„Pariske reminiscence“ u Tivtu

Izložbu će otvoriti profesor književnosti Neven Staničić, a posjetioci će imati priliku da pogledaju postavku svakog radnog dana od osam do 14 časova i od 15 do 21 čas, kao i vikendom od 17 do 21h

2059 pregleda 0 komentar(a)

Izložba slika „Pariske reminiscence“ crnogorskog umjetnika Slobodana Boba Slovinića biće otvorena danas u Tivtu, u Muzeju i galeriji Tivat u 20 časova. Slovinić će se tivatskoj likovnoj publici predstaviti radovima u tehnici gvaš, nastalim tokom prošlogodišnje studijske posjete Parizu, a istoimena postavka je doskora bila izložena i u Baru.

Izložbu će otvoriti profesor književnosti Neven Staničić, a posjetioci će imati priliku da pogledaju postavku svakog radnog dana od osam do 14 časova i od 15 do 21 čas, kao i vikendom od 17 do 21.

“Likovnim reminiscencama, apstraktnih sadržaja i struktura, kao i zavodljivog kolorita neposrednosti, akvarela i gvaša, nastalih u oktobru 2017. godine, Slobodan Slovinić, tihim glasom, posvećenog stvaraoca, sugeriše da je lična tačka gledišta ona koja jedino omogućava sagledavanje svijeta u njegovoj istinitosti i da svaki čovjek, u službi vještine i vrline, ima svoju tačku i misiju istine”, kazao je likovni kritičar dr Milun Lutovac na otvaranju izložbe u Baru Slobodan Slovinić je rođen u Budvi 1943. godine.

Diplomirao je na Akademiji za primijenjene umjetnosti u Beogradu, na odsjeku unutrašnje arhitekture, u klasi profesora Đorđa Krekića. Prvu samostalnu izložbu priredio je 1965. godine u Modernoj galeriji u Podgorici. Do sada je imao preko 60 samostalnih i više od 400 grupnih i kolektivnih izložbi u našoj zemlji i inostranstvu. Nosilac je brojnih priznanja i nagrada, a istaknuti je kulturni stvaralac Crne Gore od 2010. godine. Član je ULUCG I ULUPUCG, a od 1983. i udruženja “Maison des Artistes” iz Pariza. Jedan je od osnivača Crnogorske panevropske unije. Bio je profesor na Arhitektonskom fakultetu u Podgorici. Učestvovao je u radu više slikarskih kolonija.

Osim slikarstva i likovne kritike, bavi se i publicistikom, enterijerom i dizajnom, a autor je knjiga: “Pariski zapisi” (1996), “Umjetničke zbirke Centra savremene umjetnosti Crne Gore” (2010), “Ars Libris” (2013), “Pariske Reminiscence” (2020).

Zbog epidemiološke situacije otvaranje izložbe će biti upriličeno ispred galerije, na otvorenom.

“Ovom prilikom napominjemo posjetioce da drže propisanu distancu, kao i da, prilikom ulaska u galeriju, izvrše neophodnu dezinfekciju ruku”, poručuju organizatori.

Bonus video: