Memorijal Nadežde Petrović: "Na jug, na jug! Idemo na jug!"

U okviru glavnog programa predstaviće se crnogorske umjetnice Natalija Vujošević i Jelena Tomašević, a memorijal prati i regionalni projekat “Teritorija kulture” koji povezuje Čačak, Cetinje i Banjaluku

1728 pregleda 80 reakcija 1 komentar(a)
Natalija Vujošević, Foto: Privatna arhiva
Natalija Vujošević, Foto: Privatna arhiva

Jubilarni 30. Memorijal Nadežde Petrović pod nazivom „Na jug, na jug! Idemo na jug!“ biće svečano otvoren sjutra u 13 časova u Umetničkoj galeriji „Nadežda Petrović“ u Čačku, a na njemu će se, pored ostalih, predstaviti i crnogorska umjetnica, direktorka Instituta za savremenu umjetnost Crne Gore, Natalija Vujošević, kao i crnogorska slikarka Jelena Tomašević.

Jelena Tomašević
Jelena Tomaševićfoto: Privatna arhiva

Ovogodišnji Memorijal prati i zajednički regionalni projekat „Teritorija kulture“ koji povezuje vodeće institucije kulture iz Čačka, sa Cetinja i Banjaluke.

“U okviru ove zajedničke istraživačke platforme namijenjene razvoju kreativnog i otvorenog dijaloga namijenjenog mladima, realizovaće se i škola za kritiku i umjetnost koja će pratiti Memorijal, a istovremeno će se odvijati u Čačku, Cetinju i Banjaluci tokom trajanja izložbe. Projekat ‘Teritorija kulture: Kako skrenuti sa puta i naći se na pravom mjestu?’ sprovodi se u okviru Zajedničkog regionalnog programa ‘Dijalog za budućnost: unapređenje dijaloga i društvene kohezije’ između, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Srbije“, koji sprovode UNDP, UNICEF i UNESKO, a finansira ga Fond Ujedinjenih nacija za izgradnju mira (UN PBF).

Ovogodišnji selektor Memorijala je prof. dr Sarita Vujković, muzejska savjetnica i direktorica Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske, a cjelokupni vizuelni identitet je osmislio grafički dizajner Nemanja Mićević.

“Naziv izložbe aludira na popularni usklik koji odražava industrijski i modernizacijski napredak Srbije krajem 19. i početkom 20. vijeka, koji je težio jugu, kada je kroz Sićevačku klisuru prošla željeznička pruga vozeći i učesnike Prve jugoslovenske kolonije 1905. Sa druge strane prefiks ‘južni’ prožet u nazivu Jugoslavija i brojnim konotacijama koje govore o potrebama migracija i kretanja, izazvanih prirodnim zakonitostima ekosistema ili drugim kataklizmama ratne, ekonomske ili neke druge vrste traume. Prirodna potreba za jugom, danas je zamijenjena hrlenjem na zapad u svim segmentima ljudskih potreba - sigurnosnih, ekonomskih, obrazovnih, intelektualnih, kulturoloških i umjetničkih, koje nam svakodnevno govore o stanju društva u kome trenutno obitavamo”, obrazloženo je u saopštenju.

Memorijal Nadežde Petrović je najstarija i jedna od najznačajnijih manifestacija iz oblasti savremene vizuelne umjetnosti na prostoru Srbije, ističu organizatori i podsjećaju da ove godine obilježava 60 godina.

“Memorijal je koncipiran sa željom da jedna od najznačajnijih bijenalnih manifestacija na prostoru bivše Jugoslavije postane mjesto ponovnog susreta, spajanja i okupljanja, kao specifična interakcija savremene umjetnosti i publike u kontekstu njegove jubilarne šezdesetogodišnjice. Koncept se bazira na broju od 30 umjetnika/umjetnica (28 pojedinaca i 2 umjetničke grupe) sa područja Bosne i Hercegovine, Bugarske, Sjeverne Makedonije, Slovenije, Srbije, Hrvatske i Crne Gore. Prateći teorijski, umjetnički i geografski kontekst u kome umjetnici/e djeluju izložba je strukturisana na način da razmatra raznovrsne pozicije unutar svijeta umjetnosti, uključenosti i isključenosti unutar glavnih tokova, socijalizaciju i urbanizaciju, marginalne grupe i migracijska kretanja, akcentujući individualnosti pojedinih pozicija”, saopštili su organizatori.

Izložba „Na jug, na jug! Idemo na jug!“, zbog svog obima i značaja, biće postavljena na 11 gradskih lokacija u Čačku u šest galerijskih prostora: Umetnička galerija „Nadežda Petrović“, Galerija „Risim“, Dom kulture, Međuopštinski istorijski arhiv, Narodni muzej, Konak gospodara Jovana Obrenovića, kao i: Rimski trg, Rimske terme, plato ispred Doma kulture, izlog Službenog glasnika i Gradski park.

Pored dvije crnogorske umjetnice, na izložbi učestvuju: Igor Antić (Srbija/Francuska); Radoš Antonijević (Srbija); Katarina Alempijević (Srbija); Jaka Babnik (Slovenija); Igor Bošnjak (BiH); Žanet Vangeli (Sjeverna Makedonija); Zlatan Vehabović (Hrvatska); Igor Grubić (Hrvatska); Danica Dakić (BiH/Njemačka); umjenička grupa “DiStruktura” (Srbija); Uroš Đurić (Srbija); Pravdoljub Ivanov (Bugarska/Austrija); grupa “Irwin” (Slovenija); Vladimir Perić Talent (Srbija); Dalibor Martinis (Hrvatska); Radenko Milak (BiH); Mladen Miljanović (BiH); Biljana Đurđević (Srbija); Dušan Otašević (Srbija); Vedran Perkov (Hrvatska); Vesna Perunović (Srbija/Kanada); Lala Raščić (BiH); Selma Selman (BiH/SAD); Kamen Stojanov (Bugarska/Austrija); Predrag Terzić (Srbija); Vuk Ćuk (Srbija); Jusuf Hadžifejzović (BiH); Jasmina Ćibić (Slovenija/Velika Britanija).

Bonus video: