Potpisan ugovor o izvođenju radova u okviru kompleksa Tamnica Jusovača

Ugovor su potpisali ministar Aleksandar Bogdanović i gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković

2603 pregleda 1 komentar(a)
Vuković i Bogdanović, Foto: Ministarstvo kulture
Vuković i Bogdanović, Foto: Ministarstvo kulture

Ugovor o realizaciji kapitalnog projekta koji se odnosi na izvođenje radova u okviru kompleksa Tamnica Jusovača u cilju uspostavljanja Kreativnog haba za razvoj ICT-a danas su u Ministarstvu kulture potpisali ministar Aleksandar Bogdanović i gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković, saopšteno je iz Ministarstva.

Projekat će biti realizovan u partnerstvu Vlade Crne Gore i Glavnog grada, a obuhvatiće sanaciju, prenamjenu i rekonstrukciju pomenutog kulturnog dobra, u ukupnoj vrijednosti od 1.950.000 eura.

„Imajući u vidu stanje kompleksa, željeli smo da konačno obezbijedimo adekvatan tretman Jusovači, u smislu njene revitalizacije i zaštite od daljeg propadanja. Stoga me neizmjerno raduje što će današnje potpisivanje ugovora sa gradonačelnikom Vukovićem, i ranije sa direktorom Uprave javnih radova Rešadom Nuhodžićem, u budućnosti rezultirati funkcionisanjem Jusovače na održivoj osnovi, kroz inovativan koncept koji će spojiti umjetnost, ICT i preduzetništvo“, kazao je ministar Bogdanović.

Naglasio je i da će, kroz koncept afirmacije kreativnih industrija i različitih oblika kulturno-umjetničkih sadržaja, Jusovača doprinijeti i revitalizaciji, u ovom momentu, donekle zapostavljenog dijela grada.

„Po završetku radova, Jusovača će moći da animira širok dijapazon aktera i to ne samo kulturne i umjetničke scene Glavnog grada. Prema planiranoj rezidencijalnoj namjeni kao i internacionalizaciji djelovanja, kompleks će biti u mogućnosti da privuče i regionalne aktere kulturne i umjetničke scene i na taj način podstakne razvoj kulturnog turizma u Podgorici“, istakao je ministar Bogdanović.

Napomenuo je i da je stavljanje kulturog nasljeđa u kontekst održivog korišćenja jedna od važnih misija Ministarstva kulture.

„U tom kontekstu, želim da podsjetim da smo nedavno u Palati u Starom Baru otvorili prvi Kreativni hab u Crnoj Gori, da je u potpunosti završen i Rezidencijalni centar za književnike u Kući Pekića u Šavniku i da u finalnu fazu ulaze radovi na Starom zatvoru u Kotoru, takođe za potrebe novog Kreativnog haba. Nastavak ovog izuzetno značajnog niza kapitalnih projekata je i predstojeća rekonstrukcija Jusovače, čije oživljavanje će širom otvoriti vrata za nove mogućnosti savremene stvaralačke scene i Glavnog grada i Crne Gore“, ocijenio je ministar Bogdanović.

Podsjetio je i da je Vlada Crne Gore "vrijedno i posvećeno radila na razvoju i afirmaciji kreativnog sektora i valorizaciji kulturnog nasljeđa."

„Očekujemo da će nova Vlada nastaviti taj kontinuitet, kako bi očuvala trajne vrijednosti našeg identiteta, na dobrobit crnogorske kulture i našeg društva“, kazao je ministar Bogdanović.

Vuković je zahvalio Bogdanoviću na kontinuiranoj podršci inicijativama Glavnog grada, kao i Vladi Crne Gore na snažnom partnerstvu zahvaljući kojem, kako je naglasio, "danas svjedočimo intenzivnom razvoju Podgorice."

Kazao je da su ovim ugovorom stvorene pravne i finansijske pretpostavke za dugo čekanu i dugo najavljivanu rekonstrukciju i valorizaciju Tamnice Jusovača.

„To je jedno od starih obećanja kako od lokalne samouprave, tako i od organa izvršne vlasti, odnosno države. U svijetlu činjenice da taj prostorpredstavlja jedan od simbola Glavnog grada, prostor vrlo interesantne istorije koji je svjedočio različitim fazama društveno-političkog razvoja Podgorice i Crne Gore, svakako da zaslužuje našu dužnu pažnju“, ocijenio je gradonačelnik Vuković.

Saopštio je i da će opredijeljena sredstva biti dovoljna da u naredne dvije godine Jusovača bude kompletno rekonstruisana i otvorena za mlade i kreativne preduzetnike