“Delfin” sedam decenija mlade spaja sa morem i romantikom jedrenja

Dokumentarnom izložbom o njegovom istorijatu počelo je obilježavanje velikog jubileja jednog od najtrofejnijih sportskih klubova u Crnoj Gori

1858 pregleda 0 komentar(a)
Sa izložbe, Foto: Dragan Redžo
Sa izložbe, Foto: Dragan Redžo

Sportsko jedrenje na najbolji način objedinjava urođenu emociju, koju primorci imaju prema moru, ljepotu našeg zaliva, uzbuđenja koja donosi vještina kroćenja vjetra i sam čin takmičenja, kazao je preksinoć, otvarajući izložbu “Nautička kultura” u JU Muzej i galerija Tivat, tivatski gradonačečnik Željko Komnenović.

Izložba je priređena povodom početka obilježavanja velikog jubileja - 70. godišnjice Jedriličarskog kluba “Delfin” Tivat.

JK “Delfin” formiran je u januaru 1951. godine. Danas broji više od 150 članova, najtrofejniji je klub u sportskom jedrenju u Crnoj Gori, organizuje školu jedrenja za djecu i takmiči se na međunarodnim takmičenjima. Vrhunac crnogorskog jedrenja postignut je 2017. godine kada su se među prvih 50 na svjetskoj listi u olimpijskoj klasi Laser našla i dva crnogorska takmičara, od kojih je jedan - Igor Les, bio član JK “Delfin”.

Ističući da mu je velika čast da otvori izložbu fotografija, dokumenata i predmeta iz bogate istorije ovog trofejnog kluba, gradonačenik Komnenović je kazao da je JK “Delfin” “jedan od najstarijih tivatskih sportskih klubova, a prvi jedriličarski klub u Crnoj Gori jedri ka svom sedamdesetom rođendanu”.

“Ne dajte se da vas ove godine zavaraju, jer za sve koji vole ovaj klub i poštuju sve što su njegovi članovi ostvarili, to je mladić koji Tivtu, Crnoj Gori i sportskom svijetu ima još mnogo toga šta da pokaže. Sportsko jedrenje na najbolji način objedinjava urođenu emociju koju primorci imaju prema moru, ljepotu našeg zaliva, uzbuđenja koja donosi vještina kroćenja vjetra i sam čin takmičenja. A duga tradicija “Delfina” veže se uz poznate tivatske meštre, zanatlije, polaznike Mornaričko-tehničke škole i radnike MTRZ “Sava Kovačević”, koji su vješto stvarali jedrilice tipa dingi, jola, krstaše “Suton”, “Bokeljku”, još od 1951. godine. “Delfin” popularizuje jedrenje i ljubav prema moru i to više nego uspješno. Sve ovo objašnjava privrženost koju Tivćani imaju prema “Delfinu”, pa “Delfin” uzvraća sve većom ekspanzijom i sve značajnijim uspjesima”, kazao je Komnenović ističući da je tako “Delfinov” jedriličar Igor Les bio 38. na svijetu u klasi Laser standard 2017. godine. Dvije godine kasnije, Tivat je bio domaćin 52. Balkanskog prvenstva u jedrenju, koji je Tivat načinio epicentrom sportskog jedrenja. Za ovu godinu planirano je da se u Tivtu održi Evropsko prvenstvo jedriličara u klasi laser, ali je ono moralo biti odloženo zbog korone.

Komnenović je najavo dalju podršku Opštine Tivat klubu koji je taj grad pozicionirao na svjetskoj jedriličarskoj mapi i koji je ujedno i savremeni izraz ovdašnje drvene pomoračke tradicije i vjekovne usmjerenosti lokalnih ljudi na more koje je sastavni dio njihovih života.

“Opština Tivat će nastaviti da pruža podršku JK Delfin, kada su u pitanju njegove redovne sportske aktivnosti, značajna takmičenja i učešća na njima, ali i kad je u pitanju obilježavanje predstojećeg velikog jubileja 70. godišnjice kluba u 2021. godini. Na ovaj način građani Tivta i lokalna uprava, koja ih predstavlja, odaju počast klubu, koji Tivat prezentuje u najboljem mogućem svjetlu, sa željom da vrijeme donese još uspjeha i dobrog vjetra našim jedriličarima”, zaključio je Komnenović.

Posjetioci izložbe imali su priliku da vide fotografije, diplome, zahvalnice i druge materijale iz arhivske građe kluba, među kojima i original osnivačkog dokumenta iz 1951. godine kao i originalni trofej sa prve ikada organizovane regate u Crnoj Gori iz iste godine. Ova dragocjena svjedočanstva vremena govore o kontinuiranom radu JK “Delfin”, ali i o njegovom značaju za nautičku kulturu, promociju zdravih stilova života, kao i tradiciji samog grada Tivta. Savremeni dio izložbe čine fotografije Duška Miljanića, Elene Shu, Dalibora Ševaljevića i Ivana Botice, takođe vezane za jedrenje i ljude koji su doprinijeli, kako ovom klubu, tako i samom sportu.

Predsjednik JK “Delfin” dr Frano Tripovič kazao je da osim izvanredno uspješne sekcije takmičarskog jedrenja, klub ima i sekciju krstaša i posebno značajnu, Školu jedrenja za sve mlade koji žele da na taj način osjete neposrednu povezanost sa morem, prirodom i vještinom jedrenja kojeg primorci smatraju svojevrsnom “poezijom kretanja”.

“Mislim da je odrastanje uz jedrenje i ta demistifikacija prirode kroz njega, nešto što je jako bitno. Mislim da je privilegija da se u periodu formiranja, boravi na moru i uči o moru uopšte i morskoj kulturi. Želimo da naša škola jedrenja postane, a već je u stvari i postala osnovna pomorska škola”, istakao je Tripović dodajući da je “Delfinovu” školu jedrenja čak i u ovoj “korona godini” pohađalo više od 80 djece.

Govoreći o istorijatu kluba i ljudima koji su ga na ovaj ili onaj način obilježili, Tripović se prisjetio i nekadašnjeg tivatskog gradonačelnika, profesora geografije Tripa Rajčevića i načina na koji je njegov nesvakidašnji pedagoški pristup uticao na buđenje želje kod mladih Tivćana da se preko mora i jedrenja, povežu sa svijetom.

“On je imao interesantan pristup časovima, učenicima bi pokazivao jedan mali performans - pustio bi vodu iz špine da teče i da se napuni škafa vodom, pa bi teatralno, kao da će se nešto veliko desiti, stavio prst u vodu i onda bi pitao - kako sam ja sada konektovan sa cijelim svijetom? Onda bismo mi maštali kako ta voda ide iz Boke niz Jadransko i Jonsko more, pa kroz Sredozemno i kroz Suec... Ta vrsta dobrog globalizma je vezana i za jedrenje. JK “Delfin” je jedno od mjesta u ovom gradu, koje vode Tivat u svijet i dovode svijet u Tivat. Nama se dešava da nam dolaze djeca sa pet ili šest godina, u uzrastu u kojem počinju da se upoznaju sa morem, sa vjetrom, sa vremenskim prilikama, a nisu još ni naučila azbuku”, istakao je Tripović.

Bonus video: