Izdanje sa 468 bibliografskih jedinica

U dopunjenom izdanju objavljene su besjede Marijana-Maša Miljića i Branka Koprivice, sa promocije Jevremove Bio-bibliografije i Ogleda iz ruske knjizevnosti XIX і XX vijeka, kao i izvod iz teksta Tatjane Jovović, “lz podgoricke hronike: Zabilješka o Jevremu Bjelici“

857 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva

Povodom osam godina od smrti prof. dr Jevrema Bjelice iz štampe je izašlo dopunjeno izdanje njegove „Bio-bibliografije“, koju je priredio Petar Krivokapić, a izdala Nacionalna biblioteka Crne Gore „Đurđe Crnojević“.

„Bibliografija prof. dr Jevrema Bjelice dopunjena je sa devet njegovih bibliografskih jedinica (dvije kao posebnа izdanja, sedam u serijskim publikacijama), dok je poglavlje: Literatura o Jevremu Bjelici obogaceno sa još 47 jedinica. Tako drugo izdanje bibliografije sadrži 468 bibliografskih jedinica, umjesto 412 u prvom“, zapisao je Krivokapić u uvodnom dijelu.

U dopunjenom izdanju objavljene su besjede Marijana-Maša Miljića i Branka Koprivice, sa promocije Jevremove Bio-bibliografije i Ogleda iz ruske knjizevnosti XIX і XX vijeka, kao i izvod iz teksta Tatjane Jovović, “lz podgoricke hronike: Zabilješka o Jevremu Bjelici“.

“Knjiga sadrži više fotografija sa promocija djela prof. dr Jevrema Bjelice. Uz dva dopunjena registra Bio-bibliografija je zadržala isti sadržaj i formu“, zapisao je Krivokapić.

Po obimu i rasponu interesovanja jedinstven u crnogorskoj publicističkoj rusistici, Bjelica koji je bio član i predsjednik Društva za primijenjenu lingvistiku Crne Gore i član Udruženja književnika Crne Gore, bavio se osim književnom kritikom i naučnim radom, i prevođenjem s ruskog, češkog, makedonskog i slovenačkog jezika. Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja, među kojima su Orden rada sa srebrnim vijencem, Orden zasluga za narod sa srebrnim zracima, Plaketa bezbjednosti...

Bio je student generacije na slavističkim studijama na Skopskom univerzitetu „Ćirilo i Metodije“. Na Univerzitetu Lomonosov doktorirao je na temu “Sovjetska poezija od sredine pedesetih godina”. Objavio je više od 250 stručnih i naučnih radova, od čega 225 o ruskim, i više od trideset o savremenim crnogorskim piscima.

Umro je 2012. godine u Podgorici.

Bonus video: