Vječno budni čuvari grada

Mletački lavovi na teritoriji Kotora biće predstavljeni sjutra na izložbi “Lavovi Svetog Marka”

8697 pregleda 0 komentar(a)
Dio izložbe "Lavovi svetog Marka", Foto: Privatna arhiva
Dio izložbe "Lavovi svetog Marka", Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 04.09.2020. 21:48h

Izložba „Lavovi Svetog Marka“ biće otvorena u subotu, 5. septembra u Kotoru, na Trgu od kina.

Autori projekta su: stručna obrada Abramović Radojka, ideja i fotografija Nenad Mandić i grafički dizajn Marina Jovanović. Izložba ima za cilj da skrene pažnju na istorijsko naslijeđe oko nas i upotpuni naše znanje o njemu.

“Naša je dužnost da se prepoznajući kulturnu različitost kao sopstveno bogatstvo, brinemo o očuvanju mletačkih lavova. Na to nas obavezuje ne samo sopstveni osjećaj za kulturno naslijeđe, već i obaveze koje proizilaze iz međunarodne konvencije gradova koji su pod zaštitom UNESCO-a”, navodi se u saopštenju koje potpisuje Mandić.

Izložbu je otvorila istoričarka umjetnosti Aleksandra Simeunović, a podržao ju je Sekretarijat za kulturu, sport i društvene djelatnosti Opštine Kotor u okviru programa „Bokeljski vremeplov 2020“. Nakon subote postavka se seli u Tržni centar “Kamelija” gdje će ostati do petka naredne sedmice.

“Na izložbi će biti predstavljeni mletački lavovi (devet kamenih reljefa), fotografijom i tekstom iz perioda vladavine Mletačke Republike (1420-1797) u Kotoru, uglavnom oni koji se nalaze na kotorskom jedinstvenom fortifikacionom sistemu, gradskom utvrđenju, koju čine bedemi oko grada i nad gradom, kao i jedan venecijanski lav predstavljen na Kuli gradskog sata. Najveći broj mletačkih lavova nalazi se u Kotoru, kao glavnom administrativnom, vojnom i kulturnom centru Boke i oni su vječno budni čuvari gradskih vrata, zidina i fortifikacija, a postavljani su i na ustanovama koje je uspostavila Mletačka Republika”, najavljuju oni.

Dalje se objašnjava da u Kotoru postoji nekoliko tipova mletačkih lavova, a variraju od jednog do drugog primjera u zavisnosti od kvaliteta izrade anonimnih klesara i u odnosu na period nastanka.

“Gotovo četvorovjekovno prisustvo Venecije na teritoriji Kotora, ekspanzija u arhitekturi, kulturi, načinu života koje je to prisustvo donijelo, ostavilo je živi pečat i očitava se u današnjoj strukturi grada kao tipičnog mediteranskog srednjovjekovnog grada”, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: