Multimedijalni performans „Elementali“

Večeras u Podgorici počinje Festival internacionalnog alternativnog teatra

1404 pregleda 0 komentar(a)
Festival Internacionalnog Alternativnog Teatra Fiat 2020, Foto: FIAT
Festival Internacionalnog Alternativnog Teatra Fiat 2020, Foto: FIAT

Festival internacionalnog alternativnog teatra, FIAT, večeras će svečano otvoriti multimedijalni performans „Elementali“ autora Slobodanke Bobane Dabović Đurić, Bojane Popadić i Nikole Radonjića, za koji je kostime uradila Marta Garčević. Događaj počinje u 21 čas, u okviru glavnog teatarskog programa, na platou ispred Kulturno-informativnog centra „Budo Tomović“,

“Performans predstavlja simbiozu muzike, buto plesnog performansa, kao i instalacija. On je, na izvjestan način, lament čovjeka nad sobom i njegovom nesrećnom egzistencijom ali i pokušaj da se šamanski, zajedno s publikom, postigne iscjeljenje i novi početak, rađanje iznova”, navodi se u saopštenju portparolke FIAT-a Jelene Đurđić.

U okviru pratećeg književnog programa FIAT-a biće predstavljena poezija za gledanje i slušanje “PoVid-19”, bosanskohercegovačkog autora Ahmeda Burića, na krovnoj terasi KIC-a. Na krovu KIC-a izložbom “Malo cetinjsko bijenale”, umjetnice Milene Živković počinje i prateći likovni program i sastoji se od niza intervencija u javnom prostoru Cetinja.

Scena iz performansa “Elementali”
Scena iz performansa “Elementali” foto: fiat

Njena izložba predstavlja omaž Cetinjskom bijenalu i evociranje uspomena na jednu od najvažnijih manifestacija umjetnosti u Crnoj Gori. Radovi su promjenjivog formata, foto dokumentacija intervencija.

U okviru FIAT kreativnih industrija, takođe, na krovnoj terasi KIC-a “Budo Tomović”, publika će prisustvovati zanimljivoj prezentaciji brazilske poslastice “brigadeiro” - “Čokolatisima”, dok će u oviru “FIAT vrtlarstva snova”, autorka Vjera Nikolić izložiti jastuke od scenskog kepera koji je “učestvovao” u mnoštvu FIAT-ovih predstava sa rukom pisanim imenima njihovih aktera, i biljke koje su simbol brižnosti i trajanja i koje predstavljaju svojevrstan poziv na njegovanje i sanjanje umjetnosti i buđenje u svijetu kakav želimo, navode iz FIAT-a.

Klasično radijsko FM Mirda žanrovsko pretumbavanje, počinje u 23 časa.

Organizatori mole posjetioce da dolaze 15 minuta prije početka programa FIAT-a, kako se ne bi stvarala gužva, te da bi publika (do 100 njih) nesmetano ulazila i zauzimala svoje mjesto. Ulaz je besplatan za sve programe.

“Nema onlajn rezervacija ili sličnih procedura. Nošenje zaštitnih maski, držanje socijalne distance i dezinfekcija ruku obavezni su! Budite odgovorni, čuvajte druge od sebe. Birajte slobodnu zonu! Birajte FIAT!”, poručuju oni u saopštenju.

Bonus video: