CRKVA SVETOG PAVLA U KOTORU

"Šapat" na koji je nemoguće ostati ravnodušan

U Kotoru je otvorena izložba posvećena suzaštitnici Kotora, Blaženoj Ozani, a autorka je Ljiljana Petrović iz Beograda

2970 pregleda 0 komentar(a)
Sa otvaranja izložbe, Foto: OJU Muzeji Kotor
Sa otvaranja izložbe, Foto: OJU Muzeji Kotor

Multimedijalna izložba “Šapat” autorke Ljiljane Petrović, umjetnice primijenjenih umjetnosti iz Beograda, otvorena je u nedjelju veče u Crkvi sv. Pavla u kotorskom Starom gradu.

Petrović je, predstavljajući se po drugi put kotorskoj publici, izložila niz kostima i digitalnih radova, posvetivši izložbu suzaštitnici grada Kotora Blaženoj Ozani čija se isposnička ćelija nalazi u Crkvi sv. Pavla.

Teoretičarka i istoričarka umjetnosti mr Jelena Bošković otvarajući izložbu je kazala da Ljiljana Petrović dokazuje da odlično vlada prostorom i da njen neosporivi talenat u kombinaciji sa znanjem iz različitih grana umjetnosti donosi publici doživljaj na koji se ne može ostati ravnodušan.

“Kostimi, instalacija, zvuk, ambijent sakralnoga objekta, odsjaji od pločnika kada dolazite do ovoga prostora, miris tamjana koji se širi ulicama ovoga grada obilje su prijatnih osjećaja za sva čula onoga ko posjeti ovu izložbu. U ovoj priči posjetioci nisu posmatrači, već aktivni učesnici koji svojim emocijama i snagom misli čine posljednji ali neraskidivi dio ove cijeline. Inspirisana Blaženom Ozanom, umjetnica je stvorila doživljaj za sva čula vrijedan poštovanja“, istakla je Boškovićeva.

Direktorka opštinske javne ustanove “Muzeji” Kotor mr Slađana Mijanović je istakla da je u toku proces kanonizacije Blažene Ozane, kao i da “blaženicu vjerujući svijet doživljava kao simbol ekumenskih nastojanja da hrišćanstvo bude ujedinjeno”.

“Posebno mi je zadovoljstvo što su život i žrtva Blažene Ozane bili inspiracija svestranoj beogradskoj umjetnici Ljiljani Petrović koja suptilnim kretanjem i kroz moderna sredstva likovnoj publici pruža vanvremenu umjetnost. Autorka je od lana i svile satkala svijet tananosti, svetosti i posvećenosti i pripremila rad pun poštovanja i odanosti. Među petnaestak kostima ističu se metalna teška krila, krila koja prave razliku, koja razdvajaju i izdvajaju, koja uzdižu ali samo odabrane, istrajne, duhom uzvišene i snažne. Rijetki su umjetnici i umjetnice koji uspijevaju da umjetnost vješto i stvaraju i daju na oblaku osjećanja, ali je Ljiljana Petrović svakako među njima“, kazala je Mijanović.

Moderator programa ispred OJU “Muzeji“ Kotor bila je mr Jelena Radonjić, a izložba će biti otvorena do 7. novembra.