Botičelijeva slika mogla bi da bude prodata za 80 miliona dolara

Nije poznato ko je mladić na slici, ali istoričari umjetnosti vjeruju da bi to mogao biti blizak prijatelj porodice Medići, koja je vladala Firencom, Botičellijevim rodnim gradom

6117 pregleda 1 komentar(a)
Foto: sothebys.com
Foto: sothebys.com

Slika italijanskoga renesansnog majstora Sandra Bottičelija mogla bi biti prodata za 80 miliona dolara na aukciji koja će se održati u januaru 2021. godine, saopštila je aukcijska kuća Sotheby's.

"Mladić sa rondelom" smatra se jednom od najvažnijih slika iz doba renesanse koja je još u privatnom vlasništvu.

Portret je značajan i po tome što se na njemu nalazi rad drugog umjetnika.

Rondel na Botičellijevoj slici originalno je djelo slikara Bartolomea Bulgarinija iz 14. vijeka.

Dosadašnji rekord za neku Botičellijevu sliku iznosi 10,4 miliona dolara i očekuje se da će lako biti nadmašen.

Nije poznato ko je mladić na slici, ali istoričari umjetnosti vjeruju da bi to mogao biti blizak prijatelj porodice Medići, koja je vladala Firencom, Botičellijevim rodnim gradom.

foto: sothebys.com

Slika je nastala u najplodnijem Botičellijevom razdoblju, krajem 15. vijeka, kada je papa Siksto IV. slikara pozvao u Rim da pomogne u oslikavanju Sikstinske kapele, prenosi agencija Hina.

U tom je periodu Botičelli naslikao neke od svojih najslavnijih djela, uključujući "Rođenje Venere". Uprkos svojoj starosti slika je u besprekornom stanju i bila je izložena u nekoliko muzeja.

Posljednji put je promijenila vlasnika 1982. godine, kada ju je privatni kolekcionar kupio za 1,3 miliona dolara.

Većina Botičellijevih slika nalazi se u svjetskim muzejima, ali među njima je vrlo malo portreta, što ovu sliku čini još vrednijom.

Bonus video: