„Online Art Market” za sve zainteresovane umjetnike

Udruženje likovnih umjetnika Crne Gore odlučilo je da pokrene digitalnu platformu i pomogne članovima da predstave, ali i prodaju svoje radove

2596 pregleda 27 reakcija 1 komentar(a)
mjetnički paviljon Udruženja likovnih umjetnika Crne Gore, Foto: ulucg.me
mjetnički paviljon Udruženja likovnih umjetnika Crne Gore, Foto: ulucg.me

Umjetnici širom svijeta suočeni su sa otežanim mogućnostima predstavljanja, ali i zarade.

Od početka pandemije virusa korona iako su se u početku galerije u Crnoj Gori zaključale, kao i većina drugih objekata tada, sredinom marta, može se zaključiti da su preventivne mjere i uputstva za ponašanje u galerijama donesene relativno brzo.

Tako su na početku mahom organizovane onlajn izložbe, virtuelni obilasci muzeja, galerija, stalnih postavki čak i najvećih svjetskih čuvara umjetnina, organizuju se razne virtuelne ture, a svjedoci tome smo bili i mi u Crnoj Gori. Među prvima se na internet preselio jedan od najznačajnijih godišnjih likovnih događaja u Crnoj Gori - Tradicionalna izložba Udruženja likovnih umjetnika Crne Gore. Iako su u ULUCG pronašli način kako da se postavka ipak omogući svim ljubiteljima umjetnosti, žiri nije bio u mogućnosti da ove godine dodijeli nagradu.

Crnogorski umjetnici takođe su pronalazili načina da se predstave - virtuelnim izložbama putem društvenih mreža, ličnih internet stranica, putem Jutjuba, samostalnim izlaganjem u određenom prostoru koji bi bio adaptiran za izložbu (Kolektor), Goran Ćetković je čak 10 svojih radova iz najnovijeg ciklusa “Horizonti” predstavio i na bilbordima, nedugo nakon izbora, pa je tako umjetnost zamijenila politiku, makar na kratko... Neke izložbe su realizovane na otvorenom prostoru, neke su otvorene bez prisustva publike, neke nijesu imale ceremoniju otvaranja, a nedavno su se i toj praksi pojedine ustanove vratile...

Ministarstvo kulture Crne Gore jeste raspisalo konkurs za pomoć nezaposlenim umjetnicima, ali koliko je ta pomoć dugoročna? Mnogi umjetnici, likovnjaci, mlađi možda i ponajviše, nemaju opremljen prostor, način da rade i zarađuju... Razmišljajući o tome, Udruženje likovnih umjetnika Crne Gore odlučilo je da pokrene digitalnu platformu “Online Art Market”, objavili su to na svom Fejsbuk profilu i pozvali svakog zainteresovanog umjetnika da uzme učešće.

“Svjedoci smo da izlagačke i tržišne tendencije postepeno prelaze na teren virtuelnog i interaktivnog. Ova pojava je dio globalnog fenomena vezanog za savremeni diskurs tumačenja kulturnih potreba i njihovih eksplicita. Sagledavajući lokalnu scenu kroz tržišni kontekst, primjećujemo njenu priličnu zatvorenost i nedostatak relevantne valorizacije uveliko naraslih kapaciteta, pogotovo kada su u pitanju mlađi autori. Globalizacija u tom smislu našim autorima nije automatski omogućila i ravnopravno prisustvo na relevantnim sajmovima, bijenalima i učešće u drugim promotivno usmjerenim mehanizmima globalne tržišne utakmice. Primjeri koji se odupiru ovom zapažanju su rijetki i diskontinuitetni, uprkos izvjesnim naporima koje kulturni akteri ulažu u rješavanje ovog pitanja. Sve izvjesniji kontinuitet kovida-19 i njegov pandemijski karakter će ova zapažanja učiniti još relevantnijim, a potrebu za blagovremenom akcijom neophodnom. S time u vezi, obavještavamo vas da je Udruženje likovnih umjetnika Crne Gore započelo aktivnosti na uspostavljanju svoje digitalne platforme „Online Art Market“.

Dio ovogodišnje Tradicionalne izložbe ULUCG
Dio ovogodišnje Tradicionalne izložbe ULUCGfoto: Savo Prelević

“Platforma ‘Online Art market’ je nastala motivisana povećanjem vidljivosti aktera iz oblasti likovnog i primijenjenog stvaralaštva i kreativnih industrija u cilju boljeg plasmana umjetničkih djela na širem tržištu. Platforma će nuditi mogućnost prodaje umjetničkih djela i umjetničkih proizvoda, ali i profilisanu prezentaciju naših umjetnika i njihovih kataloških zbirki. Ovim ćemo crnogorskoj kreativnoj sceni pokušati ponuditi alternativni i globalni vid plasmana umjetnina i umjetničkih proizvoda uz mogućnost elektronskog plaćanja i brze dostave istih. Projekat je pored navedenog, aktuelizovan pojavom kovida-19 i time prouzrokovanih promjena u funkcionisanju galerijske djelatnosti i izmještanja prezentacije i plasmana umjetničkih djela na virtuelni teren. Stoga vas pozivamo da elektronskom poštom na adresu ulucg.online@gmail.com dostavite do 10 fotografija radova sa podacima o radu: tehnika, dimenzija, godina nastanka i cijena, kao i aktuelnu radnu biografiju i eventualno sopstvenu fotografiju. S obzirom na željeni komercijalni efekat, sugerišemo da u ponudu prioritetno uvrstite radove koji se mogu lakše plasirati na tržište i transportovati do kupca. Ovu aktivnost smatramo dugoročnom i strateški važnom za poboljšanje socijalnog statusa umjetnika, tako da će se prijem fotografija, promjena podataka i prodaja obavljati kontinuirano. Platformu stavljamo u funkciju od kraja septembra, do kada bi trebalo dostaviti inicijalne informacije”, stoji na FB stranici ULUCG.

Umjetnici pozdravljaju ovakvu odluku ULUCG.

“Iznenađujuće i isvježavajuće dobar potez kojim direktor, Savjet i osoblje ULUCG dokazuju da nijesu ništa manji od osnivača i pronalazača našeg udruženja i da su lideri u regionu po ideji i realizaciji kulturnih dešavanja. Ja bih lično volio da ovaj univerzalni način komunikacije sa publikom koji su odabrali za tradicionalnu izložbu ove godine ostane praksa i ubuduće. Smatram da bi to bio fenomenalan korak ka dopiranju do iole više publike koja možda nije u stanju ili situaciji da fizički bude prisutna, ali i popularizaciji lokalne scene”, kazao je Aleksandar Radević.

Pohvalio je organizaciju izložbe ističući da bi bilo dobro i razmisliti o ovakvoj praksi za dalji rad, a kako bi likovna umjetnost bila pristupačnija publici koja ili nema naviku da posjećuje galerije ili nije obaviještena o onome što se dešava u institucijama kulture.

Aleksandar Radević
Aleksandar Radevićfoto: Privatna arhiva

“Svi oni koji su ljudi, uvijek žele da pomognu na neki način. Globalna kriza sa virusom je kreirala sredinu gdje se većina nalazi u neizvjesnim finansijskim situacijama, tako da se i dešava da neko ko želi da pomogne nije nažalost u mogućnosti. Umjetnici su definitivno u teškom položaju, iako postoje inicijative kroz koje mogu dobiti sufinansiranje u projektima od kulturnog značaja, većina nema zaposlenje, a ni profesionalni prostor gdje mogu da stvaraju. Često su marginalizovani, ne samo sad, već i generalno kroz istoriju, iako nam je ipak vrijeme karantina jasno pokazalo, da nema umjetnosti i svih raznovrsnih oblika izražavanja, da bi svijet bio mnogo sivlje mjesto”, smatra Anastasija Kostić.

“Odajući počast solidarnosti koju su i umjetnici i institucije pokazali u vrijeme kada i umjetnost trpi pod pritiskom globalnih zdravstvenih, ekonomskih i socijalnih kriza, otvorila su se vrata za jačanje veza između umjetničkih kreacija i društva”, istakla je Hristina Bošković iz ULUCG i dodala da koliko god posjećen bio neki virtuelni događaj, to ne može zamijeniti doživljaj umjetnosti, iako su savremene tehnologije nesumnjivo odigrale jednu od ključnih uloga u svijetu umjetnosti tokom pandemije virusa korona.

Hristina Bošković
Hristina Boškovićfoto: Savo Prelević

Bonus video: