“Još ne sviće rujna zora” u bečkoj Kaisersaali


Iako je aktuelna pandemija mnogo uticala da se koncertni sadržaji redukuju i prilagode mjerama za suzbijanje virusa, mladi crnogorski umjetnici su i u vremenu korone ostvarili zapažene nastupe na međunarodnim festivalima, a u iščekivanju novih programa i premijera nastavljaju svoje studiranje na etabliranim akademijama umjetnosti u Gracu i Beču

8462 pregleda 642 reakcija 4 komentar(a)
Crnogorski muzučari, Foto: Privatna arhiva
Crnogorski muzučari, Foto: Privatna arhiva

U bečkoj koncertnoj dvorani "Kaisersaal" u utorak su nastupili mladi crnogorski muzičari koji svoje akademsko muzičko obrazovanje stiču na akademijama u Austriji. Koncert mladih crnogorskih umjetnika organizovan je u saradnji sa bečkim Udruženjem “Riječ, boja, ton” (“Wort, Farbe, Klang) i crnogorskom ambasadom u Austriji, uz pokroviteljstvo Grada Beča.

Kroz raznovrsne sastave i različite instrumente, publika je imala priliku da uživa u raznolikom programu na kome su se našla djela ‘klasičnih’ kompozitora kao što su Betoven, Dvoržak i Rihard Štraus, ali i crnogorskih kompozitora Bora Tamindžića, Branka Zenovića kao i Milice Vujadinović, koja je sa kolegama izvela svoju kompoziciju.

Osim klavirskog trija sa klarinetom, koji su činili Lara Bubanja, Mija Risteljić i Andrija Jovović, zapažene su bile violinistkinja Jelena Jovović, sopranistkinja Petra Radulović i flautistkinja Petra Lekić, a na samom kraju izvedena je crnogorska pjesma “Još ne sviće rujna zora”, aranžirana za trio u sastavu violina, glas i klavir.

foto: Privatna arhiva

“U Austriji studira veliki broj kvalitetnih mladih muzičara iz Crne Gore, tako da je cilj ovog koncerta bio da se jedan dio njih prvi put spoji na istoj sceni i zajedno se predstavi bečkoj publici. Koncert je bio zamišljen i kao dio obilježavanja Dana nezavisnosti 21. maja, medjutim, epidemija koronavirusa ga je pomjerila za septembar. Reakcije su jako pozitivne i, iako je publika bila redukovana zbog mjera za suzbijanje virusa, drago mi je da je bilo posjećeno i uspješno. Nadamo se zajedničkim nastupima u budućnosti”, kazao je Jovović.

Crnogorski muzičari
Crnogorski muzičarifoto: Privatna arhiva

Iako je aktuelna pandemija mnogo uticala da se koncertni sadržaji redukuju i prilagode mjerama za suzbijanje virusa, mladi crnogorski umjetnici su i u vremenu korone ostvarili zapažene nastupe na međunarodnim festivalima, a u iščekivanju novih programa i premijera nastavljaju svoje studiranje na etabliranim akademijama umjetnosti u Gracu i Beču.

foto: Privatna arhiva

“Raduje nas ovakva inicijativa naših mladih umjetnika i drago nam je da smo učestvovali u organizaciji ovog dogadjaja. Koncert je bio jako zanimljiv i muzičari su se predstavili na jako ubjedljiv i lijep način”, kazala je prva savjetnica ambasade u Beču, Marija Lakić Barfus.

foto: Privatna arhiva

Koncertu su prisustvovali članovi diplomatskog kora, predstavnici austrijskog Ministarstva vanjskih poslova, kao i društvenog i kulturnog života Austrije.

Bonus video: