Osloboditi CNP od onih koji ga neznanjem i nebrigom uništavaju

Glumci Crnogorskog narodnog pozorišta ogorčeni zbog odnosa direktora Milice Tomović i Željka Sošića prema ansamblu

36946 pregleda 313 reakcija 16 komentar(a)
Fotografija od 9. septembra, sa pripremne probe za predstavu “Posjeta stare dame”, Foto: Duško Miljanić
Fotografija od 9. septembra, sa pripremne probe za predstavu “Posjeta stare dame”, Foto: Duško Miljanić

To što se uprava Crnogorskog narodnog pozorišta, na čelu sa umjetničkim direktorom Željkom Sošićem i poslovnom direktoricom Milicom Tomović, nijednom nije direktno obratila glumačkom ansamblu koji je iskazao nezadovoljstvo i javno iznio probleme sa kojima se suočavaju u svojoj matičnoj teatarskoj kući, jasno pokazuje kakav je odnos uprave prema glumačkom ansamblu, ističu za “Vijesti” glumci Aleksandar Gavranić, Ana Vučković, Ana Vujošević, Andrea Mugoša, Danilo Čelebić, Dejan Ivanić, Gorana Dragašević, Jadranka Mamić, Jelena Minić, Jelena Nenezić Rakočević, Kristina Obradović, Nada Vukčević, Radmila Božović, Slavko Kalezić, Žaklina Oštir, Žana Gardašević Bulatović i Zoran Vujović koji su, uglavnom, i potpisnici prethodnih dopisa koje su upućivali medijima.

Na pitanje “Vijesti” da li su ih Sošić ili Tomović pozivali na sastanak kako bi razgovarali o problemima i eventualno ih riješili, glumci odgovaraju: “Ne!”. “Ne! Nakon višenedjeljnih proba koje su često uključivale deset i više ljudi na sceni, direktorica Milica Tomović koju smo vidjeli samo koliko i javnost - putem medija, a ‘upoznali’ je putem žalbi koje je upućivala Inspekciji rada i ostalih radnji upućenih protiv umjetničkog ansambla CNP-a, nije se pojavila ni na jednoj probi. Umjetnički direktor se nakon prvog septembra takođe nijednom nije pojavio na probama. Izjava ‘trudili smo se da na sceni ne budu velike podjele kako bismo zaštitili zdravlje glumaca’ kao i ne nalaženje za shodno da se obrate glumačkom ansamblu povodom javno iznijetih problema jasno demonstrira kakav je odnos uprave prema glumačkom ansamblu Crnogorskog narodnog pozorišta”, poručuju glumci.

Oni su problematizovali i to što se na javno objavljene probleme nijesu oglasili ni ministar kulture Aleksandar Bogdanović, ali ni Pozorišni savjet Crnogorskog narodnog pozorišta “kao najviši organ upravljanja koji je bio u obavezi da pravovremeno reaguje na kršenje zakona i jasnije učestvuje u rješavanju tekućih problema koje uprava nije u stanju da sanira i riješi”. Savjet čine Blagota Eraković, Goran Bulajić, Edin Jašarović, Bojan Martinović i Božidar Nikolić.

“Koristimo priliku da pozdravimo zainteresovanost Državne revizorske institucije koja se javila poslije javnog apela i od njih očekujemo da obave svoj dio posla. Premda se Ministarstvo kulture nije oglasilo, iako je ministar Bogdanović prilikom naših ranijih susreta djelovao zainteresovano za rješavanje problema, mi ne gubimo nadu da će i sa njihove strane reakcija biti adekvatna i u svrhu očuvanja kulture i kulturnog napretka. Zaključujemo i da veliku odgovornost za sve navedeno mora preuzeti i Pozorišni savjet CNP-a, kao najviši organ upravljanja (Blagota Eraković, Goran Bulajić, Edin Jašarović, Bojan Martinović i Božidar Nikolić), koji je bio u obavezi da pravovremeno reaguje na kršenje zakona i da jasnije učestvuje u rješavanju tekućih problema koje uprava nije u stanju da sanira i riješi. Smatramo da ova sadašnja situacija ukazuje da pozorište može da funkcioniše, ali i da moramo biti konstruktivni i otvoreni za saradnju.

Dio glumačkog ansambla je više puta dopisima medijima iskazao nezadovoljstvo uzrokovano nagomilanim problemima, a povodom kojih se ništa ne preduzima.

“Situacija u pozorištu je loša jer vlada veliko nezadovoljstvo zbog nagomilanih problema koji se ne rješavaju. Da bi se problemi počeli rješavati potrebno je, za početak, da resorno ministarstvo (koje je zaduženo za imenovanja direktora nacionalnog teatra) oslobodi pozorište od pojedinaca koji neznanjem i nebrigom u potpunosti unižavaju i uništavaju jednu od najznačajnijih institucija kulture u zemlji. Naglašavamo da je kompletno naše djelovanje lišeno politike i politikanstva i da je usmjereno ka regulisanju osnovnih profesionalnih segmenata za zdravo i funkcionalno narodno pozorište, kako za nas danas, tako i za buduće generacije crnogorskih glumaca i umjetnika”, usaglašeni su sagovornici “Vijesti”.

Na pitanje na osnovu čega smatraju da su umjetnički direktor Željko Sošić i poslovna direktorica Milica Tomović nekompetentni za funkcije koje obavljaju, te da li očekuju li njihove ostavke ili razrješenja sa tih pozicija, oni odgovaraju: “Prevashodno, gospođa Milica Tomović protivzakonito je imenovana na tu funkciju, što smo u apelu od 15. septembra objasnili i naveli članove zakona i Statuta pozorišta koji ne prepoznaju pojam poslovnog direktora u sektoru upravljanja nacionalnim pozorištem. Osim toga, uvidom u njenu profesionalnu biografiju evidentno ne postoji veza sa pozorišnim znanjem, iskustvom i kompetencijama koje bi je preporučivale za direktora ovako važne institucije. Biografija umjetničkog direktora Željka Sošića je u pozorišnom dijelu poprilično skromna. A u praksi sve su to i dokazali. Niz njihovih odluka i učinjenih postupaka koji su ugrozili položaj glumca (rješenja o neprodužavanju ugovora o radu, diskriminacija...), te novom Nacrtu o sistematizaciji u kojem je smanjen broj radnih mjesta za glumce na 30 od prethodno 50 planiranih upućuju na istinitost naših tvrdnji. Činjenica da CNP broji oko 150 zaposlenih, a da je proizvodni kadar sveden na 30 radnih mjesta dovodi u pitanje i kako je to Savjet, koji se takođe nije oglasio povodom naših apela, usvojio. Sve gore navedeno govori u prilog glumačkim vapajima za opstanak kulture, naciona koji se njeguje i održava kroz esenciju jednog pozorišta”, poručuju iz ansambla.

Ekipa koja radi u jednom pozorištu da nema kontakt sa drugim pozorišnim kućama

Na pitanje da li se situacija unutar Crnogorskog narodnog pozorišta promijenila otkad su se glumci prvi put oglasili, oni objašnjavaju:

“Situacija se promijenila, nažalost, samo u pogledu povećanja broja zaraženih u našem kolektivu. Tek desetog oktobra smo dobili prvu zvaničnu informaciju u slučaju zaražene saradnice, iako smo nezvanično bili u saznanju da je prvi slučaj obolijevanja bio prije 20 dana baš u CNP-u. S tim u vezi, ovim dopisom želimo opet da demantujemo našu upravu koja je 12. oktobra u obraćanju javnosti izjavila ‘posljednje testiranje koje je sprovedeno u petak 9. oktobra, uslijedilo je nakon informacije iz Kraljevskog pozorišta Zetski dom...’ te im postavljamo pitanje zašto nije testiranje izvršeno kada je obolio član kolektiva CNP-a koji je bio u direktnom kontaktu sa članom umjetničkog kolektiva predstave ‘Posjeta stare dame’, a istovremeno i Zetskog doma, mnogo ranije od 9. oktobra? Tek nakon našeg javnog dopisa od desetog oktobra kolektivno testiranje zaposlenih radnika i saradnika CNP-a je urađeno (12. 10. 2020)”, navode oni.

U najnovijem saopštenju dio glumačkog ansambla CNP-a tvrdi da se u tom teatru ne poštuju mjere u borbi protiv virusa korona.

“Na prvoj probi za predstavu ‘Posjeta stare dame’, održanoj bez adekvatnih mjera koje su donijeli Institut za javno zdravlje i Nacionalno koordinaciono tijelo, upravi je sugerisano da je nedopustivo da se u ovakvom epidemiološkom trenutku radi ansambl predstava i komad koji broji 33 uloge. U tom kontekstu sugerisali smo i da se odaberu tekstovi koji ne uključuju veliki broj glumaca. Međutim, umjetnički direktor Željko Sošić bio je izričit u namjeri da se ‘tekst neće mijenjati’, da je CNP-u potrebna ‘ansambl predstava’ kao i da je ‘repertoarska politika iznad epidemiološke situacije’. Broj aktera smanjen je sa 33 na 19 (plus scensko osoblje). Zanemarujući veliki stepen moguće zaraze u tako velikoj podjeli probe, koje su naš radni zadatak, održavale su se zahvaljujući ogromnoj želji glumaca da se poslije duge pauze vrate svom poslu, a posebno uz zadovoljstvo saradnje sa rediteljem kao što je Aleksandar Morfov”, istakao je dio ansambla za “Vijesti” dodajući da “ta brojka ukazuje na veliku predstavu sa mnogo većim rizikom od obolijevanja u odnosu na sve predstave koje bi bile kamernog tipa”.

“Dakle, strategija uprave CNP-a je zdravorazumski vrlo upitna. I ta ista strategija dovela nas je do otkazivanja proba i repertoara i otvara se mogućnost da teatar bude zaključan na našu veliku žalost”, navode oni u odgovoru “Vijestima” uz preporuku:

“Kao moguće rješenje predlažemo poštovanje mjera IJZ-a i NKT-a uz predlog da ekipa koja radi u jednom pozorištu nema kontakt sa drugim pozorišnim kućama, u toku trajanja procesa. Time smanjujemo broj komunikacija i rizik svodimo na minimum. U nadi da će se za dobrobit svih nas, a prevashodno kulture Crne Gore, ova mučna situacija riješiti što prije, srdačan pozdrav”. zaključuju oni.

Bonus video: