Neobjavljeni dnevnik Katerine Radonjić

Dramaturškinja Marija Mihaljević autorka je monodrame nastale po rukopisu “Kratki opis Zete i Crne Gore”, prve crnogorske spisateljice iz 18. vijeka

2896 pregleda 0 komentar(a)
Citat iz knjige “Kratki opis Zete i Crne Gore”, Foto: radiodrama.me
Citat iz knjige “Kratki opis Zete i Crne Gore”, Foto: radiodrama.me

Audio drama “Neobjavljeni dnevnik Katerine Radonjić”, čija je autorka dramaturškinja Marija Mihaljević, od protekle sedmice je dostupna na zvaničnoj internet stranici ovog projekta www.radiodrama.me. Audio projekat “Neobjavljeni dnevnik Katerine Radonjić” je monodrama i predstavlja slobodnu adaptaciju njenog rukopisa “Kratki opis Zete i Crne Gore” koji je bio polazište za dramski tekst.

Katerina Radonjić, rođena je u 18. vijeku na Njegušima, u guvernadurskoj porodici Radonjić sestra guvernadura čuvenog Stanislava Radonjića i supruga majora Stefana Šarovića.

Radonjićeva je prva crnogorska spisateljica, a Mihaljevićeva je pokrenula projekat sa željom da širu javnost bliže upozna sa njenim radom i životom, kao i knjigom “Kratki opis Zete i Crne Gore” koja je nastala 1774. godine. Projekat je podržan na konkursu Ministarstva kulture Crne Gore koji je raspisan tokom pandemije virusa korona, a upravo takve okolnosti su i razlog zbog kojeg se autorka opredijelila za audio format.

“Rukopis ‘Kratki opis Zete i Crne Gore’ zaključen je 1774. godine. Za to doba, naročit kuriozitet predstavljala je činjenica da iza jednog značajnog istoriografskog zapisa u Crnoj Gori stoji žena. Iako predstavlja slobodnu adaptaciju, drama ‘Neobjavljeni dnevnik Katerine Radonjić’ je i svojevrstan osvrt na vladavinu, mentalitetske karakteristike i probleme male zemlje, opkoljene velikim silama jedne epohe”, ističe se u opisu projekta.

Autorka, dramaturškinja Mihaljević naglašava da iza konačnog proizvoda stoje sedmice obimnog rada koje su podrazumijevale istraživanje i detaljan uvid u istoriografiju i bibliografiju, zatim izradu dramskog teksta i, na kraju, produkciju audio drame.

“Komad o autorki prve knjige u Crnoj Gori, sam po sebi, bio je poseban izazov, naročito jer je riječ o 18. vijeku, ali i o formi monodrame. Nastojala sam da, oslanjajući se o djelo Katerine Radonjić, dočaram i njena razmišljanja i njen život, koji je bio izuzetno zanimljiv, ali i prilike u tadašnjoj Crnoj Gori iz vizure jedne žene”, kazala je Mihaljevićeva, predstavljajući monodramu.

Naratorka audio drame je glumica Ana Vučković, dok je za audio produkciju bio zadužen ton majstor Jovica Trajkovski.

“Proces snimanja i montaže protekao je na najbolji mogući način, tim prije jer su i ostali saradnici prepoznali značaj projekta. A u ovom slučaju, značaj je višestruk - od toga da širu javnost upoznajemo sa činjenicom da je u Crnoj Gori u 18. vijeku postojala žena koja se bavila pisanjem, pritom posmatrajući društvena dešavanja na veoma zanimljiv način, sve do toga što ovim afirmišemo radio dramu, koja je u novije vrijeme prilično nezastupljen format kod nas”, zaključuje autorka.

Monodrama “Neobjavljeni dnevnik Katerine Radonjić” dostupna je za slobodno emitovanje na radio stanicama i internet platformama, poručuju autori projekta.

Bonus video: