Promocija knjige “Smrt je uvijek u modi”

Novi roman publiciste i novinara Mihaila Radojičića biće predstavljen danas u KIC-u “Budo Tomović” u 19 časova

1898 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Printscreen
Foto: Printscreen

Promocija novog romana poznatog crnogorskog publiciste i novinara Mihaila Radojičića “Smrt je uvijek u modi”, u izdanju Oboda Cetinje, biće organizovana danas u Podgorici, u Velikoj sali Kulturno-informativnog centra “Budo Tomović” u 19 časova.

O knjizi će, pored autora, govoriti sveučilišna profesorica dr Lidija Vukčević, književni istoričar i leksikograf Dragan B. Perović, kolumnista i književnik Balša Brković i prevodilac Nikola Berišaj.

Takođe, akdemik Jevrem Brković, zbog nemogućnosti da prisustvuje premijernom predstavljanju knjige, ovim povodom je izjavio da je ovakva knjiga neophodna na prostoru o kojem je i riječ u djelu.

“Najbolja strana ovog književnog djela je u tome što u njemu nema ni trunke istorije, ali je zato u ovom romanu skoncentrisana sva povijest o našem sramnom pohodu na Dubrovnik 1991. godine. Ova knjiga je neophodna svima na ovim prostorima... Da konačno neko kaže: ‘Ja sam kriv, a ne onaj drugi!’. Stoga, ova knjiga zaslužuje da pređe granice Crne Gore i da bude prevedena”, istakao je Brković.

Pored njega, o knjizi je govorio i prof. dr Ratko Božović iz Beograda ističući da je ovo “zaista šok roman”.

“Užasnut demonskim snagama iracionalne destrukcije realnosti naše nedavne turbulentne istorije, Mihailo Radojičić SHOK, u duhu pojmova Hane Arent, literarnom uvjerljivošću i stilskom briljantnošću, pokazuje kako je teško odvojiti radikalnost zla i zločina od njihove banalnosti i plitkoumnosti. Autor je obznanio kako su za naša varvarstva i ratno ludilo bili neophodni ostrašćeni ratoljubci, ideološki jednoumci i maloumni beščasnici. Bili su to mrzotvorci i nitkovi koji su učinili da u mračnim vremenima zgasne i čovječnost i smisao postojanja. Ovo je zaista šok roman”, kazao je o knjizi prof. dr Božović.

Iz KIC-a napominju da je, shodno odluci Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti, broj mjesta na promociji ograničen, a dezinfekcija ruku, fizička distanca i nošenje zaštitnih maski, kao i u svim javnim zatvorenim prostorima, je obavezno.

Bonus video: