cilj učenicima približiti civilizacijska dostignuća crnogorskog ćirilskog štamparstva

Izložba “Crnogorsko ćirilsko štamparstvo 15. i 16. vijeka”

Postavka će biti otvorena danas u biblioteci Gimnazije “Slobodan Škerović”

2593 pregleda 2 komentar(a)
“Crnogorsko ćirilsko štamparstvo 15. i 16. vijeka", Foto: Poster
“Crnogorsko ćirilsko štamparstvo 15. i 16. vijeka", Foto: Poster

Izložba “Crnogorsko ćirilsko štamparstvo 15. i 16. vijeka” biće otvorena danas u Podgorici, u biblioteci Gimnazije “Slobodan Škerović” u 10 časova. Na otvaranju postavke će govoriti: sekretarka Sekretarijata za kulturu i sport Glavnog grada Podgorice Ana Medigović, predsjednik Matice crnogorske Dragan Radulović i direktorica Gimnazije Zoja Bojanić Lalović.

Izložbu čini osam panoa sa tematikom crnogorskog ćirilskog štamparstva, a panoi će nakon izložbe ostati kao vrijedan poklon Gimnaziji „Slobodan Škerović“, navodi se u saopštenju povodom najave događaja.

“Matica crnogorska je prošle godine u saradnji sa Ministarstvom kulture i Glavnim gradom Podgorica realizovala izložbu Crnogorsko ćirilsko štamparstvo povodom jubileja 525 godina od štampanja Oktoiha prvoglasnika (Crnojevića štamparija) i 500 godina od štampanja Psaltira i Služabnika (prvih knjiga iz štamparije Božidara Vukovića Podgoričanina). Ova zapažena izložba predstavljena je u više crnogorskih gradova, ali i u glavnom gradu Bugarske Sofiji, gdje je u saradnji sa Bugarskom akademijom nauka bila izložena u Nacionalnoj biblioteci, povodom obilježavanja 150 godina Bugarske akademije nauka”, dodaje se u saopštenju Sekretarijata za kulturu i sport Glavnog grada, koji je podržao projekat i finansirao izradu izloženih panoa.

“Samo par decenija nakon Gutenberga, crnogorska dinastija Crnojevića osniva prvu štampariju na Balkanskom poluostrvu i prvu državnu štampariju u Evropi. Inkunabule (prvoštampane knjige) iz Crnojevića štamparije i knjige iz štamparije vojvode Božidara Vukovića Podgoričanina, predstavljaju prvorazredni simbol crnogorske nacionalne kulture, identiteta i samosvijesti. Ovim projektom želimo da našim učenicima približimo domete i civilizacijska dostignuća crnogorskog ćirilskog štamparstva XV i XVI vijeka”, objašnjeno je u saopštenju.

Projekat, prvenstveno namijenjen crnogorskim školama, realizuju Matica crnogorska i Glavni grad Podgorica u saradnji sa Gimnazijom „Slobodan Škerović“ iz Podgorice.

Preporučujemo za Vas