Studentski životi kroz umjetničke prakse

Međunarodni projekat, čiji je crnogorski partner Institut za savremenu umjetnost, bavi se studentskim životom od kraja Drugog svjetskog rata do danas

1149 pregleda 0 komentar(a)
Sa jednog od predavanja, Foto: ISU
Sa jednog od predavanja, Foto: ISU

Međunarodni projekat “Oni žive - studentski životi otkriveni kroz kontekstualne umjetničke prakse”, čiji je crnogorski partner nevladino udruženje “Institut za savremenu umjetnost” (ISU), započet je onlajn sastankom partnera iz pet evropskih zemalja.

Projekat se bavi studentskim životom od kraja Drugog svjetskog rata do danas u kontekstu svakodnevnog života u studentskim domovima, kulturnim navikama i slobodnim vremenom studenata, međuljudskim odnosima i posebno odnosima među polovima, kao i društvenim i političkoim angažovanjem studenata.

“Cilj je podsticanje studentske populacije da učestvuje u razumijevanju i zajedničkom kreiranju savremene umjetnosti koristeći arhivske materijale i učestvujući u praticipativnim umjetničkim aktivnostima tokom rezidencijalnih boravaka umjetnika u studentskim domovima. Rezultati će poslužiti kao smjernice za menadžere kulturnih institucija i umjetničkih galerija za dalje unapređivanje inovativnih pristupa razvoju mlade publike”, navodi se u saopštenju ISU.

Projekat će obuhvatiti program umjetničkih rezidencija koji će biti realizovan u studentskim domovima u Podgorici, Beogradu, Rijeci i Madridu. U rezidencijama će učestvovati po jedan umjetnik iz svake zemlje partnera nakon čega će biti organizovane izložbe i tribinski programi.

“U programu će učestvovati i mladi kustosi iz domena vizuelnih umjetnosti koji će zajedno sa umjetnicima biti odabrani na otvorenom konkursu, a zatim će pohađati ljetnju školu o kontekstualnim i participativnim umjetničkim praksama na ‘Institutu za umjetnost u kontekstu’ u Berlinu. Tokom boravaka u studentskim domovima, umjetnici će zajedno sa kustosima razvijati projekte direktno sa studentima, kao i na osnovu foto i audio-materijala o studentskom životu od 1945. do danas, koji će biti prikupljen i pothranjen na kolaborativnoj digitalnoj platformi ‘Topotheque’ i sajtu projekta. Nakon završetka rezidencija biće održane izložbe sa umjetničkim radovima nastalim tokom rezidencija, u galerijskim prostorima u blizini studentskih zajednica, koje će pratiti katalog sa tekstualnim doprinosima mladih kustosa”, poručuju organizatori.

Od arhiviranog digitalizovanog foto-materijala biće kreirana putujuća izložba koja će istovremeno biti održana u studentskim domovima u Podgorici, Beogradu, Madridu, Rijeci i Zagrebu. U fokusu će biti svakodnevni život u domovima, kulturne navike i društveno-politički angažman studenata. Iz projekta će proizaći i knjiga sastavljena od tri dijela: naučnih tekstova iz oblasti različitih disciplina na temu studentskog života prikupljenih putem otvorenog konkursa, tekstova umjetnika i kustosa o realizaciji rezidencija i priručnika o metodologiji organizacije rezidencija ove vrste u studentskim domovima.

Projekat se realizuje od septembra 2020. do kraja februara 2023. godine u okviru programa za kulturu i medije Evropske unije „Kreativna Evropa“. Lider je “Dom kulture Studentski grad” iz Beograda, a partneri, pored ISU, i “Međunarodni centar za arhivska istraživanja/Icarus” iz Zagreba, Akademija primijenjenih umjetnosti iz Rijeke, Fakultet za audio-vizuelne komunikacije na Univerzitetu kralj Huan Karlos iz Madrida. Pridruženi partneri su “Institut za umjetnost u kontekstu” na Univerzitetu umjetnosti iz Berlina i Centar za primjenjenu istoriju iz Beograda.

Bonus video: