Budva: Jednodnevni festival „Novi Val” uz mjere NKT-a

Broj posjetilaca je ograničen, a svi programski sadržaji odigraće se na sceni između crkava u budvanskom Starom gradu

3886 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Novi Val
Foto: Novi Val

Festival “Novi Val” biće održan danas uz mnogo otežavajućih okolnosti, uključujući i najnovije mjere Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti, poručuju organizatori koji su, u skladu sa preporukama, isplanirali program i odlučili da će cjelokupan repertoar biti održan danas i okončan do 22 časa. Broj posjetilaca je ograničen, a svi programski sadržaji odigraće se na sceni između crkava u budvanskom Starom gradu.

Festival će početi u 18 časova razgovorom na temu “Biti žena na nezavisnoj kulturnoj sceni” u kome učestvuju umjetnice i kulturne radnice raznih profila - iz Crne Gore, Srbije i Hrvatske.

Prije muzičkog segmenta biće upriličene projekcije pet kratkometražnih filmova iz Crne Gore, Srbije, Makedonije i Slovenije, i to: “Šerbet” Nikole Stojanovića u 19 časova, “Poslednja slika o ocu” Stefan Đorđevića u 19.50 časova, koji je, kao i “Šerbet”, nagrađen na renomiranom Sarajevo Film Festivalu. Svi filmovi se tematski dotiču komplikovanih porodičnih odnosa, konkretno između oca i sina u pomenutom Đorđevićevom i u filmu “Potop” u režiji Kristijana Krajčnana koji je na programu od 20.10. Disfunkcionalna porodica je jedna od tema filma “Neko treći” mladog crnogorskog režisera Milorada Milatovića koji se prikazuje od 19.35 časova, a film “Neonska srca” koji je režirala Ana Jakimska biće prikazan u 19.20 časova.

Nakon filmova biće upriličena dva koncerta - Katarine Pejak iz Srbije u 20.30 i Dušanke Belade iz Crne Gore u 21.30 časova.

Pejak je kantautorka, pijanistkinja i pjevačica iz Beograda, a organizatori je predstavljaju kao glavnu muzičku gošću festivala, koja će na svom solističkom koncertu svirati pjesme sa nekoliko uspješnih albuma, od kojih je aktuelni objavljen za renomiranu izdavačku etiketu iz Njemačke. Diplomirala je na Berkliju, a karijeru paralelno razvija u matičnoj zemlji, ali i u Sjedinjenim Američkim Državama i Evropi. Ovo će biti njeno drugo predstavljanje crnogorskoj publici.

Cetinjanka Belada, jedna od rijetkih kantautorki iz Crne Gore, snimila je nekoliko zapaženih pjesama. “Novi Val” od svog početka promoviše mlade muzičare i filmadžije koji tek počinju, najčešće sa samo jednim snimljenim albumom, a odlikuju se posebnošću ili specifičnim stilom, te teže izvođačkoj i autorskoj izvrsnosti.

Ovogodišnje, kako organizatori sami ističu, skromnije ali svejedno saržajno izdanje festivala “Novi Val” podržali su Filmski centar Crne Gore i Turistička organizacija Budva, uz tehničku pomoć JU “Grad teatar” i Opštine Budva.

Bonus video: