“), reditelja Srđana Vuletića i scenariste Stefana Boškovića, u produkciji Artikulacija Film iz Podgorice, a iznos nagrade je 20.000 eura.

“’Vidra’ je bio jedan od 15 projekata iz regiona Jugoistočne Evrope selektovanih za ovogodišnji CineLink koprodukcijski market. Podsjećamo, uz ovaj, bio je selektovan i još jedan crnogorski projekat - ‘Otapanje’ reditelja Ivana Salatića”, navodi se u saopštenju Filmskog centra Crne Gore. Žiri CineLink koprodukcijskog marketa radio je u sastavu: Džordž Goldenstern (Cinefondation), Behruz Hašemian (Silkroad Production), Elena Kotova (Eurimages), Anamarija Lodato (ARTE France Cinema), Gordan Matić (Filmski centar Srbije) i Sehad Čekić (Filmski centar Crne Gore).

U glavnom programu ovogodišnjeg 26. SFF-a koji je održan onlajn od 14. do 21. avgusta, za najbolji film je proglašeno ostvarenje reditelja Visara Morine “Egzil” (Njemačka, Kosovo), Srce Sarajeva za najboljeg reditelja dobio je Ru Hasanov, za film “Unutrašnje ostrvo”, za najbolju glumicu je proglašena Marija Škaričić za ulogu u filmu “Mare”, a za najboljeg glumca Vangelis Mourikis, za film “Kopač”. Srce Sarajeva za najbolji dokumentarni film pripalo je ostvarenju “Merry Christmas, Yiwu” reditelja Mladena Kovačevića, a Specijalnu nagradu žirija dobio je film “Holy Father” režisera Andreja Dašaleskua. Predsjednik žirija bio je reditelj i scenarista iz Francuske Mišel Hazanavicius, a članovi: Karlo Katrian umjetnički direktor Međunarodnog filmskog festivala u Berlinu, glumica Jadranka Đokić, reditelj Srdan Golubović i Andrea Stavenhagen rukovoditeljka Industry sektora i edukacije Morelia Film Festivala.

Nagrađeni crnogorski projekat „Vidra“ i ranije je dobijao mnoga priznanja, a podržao ga je i FCCG. Takođe, među nagradama CineLink koprodukcijskog marketa je i nagrada Filmskog centra Crne Gore koja je ove godine pripala projektu “Inat” rediteljke Andrijane Stojković iz Srbije.

Srce Sarajeva za najbolji kratki film, kvalifikacioni film za nominaciju za nagradu Oskar, dobio je “Antiotpad” hrvatskog reditelja Tina Žanića, a Specijalno priznanje žirija u toj kategoriji grčki film “Njenim stopama” Anastasije Kratidi. Srce Sarajeva za najbolji studentski film dobio je projekat “Velika istanbulska depresija” u režiji Zejnep Dilan Suren.

Na ovogodišnjem festivalu, prilagođenom pandemiji virusa korona, prikazano je 187 filmova, od kojih je 49 bilo u konkurenciji za Srce Sarajeva. Počasno Srce Sarajeva primili su reditelj Mišel Franko i glumac Mads Mikelsen.

Preporučujemo za Vas