Završena adaptacija i modernizacija sale

U ulcinjski Centar za kulturu uloženo 102.000 dolara

„Modernizacijom sale ulcinjskog Centra za kulturu značajno su unaprijeđeni uslovi ne samo za tehničku realizaciju kulturno-umjetničkih programa, već će, shodno tome, biti revitalizovana i redovna prikazivačka djelatnosti u ovom gradu“, rekao je ministar Bogdanović

2507 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Ministarstvo kulture
Foto: Ministarstvo kulture

Ministar kulture Aleksandar Bogdanović, stalna predstavnica UNDP u Crnoj Gori Danijela Gašparikova i predsjednik Opštine Ulcinj Ljoro Nrekić obišli su danas Centar za kulturu u Ulcinju, gdje je završena digitalizacija sale i opremanje savremenom tehnikom.

Ukupna vrijednost radova i ugrađene opreme iznosi 102.000 dolara, a projekat je realizovan u saradnji Ministarstva kulture sa UNDP, kroz program „Kreativna Crna Gora - Ekonomska valorizacija i kreativne industrije“, saopšteno je iz Ministarstva kulture.

Bogdanović je kazao da taj resor posvećeno radi na poboljšanju tehničko-tehnoloških i prostornih uslova ustanova kulture i na nacionalnom i na opštinskom nivou.

„Modernizacijom sale ulcinjskog Centra za kulturu značajno su unaprijeđeni uslovi ne samo za tehničku realizaciju kulturno-umjetničkih programa, već će, shodno tome, biti revitalizovana i redovna prikazivačka djelatnosti u ovom gradu“, rekao je Bogdanović.

Naglasio je da je na planiranu dinamiku radova značajno uticala aktuelna epidemiološka situacija.

„Ipak, danas smo svjedočili da je proces uspješno završen i da je sala Centra za kulturu sada potpuno funkcionalna. Cijenimo da će uslovniji ambijent i modernizovana sala značajno podstaći nove oblike kreativnosti kod mladih ulcinjskih umjetnika, ali i doprinijeti povezivanju kulturne i turističke ponude prije svega na lokalnom nivou“.

Bogdanović je posebno zahvalio Gašparikovoj i kancelariji UNDP na snažnoj i kontinuiranoj podršci usmjerenoj na unapređenje crnogorske kulturne scene, odnosno njenih infrastrukturnih kapaciteta.

Kada je riječ o ulaganjima u infrastrukturu kulture Ulcinja, Bogdanović je podsjetio na nedavno potpisani ugovor o rekonstrukciji nekadašnjeg Kina, koji će po završetku radova imati funkciju i bioskopa i multimedijalnog centra.

„Sve ovo pokazuje da je Vlada Crne Gore, u koordinaciji sa lokalnom samoupravom, u prethodnom periodu aktivno i posvećeno radila na poboljšanju sveukupne klime u kojoj djeluju i ulcinjski umjetnici i zaposleni u kulturi“, napomenuo je Bogdanović.

Osvrćući se na uspješnu saradnju sa Ministarstvom kulture i Opštinom Ulcinj na adaptaciji i modernizaciji sale ulcinjskog Centra, stalna predstavnica UNDP u Crnoj Gori Danijela Gašparikova podsjetila je da umjetnost i kultura imaju moć da ujedinjuju pojedince i zajednice, dodaje se u saopštenju.

„Proteklih par mjeseci bili su puni izazova, ali se nadam da će, kada savladamo pandemiju Kovid-19, ovaj centar osnažiti duh zajednice i saradnje. Uvjerena sam da će Centar za kulturu u Ulcinju doprinijeti regenerisanju zajednice, da će okupljati umjetnike, turiste i građane i da će se u ovom prostoru osjećati duh inovativnosti. Da će centar biti mjesto gdje će se stvarati nove ideje. Zato ohrabrujem sve da kada to epidemiološka situacija dozvoli, zajedno nastavimo da radimo na očuvanju kulturnog nasljeđa i povezivanju ljudi”, rekla je Gašparikova.

Predsjednik Opštine Ulcinj Ljoro Nrekić izrazio je zahvalnost Gašparikovoj i UNDP na uspješnoj realizaciji projekta, kao i ministru Bogdanoviću na, kako je naglasio, kontinuiranoj podršci ovom gradu u svim oblastima kulture.

„Ovo je objekat koji je davno napravljen, falilo mu je ozvučenje, rasvjeta i sva ostala prateća tehnika. Zato se radujem što smo danas dobili kompletno opremljen Centar za kulturu u kojem mogu da se odvijaju sve vrste manifestacija“, kazao je Nrekić.

Preporučujemo za Vas