Tema festivala se ispostavila proročkom

“Grad teatar” planira da prikaže jednu od dvije premijere koje su bile planirane

4242 pregleda 1 komentar(a)
S prošlogodišnjeg izdanja festivala: Predstava “Luda trava”, Foto: Grad Teatar Budva
S prošlogodišnjeg izdanja festivala: Predstava “Luda trava”, Foto: Grad Teatar Budva

U okolnostima kada postoji saglasnost Instituta za javno zdravlje da se konačno počne s održavanjem umjetničkih programa na otvorenom, „Grad teatar“ planira da prikaže jednu od dvije premijere koje su bile planirane za 34. festival.

„Predstava kojom je festival „Grad teatar“ ove godine trebalo da bude otvoren je festivalska koprodukcija „Upotreba čoveka“ nastala prema čuvenom romanu Aleksandra Tišme, a u režiji Borisa Liješevića. Ovaj projekat je nastao kao rezultat saradnje između Novog Tvrđava teatra, Novosadskog pozorišta/ Újvidéki Színház, East West centra u Sarajevu i JU „Grad teatar“.

Pretpremijerno je prikazan u Sarajevu u decembru 2019. godine, zatim u januaru u Novom Sadu, pa će biti prikazan na festivalu Novi Tvrđava teatar u Čortanovcima 4. septembra. Datum koji smo planirali za Budvu je 12. septembar. Uprkos još uvijek blokiranom računu Opštine Budva, radimo na tome da obezbijedimo finansijska sredstva za ovaj događaj“, kazala je za „Vijesti“ direktorka Javne ustanove „Grad teatar“ Milena Lubarda-Marojević. Od svih programa koje su prvobitno isplanirali za ovo ljeto, kako je istakla, odlučili su da izvedu baš ovaj, iz nekoliko razloga.

„Prvo, potrebno je da se vratimo velikim događajima kulture, razmjeni umjetnika i velikim djelima. Drugo, 34. festival je od početka bio zamišljen pod temom „Sukob čovjeka i istorije“ s kojom ova predstava najviše korespondira. Ova se tema ispostavila proročkom, jer su se u međuvremenu, od početka 2020. godine do danas, dogodile velike istorijske okolnosti na ovom prostoru, pandemija, ekonomska kriza, politička represija, i na kraju istorijska promjena vlasti. Misli o pojedincu kojeg šibaju istorijske nedaće, o stradanju bez krivice, o revoluciji i ponašanju ljudi nakon nje, jesu vječite misli, ali baš danas posebno aktuelne. Ovaj projekat takođe znači još jednu saradnju među zemljama regiona bivše Jugoslavije, što jeste i ostaće praksa koju smo uspjeli očuvati tokom svih godina postojanja festivala“, naglasila je Lubarda-Marojević.

Kako je dodala, roman „Upotreba čoveka“ adaptirali su i dramatizovali reditelj Liješević i dramski pisac Fedor Šili.

U predstavi igraju: Emina Elor, Draginja Voganjac, Jugoslav Krajnov, Dušan Vukašinović, Ognjen Nikola Radulović, Aljoša Đidić i Ognjen Petković. Muziku za predstavu je komponovao Stefan Ćirić, kostime je osmislila Marina Sremac, a scenografiju Željko Piškorić.

"Planirano je da se predstava igra na sceni Između crkava 12, 13, 14. i 15. septembra, uz primjenu mjera i preporuka Instituta za javno zdravlje. Nakon što prikažemo novu pozorišnu koprodukciju, nastojaćemo da, u skladu s mjerama, nastavimo praksu održavanja programa tokom cijele godine u različitim zatvorenim prostorima u Budvi. Dok dugoročno, potraga za adekvatnim javnim prostorom u kojem bismo mogli izvoditi programe tokom cijele godine, ostaje naš cilj“, zaključila je Lubarda-Marojević.

Bonus video: