CNP kreće u oktobru, Morfov režira novi komad

Premijera predstave “Smrt i njeni hirovi” u režiji Lidije Dedović otvara novu sezonu, a premijera Morfove zakazana je za 1. novembar, Dan Crnogorskog narodnog pozorišta.

6646 pregleda 2 komentar(a)
Aleksandar Morfov (desno), Foto: Duško Miljanić
Aleksandar Morfov (desno), Foto: Duško Miljanić

Pozorišna sezona u Crnogorskom narodnom pozorištu počeće u oktobru, saopštila je juče portparolka te teatarske kuće Tajana Nedić, a otvoriće je premijera predstave “Smrt i njeni hirovi” Žozea Saramaga, u režiji Lidije Dedović. Nedić je istakla i da su u Crnogorskom narodnom pozorištu počele probe za novu predstavu koju će po tekstu švajcarskog pisca Fridriha Direnmata “Posjeta stare dame” režirati Aleksandar Morfov.

“CNP angažmanom Aleksandra Morfova nastavlja sa konceptom saradnje sa najznačajnijim i najaktuelnijim pozorišnim umjetnicima Evrope. Ovaj koncept u prethonoj sezoni je rezultirao predstavom “Ivanov”, u režiji slavnog reditelja Andrija Žoldaka, koja je od strane kritike ocijenjena kao jedna od najznačajnijih pozorišnih predstava u regionu. Predstava je zavrijedila pozive za gostovanja na brojnim međunarodnim pozorišnim festivalima: u Izraelu, Rusiji, Španiji, Italiji, Rumuniji, kao i na regionalnim festivalima”, navodi se u saopštenju.

U predstavi će igrati glumci iz ansambla CNP-a, nije saopšteno koji, a probe se održavaju uz strogo poštovanje mjera koje je donijelo Nacionalno koordinaciono tijelo i svih preporuka Instituta za javno zdravlje.

Autorski tim čine: dramaturg Stefan Bošković, scenograf i kostimograf Nikola Toromanov, asistent scenografa Ivanka Vana Prelević, asistentkinje kostimografa Lina Leković i Gordana Bulatović, lektorka Jelena Šušanj i asistentkinja reditelja Dušanka Belada. Premijera predstave je planirana za 1. novembar, Dan Crnogorskog narodnog pozorišta.

'Smrt i njeni hirovi'
"Smrt i njeni hirovi"foto: Duško Miljanić

Aleksandar Morfov je zvijezda bugarskog, ruskog i evropskog pozorišta, koji je prepoznat po društveno-angažovanom pristupu teatru, te svojstvenom i autentičnom poimanju i prezentovanju klasičnih djela.

Od 1994. do 2000. godine, Morfov je bio glavni reditelj u Bugarskom narodnom pozorištu „Ivan Vazov“. Prve predstave koje je režirao, Servantesov “Don Kihot” i Šeksirova “Bura”, pokrenule su novi talas u teatru, a režija Šekspirovog komada “San ljetnje noći” učinila ga je jednim od najpopularnijih reditelja u Bugarskoj.

Slijede nagrađivane i često igrane adaptacije i originalne verzije brojnih klasika. Od kasnih devedesetih razvija i internacionalnu karijeru - od 2003. do 2006. bio je glavni režiser u „Komissarzhevskaia Teatru“ u Sankt Peterburgu, a 2005. godine radio je u Sjedinjenim američkim državama, sa Majklom Barišnikovom na projektu „Doktor i pacijent“ Rezoa Gabriadzea. Njegove predstave igrane su na međunarodnim pozorišnim festivalima širom svijeta.

CNP za oktobar najavljuje i gostovanje na jednom od najznačajnijih internacionalnih teatarskih festivala MESS u Sarajevu, sa predstavom “Ivanov” A. P. Čehova. Gostovanje je bilo zakazano za 1. septembar, ali je zbog pogoršane epidemiološke situacije u odloženo za oktobar.

Bonus video: