Umjetnici žive od kontakta s publikom

Ema Kapor, kojoj je nastup u gradu pod Trebjesom prvi od početka pandemije, kazala je da je nikšićki Gitar fest jedan od najbitnijih festivala za klasičnu gitaru u Jugoistočnoj Evropi

2046 pregleda 0 komentar(a)
Ema Kapor nastupila u okviru manifestacije “Septembarski dani - Nikšić” i „Nikšićke kulturne scene“, Foto: Privatna arhiva
Ema Kapor nastupila u okviru manifestacije “Septembarski dani - Nikšić” i „Nikšićke kulturne scene“, Foto: Privatna arhiva

Gitaristi Ema Kapor iz Srbije i Silvijo Bilić iz Hrvatske održali su koncert na platou ispred Gradske kuće u Nikšiću u okviru manifestacije “Septembarski dani - Nikšić” i „Nikšićke kulturne scene“. Koncert, koji je držan u skladu sa mjerama NKT-a, organizovali su Euro String Artist, Nikšić Guitar Festival, Muzički centar Crne Gore i Opština Nikšić.

Ema Kapor, kojoj je nastup u gradu pod Trebjesom prvi od početka pandemije, kazala je da je nikšićki Gitar fest jedan od najbitnijih festivala za klasičnu gitaru u Jugoistočnoj Evropi.

„Festival okuplja veliki broj ljudi, kako koncertnih umjetnika, tako i onih mlađih. Nastupala sam na sličnim festivalima“, kazala je Kapor koja je izvela djela Baha, Regondija, Tansmana.

Za razliku od Kapor, Bilić je u Nikšiću nastupao kao dječak i osvojio nagradu, tako da mu je grad pod Trebjesom u lijepom sjećanju. Na njegovom repertoaru našla su se djela Baha i Đulijanija.

„Ovaj grad mi budi lijepa sjećanja jer sam tu stekao i prijateljstva i uvijek mi je lijepo vratiti se. Ovo je jedan od poznatijih festivala u Jugoistočnoj Evropi i svake godine je sve bolji, uz predivnu organizacuju. U sadašnjem vremenu u kome živimo dosta manifestacija je online, ali svirati za publiku, je definitivno nešto posebno”, kazao je mladi gitarista.

Danijel Cerović, umjetnički direktor Gitar festa, kazao je da su Kapor i Bilić osvojili brojne nagrade na prestižnim evropskim takmičenjima za gitaru i da se nalaze u vrhu izvođačke umjetničke scene mlađe generacije. Što se tiče festivala, glavni dio programa je završen, dok će ostali koncerti koje treba da organizuju zavisiti od situacije sa koronavirusom.

„Što se tiče 15. izdanja Festivala, imali smo veoma dobru posjećenost na našim stranicama, dosta ljudi je ispratilo te programe, a prije svega, zadovoljni smo kvalitetom tih koncerata. Vjerujem da smo kao organizacija uspjeli da izađemo na kraj sa situacijom koja je bez presedana. Nadam se da je ovo posljednje online izdanje Festivala i da ćemo svaki sljedeći održati u nekim normalnim okolnostima. Ali, eto imamo iskustvo više“, kazao je Cerović. Prema njegovim riječima ostalo je još nekoliko projekata koje su dužni da realizuju, pošto je Festival član Eurostrings grupe, koja okuplja 17 festivala iz čitave Evrope.

„Ovo je jedan od projekata koji se finansira iz fonda Kreativne Evrope i Evropske Unije. Dužni smo da do kraja godine organizujemo nekoliko koncerata mladih umjetnika iz čitave Evrope koji su zavrijedili našu pažnju, tako što su pobjednici raznih takmičenja”, kazao je umjetnički direktor Gitar festa.

Prema njegovim riječima, odvijanje umjetnosti preko Interneta je „zgodan način da se u ovoj situaciji tradicija i programi ne prekidaju“, ali postoje i granice, jer muzičari i umjetnici uopšte, žive od kontakta sa publikom.

“Svaki umjetnik živi za taj nekakav feedback i povratnu informaciju od publike, tako da dajemo sve što možemo da se nekako vratimo u normalu”, zaključio je Cerović.

Bonus video: