Kafa sa piscem Bogićem Rakočevićem u kući Rista Ratkovića

Stvaralaštvo Bogića Rakočevića može se podijeliti u dvije faze, tekstovi koji su nastali namjenski, i oni koji su nastali iz drugih razloga

2863 pregleda 1 komentar(a)
Sa otvaranja Ratkovićevih večeri poezije u Bijelom Polju, Foto: Jadranka Ćetković
Sa otvaranja Ratkovićevih večeri poezije u Bijelom Polju, Foto: Jadranka Ćetković

"Pisanje je spasonosna stvar, i kada se susretnete sa tom bjelinom papira, isključite se iz svega i mislim da smo tada u svom sopstvenom svijetu, izvan svega onoga što nas okružuje, i taj papir nam dozvoljava da iskažemo sve ono što ne bi u nekim drugim okolnostima, kazao je pisac Bogić Rakočević.

On je to kazao predstavljajući svoje stvaralaštvo u okviru programa “Kafa sa piscem” , gostujući na Ratkovićevim večerima poezije.

„To je nešto čudesno, fantastično, što se ne može se precizno objasniti. Dodaje da je pisanje jedna vrsta dara, i kasnije prelazi u vrstu zanata, “kazao je Rakočević.

Stvaralaštvo Bogića Rakočevića može se podijeliti u dvije faze, tekstovi koji su nastali namjenski, i oni koji su nastali iz drugih razloga.

"Moja književna interesovanja, sticajem okolnosti, išla su u različitim smjerovima, objavljivao sam prozu, dvije knjige priča, niz antologija, književno-kritičkih tekstova. Knjigu "Uvid" koju sam objavio 1997. godine temeljito sam pisao ali nekoliko knjiga pisao sam neobavezno, na raznim književnim večerima i druženjima", rekao je on.

Rakočević je, govoreći o ulozi pisca u današnjem vremenu istakao da je ona beznačajna.

"Sama književnost je izgubila na značaju. Internet nas je mnogo udaljio od knjige, jako malo se čita, mladi žele da odmah dobiju informacije na portalima, što je greška. Nije to samo kod nas, već i u svijetu", pojasnio je Rakočević.

50. jubilarne Ratkovićeve večeri poezije svečano su otvorene sinoć u Bijelom Polju, shodno shodno preporukama Nacionalnog koordinacionog tijela.

Direktor RVP Kemal Musić, ukazujući na njenu važnost, kazao je da je ova manifstacija mjesto ukrštanja kontinetata i poetike, i da nosi ime pjesnika , Bjelopoljca, koji je cijeli svoj život posvetio riječima.

"Ii mi danas živimo poetsku riječ, koja se čuje na istoku i zapadu, sjeveru i jugu. Nosi ime onoga koji je od literature zahtijevao život, koji je pisao da ne bi "svisnuo” od života. Nose ime onoga koji je iznad svega pjesnik”, kazao je Musić.

“Bijelo Polje, ali i cijela Crna Gora je saživljena s’ Ratkovićevom poezijom, onim stihovima koji podjednako sve nas dodiruju, na kraju i okupljaju na ovom izvorištu poetskog duha koje nas sabira na svaki 3. septembar, dan kada je Ratković rođen. Ratkovićeve večeri poezije su manifestacija koja dugotrajno svjedoči o otvorenosti Bijelog Polja i Crne Gore, jednako i u multietničkom duhu ovog grada i države“, kazao je predsjednik Skupštine opštine Abaz Dizdarević.

Pomoćnica ministra kulture Dragica Milić je kazala da je ovogodišnja manifestacija uspješno organizovana I pored vanrednih okolnosti zbog pandemije.

“Manifestacija nam ipak donosi brojne zanimljive, vrijedne i kvalitetne sadržaje i uspješno nastavlja da sprovodi misiju pjesničke riječi i vječne vatre stihotvorstva”, kazala je Milić.

Pomoćnik direktora Ratkovićevih večeri poezije, Dragić Rabrenović, kazao je da je čast i privilegija biti dio organizacije manifestacije od državnog značaja.

"Pokušali smo da izaberemo ono što bi bilo zanimljivo današnjim čitaocima i tako smo dobili jednu novu kolekciju djela. Ratkovićevi stihovi, priče, roman, drama, možda danas više nego ikada ranije treba pročitati i poštovati, čak se zamisliti. Sve vrijeme u svojim djelima upućivao je na primjere čojstva i junaštva, na potrebu čuvanja rodne grude, svog doma, na važnost izgradnje suživota, na poštovanje multietničkog i multikonfesionalnog sklada“, kazao je Rabrenović.

Bonus video: