Nagrada “Risto Ratković” Olji Savičević i Saladinu Burdžoviću

Nagrada će dobitnicima biti uručena 5. septembra u kući Rista Ratkovića, u okviru 50. Ratkovićevih večeri poezije

3629 pregleda 0 komentar(a)
S jednog od ranijih izdanja manifestacije, Foto: Zoom
S jednog od ranijih izdanja manifestacije, Foto: Zoom

Pjesnikinja iz Hrvatske Olja Savičević-Ivančević, i Saladin Dino Burdžović, pjesnik iz Crne Gore, koji živi u Njemačkoj, ravnopravno dijele ovogodišnju nagradu “Risto Ratković”.

Odluku je jednoglasno donio međunarodni žiri u sastavu Pavle Goranović, predsjednik i članovi Jovana Bojović iz Crne Gore, Dobrivoje Stanojević iz Srbije, Ivica Prtenjača iz Hrvatske i Elvedin Nezirović iz Bosne i Hercegovine. Olja Savičević-Ivančević je dobila nagradu za knjigu “Divlje i tvoje”, u izdanju Frakture iz Zagreba, a Saladin Dino Burdžovic za knjigu “Rifat”, u izdanju Almanaha iz Podgorice.

“Na ovogodišnji konkurs za nagradu “Risto Ratković” stiglo je 58 knjiga pjesnika iz Crne Gore, Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Žiri je imao težak zadatak, ali smatram da je napravio dobar izbor, jer su Olja Savičević-Ivančević i Saladin Dino Burdžović pjesnici koji su i do sada dobijali značajne nagrade, pjesnici čija je poezija prevođena i dostupna na mnogim stranim jezicima i koji, osim knjiga za koje su ove godine dobili nagradu “Risto Ratković”, imaju kvalitetnu pjesničku reputaciju u regionu i šire. To je jako važno, jer Ratkovićeve večeri poezije ove godine doživljavaju svoje pedeseto izdanje”, kazao je Edin Smailović, sekretar Žirija za nagradu “Risto Ratković”. Nagrada “Risto Ratković” će dobitnicima biti uručena 5. septembra u kući Rista Ratkovića, u okviru 50. Ratkovićevih večeri poezije.

Bonus video: