Crnogorski autori na Beldocsu

Međunarodni festival dokumentarnog filma biće održan od 3. do 10. septembra u Beogradu

1746 pregleda 0 komentar(a)
“21 km” prikazuje se u okviru programa “Beldocs Academy”, Foto: FCCG
“21 km” prikazuje se u okviru programa “Beldocs Academy”, Foto: FCCG

Ovogodišnje izdanje Međunarodnog festivala dokumentarnog filma - Beldocs 2020. oblježiće i učešće mladih crnogorskih autora, saopšteno je iz Filmskog centra Crne Gore (FCCG). Iako je ranije odloženo usljed pandemije virusa korona, 13. izdanje Beldocsa će se održati od 3. do 10. septembra u Beogradu, u hibridnoj formi, poručuju organizatori, odnosno i u onlajn i u oflajn prostoru.

U bogatom programu festivala, koji je četvrti put zaredom dobio podršku Evropske unije kroz program Creative Europe MEDIA, biće prikazano više od 135 dokumentarnih filmova i VR/AR sadržaja, a među njima je i nekoliko crnogorskih predstavnika.

Dugometražni dokumentarni film “Blizanci satkani od sna“ crnogorskog reditelja Seada Šabotića i rediteljke iz Srbije Lee Vahrušev, početkom septembra će premijerno biti prikazan u Beogradu, u okviru srpske takmičarske selekcije Beldocsa.

“Film prati grupu osuđenih lica koji izdržavaju kazne u Okružnom zatvoru u Beogradu. Mislima usmjerenim na svoje supruge i djecu, osuđenici preispituju svoje odluke, dok sanjaju slobodu i ponovni zajednički život sa svojim porodicama”, navodi se u opisu.

Projekat “21 km” rediteljke i producentkinje Bojane Radulović i reditelja Nikole Ljuce i „’gram Royalty“, rediteljke Katarine Bulajić, dio su programa Beldocs Academy koji je ove godine posvećen novim medijima i VR/AR tehnologijama, fokusiran na virtuelnu stvarnost i 360° video produkciju i distribuciju sadržaja. Radulović i Ljuca predstavljaju projekat augmentovane realnosti (AR) koji je ranije selektovan na jednom od najvećih američkih festivala SXSW u Ostinu (Teksas), koji je odložen usljed pandemije virusa korona za 2021. godinu. Iza projekta stoji crnogorska producentska kompanija CODE BLUE Production, a podržali su ga i Ambasada SAD u Crnoj Gori, American Film Showcasea i Univerzitet Južna Kalifornija. Projekat “’gram Royalty” producentkinje Marije Vlahović, u produkciji ABA Film iz Podgorice, bavi se fenomenom “internet slave”.

Festival će otvoriti dokumentarni film Marije Stojnić „Govori da bih te video“ koji je ove godine prikazan i na UnderhillFestu u Podgorici gdje je dobio specijalno priznanje.

Bonus video: