Živimo za to da stvorimo nešto što će slušaoce odvojiti od “svakodnevice”

Slaven Ljujić o kompoziciji “Džemić” koju je snimio s kolegama Martinom Đorđevićem i Enesom Tahirovićem

5665 pregleda 61 reakcija 0 komentar(a)
Imaju velike planove: Enes, Slaven i Martin, Foto: Screenshot
Imaju velike planove: Enes, Slaven i Martin, Foto: Screenshot
Ažurirano: 15.09.2020. 12:26h

Trio koji čine istaknuti crnogorski džez muzičari Slaven Ljujić, Enes Tahirović i Martin Đorđević objavio je prvi samostalni singl “Džemić”. Iako kod džem sešna u džezu kompozicije nastaju u trenutku bez prethodnih priprema, tokom konstantnih proba njih trojica su napravili početni kostur koji im je poslužio za kompoziciju “Džemić”.

“’Džemić’ je nastao iz “jamma”, što znači da smo mi prvo džemovali i od tih ideja koje su nastale kao posljedica improvizacije napravili jedan kvalitetan ‘Džemić’”, ispričao je “Vijestima” Slaven Ljujić kako je nastala njihova prva kompozicija.

Njih trojica već godinama u raznim formacijama nastupaju zajedno, pa im nije bilo teško da se usaglase kako žele da zvuči njihov prvi zajednički singl.

“Enes, Martin i ja smo posvetili naše živote muzici tako da s tom istom energijom pristupamo sviranju i samom stvaranju. S obzirom na to da smo sva trojica diplomirali svjetske džez akademije - Enes u Gracu (Austrija), Martin u “Sienna Jazz” (Italija) i ja na “Berklee” koledžu u Americi, mogu slobodno reći da se trudimo da u stvaranju postignemo baš taj svjetski nivo. Nama ne predstavlja problem nedostatak ideje, naš ‘problem’ je mnoštvo ideja koje imamo i koje pokušavamo da pretočimo u ozbiljnu, kvalitetnu džez muziku. Sva trojica se veoma trudimo da u sviranju damo od sebe što više muzike i kolektivnog izraza slobode. Kvalitetna ‘groove’ muzika prvenstveno mora da diše, kako bi slušalac počeo pomjerati svoju zadnjicu u ritmu iste”, smatra Ljujić.

Za potrebe ove kompozicije, Ljujić koji je inače bubnjar svirao je bas gitaru, dok su Martin i Enes svirali bubnjeve, odnosno klavijature. Na pitanje kako se snašao na bas gitari i hoće li i ubuduće u ovoj formaciji svirati pomenuti instrument, odgovara:

“Bas gitara je moj drugi instrument koji mi uvijek da tu snagu neophodnu za razvoj i napredak na bubnjevima i perkusijama. Posvećenost svim tim instrumentima proizilazi iz čiste ljubavi i potrebe za sviranjem. To je sada već neki oblik zavisnosti o toj energiji kojom muzika zrači, a napajanje istom može samo da produži život, što uopšte nije stvar za zanemariti. Baviti se ozbiljno muzikom zahtijeva veliki individualni rad, sate vježbanja, ulaganja u znanje i konstantno proširenje vidika, ali nama to ne predstavlja problem. Kao što rekoh na početku, živimo za to da stvorimo i damo ljudima nešto što će ih odvojiti od te ‘svakodnevice’ i učiniti da se osjećaju slobodnijim, srećnijim”, poručuje Ljujić. Posljednjih godina dosta mladih muzičara se odlučuje za džez muziku, a sagovornik “Vijesti” komentariše koliko se status ovog muzičkog žanra promijenio kod nas.

“Džez muzika kod nas je i dalje nedovoljno zastupljena u svakodnevnom životu. Naravno, postoje festivali koji u Crnoj Gori promovišu ovaj oblik umjetnosti, ali je to i dalje nedovoljno. Podgorica mora da dobije svoj ozbiljan džez klub u kojem će se svirati i slušati samo džez muzika. Džez klub u kojem sviraju tamburaši i pop kaver bendovi nije džez klub, on se samo tako zove. A da bi jedan džez klub opstao, mora da ima publiku koja će radije željeti da sluša džez koncert nego tamburaše i harmonike, toga je i onako kod nas isuviše, uz dužno poštovanje. Mnogo bih bio srećan kada bi u Crnoj Gori postojala srednja škola za džez muziku. S obzirom na to da smo manje-više svi na akademije pošli nakon pohađanja srednje škole “Vasa Pavić” za klasičnu muziku, jasno vam je koliko bi domaćih talenata pohađalo tu školu, odlazilo i vraćalo se kao i mi. A da bi nastala jedna ozbiljna muzička scena, mora da postoji i obrazovanje. Mi smo svi morali da idemo iz naše zemlje daleko da bi to obrazovanje stekli”, priča Ljujić.

Enes, Martin i Slaven imaju velike planove kad je u pitanju njihov trio.

“Nekada su toliko veliki planovi da mislimo da ćemo poletjeti, ali je realnost da ćemo za sada stvarati što više dobre muzike koju ćemo nesebično davati svima koji budu htjeli da se u njoj pronađu. Naravno, imaćemo i goste na snimanjima, kako strane tako i domaće. Dogodine se nadamo i nastupima po evropskim gradovima nakon što snimimo album za koji već duže vrijeme pripremamo materijal”, zaključuje Ljujić.

Bonus video: