zapažena njegova predavanja o Njegošu i Kišu

Izdanje posvećeno Tonku Maroeviću

Pjesničko-grafička mapa posvećena hrvatskom akademiku promovisana je u Zagrebu

2480 pregleda 0 komentar(a)
Maroević, Foto: Večernji List
Maroević, Foto: Večernji List

Promocija pjesničko-grafičke mape “Hommage Tonku Maroeviću”, posvećena nedavno preminulom likovnom i književnom kritičaru, pjesniku i prevodiocu, akademiku Tonku Maroeviću, održana je 19. oktobra u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu.

Ovo pjesničko grafičko izdanje inicirao je izdavač i kolekcionar Božo Biškupić koji je želio da se na ovakav način simbolički ostvari trajni vijenac posvećen uglednoj ličnosti hrvatske kulture. Mapa sadrži sonetni vijenac koji je napisao Maroevićev kolega i prijatelj akademik Luko Paljetak i 33 originalne grafike odabranih hrvatskih savremenih umjetnika.

Među njima je i grafika crnogorskog umjetnika Dimitrija Popovića na temu starozavjetne heroine Judite, sa kojim je Maroević sarađivao.

Tokom nekoliko posljednjih godina Maroević je bio često prisutan i u kulturnom životu Crne Gore, a bio je inostrani član Crnogoroske akademije nauka i umjetnosti.

Sa jednog od nastupa u CANU
Sa jednog od nastupa u CANUfoto: Boris Pejović

Na književnim tribinama posebno su zapažena njegova predavanja o Njegošu i Danilu Kišu, a planirao je da ove jeseni govori na predstavljanju Popovićeve monografije “Mit o ženi” nedavno objavljenoj u izdanju CANU i Narodnog muzeja Crne Gore.

Pratio je crnogorsku literaturu i likovnu umjetnost.

Ostavio je veliki trag u hrvatskoj kulturi i umjetnosti kao autor koji je podjednako cijenio i afirmirao tradiciju i moderna, savremena stremljenja, kazao je Popović o njemu.