U hodnicima vremena do granica izdržljivosti

Ona je još ranije najavila da je posebno ponosna na ovu epizodu potkasta i da sa velikim uzbuđenjem iščekuje da je pusti u svijet, a u razgovoru za “Vijesti” Ivana, koja sebe opisuje kao autorku-provokatorku, objasnila je kako je došlo do saradnje sa Aleksandrom Kraljom, koji stoji iza pseudonima Al Ex

1289 pregleda 34 reakcija 0 komentar(a)
Autoportret Ivane Pejović, Foto: Privatna arhiva
Autoportret Ivane Pejović, Foto: Privatna arhiva

Vizuelna umjetnica Ivana Pejović nastavila je rad na svom unikatnom projektu za domaću scenu, potkastu “The Tetracyst” u okviru kojeg sarađuje sa crnogorskim tehno izvođačima, a koji je započela ljetos. Sad je publici servirala najnoviju, četvrtu epizodu potkasta na kojem je radila sa podgoričkim DJ-em Al Exom, koji je ljubiteljima elektronskog zvuka poznat od ranije kao član tehno dueta Iks-Oks.

Ivana je prva žena VJ u Crnoj Gori i potkast “The Tetracyst” bazira se na setovima DJ-eva sa kojima sarađuje, za koje ona stvara prateće vizuale pod umjetničkim imenom Rrose F55. Projekat je započet u julu kada joj je svoju muziku “pozajmio” jedan od lidera domaće tehno scene Aleksandar Grum, tom prilikom pod pseudonimom Vakat, pod kojim se bavi dosta tvrđim zvukom. U naredna dva mjeseca “The Tetracyst” se nastavio saradnjom Ivane sa Dinom Ganićem i Dinom R, a sada je na red došao i Al Ex. Video pod nazivom “AL EX x Rrose F55 (A/V showcase)” dostupan je na YouTube servisu.

Ona je još ranije najavila da je posebno ponosna na ovu epizodu potkasta i da sa velikim uzbuđenjem iščekuje da je pusti u svijet, a u razgovoru za “Vijesti” Ivana, koja sebe opisuje kao autorku-provokatorku, objasnila je kako je došlo do saradnje sa Aleksandrom Kraljom, koji stoji iza pseudonima Al Ex.

“Al Ex-a sam slušala još dok je bio dio dvojca Iks Oks. Dopao mi se njegov odnos prema spoljnjem svijetu i radu. Iz korespondencije sam dokučila da je on čovjek privatan, nenametljiv i usmjeren na to što radi, radi puno i ima sjajne rezultate kao producent. Ne poznajem lično nikoga od saradnika sem Gruma. Kako radim menadžerski dio posla preko društvenih mreža, tako i ostvarujem kontakte. Mnogo mi je drago da njegove trake pušta Oskar Mulero. Meni se sviđa njegov bit, bas je vrlo karakterističan, ima puno noisea i distorzije, to je ono što najviše volim kod tehno muzike”, istakla je vizuelna umjetnica. Ona je kazala i da je na ovu epizodu potkasta, koja inače nije preporučljiva za ljude koji boluju od epilepsije, posebno ponosna jer je to njen najbolji rad do sada u okviru “The Tetracysta”.

foto: Ivana Pejović

“Ova epizoda je nastala iz kulminacije prethodnih radova, uložila sam čitavu sebe u ovaj projekat i došla do autentičnih vizuelnih rezultata, kako je Al Ex napravio miks sa puno bita, insistirala sam na ‘mokroj’ slici. Zvuk je mokar... Sposobnost da vidite zvuk spada u fenomen, između ostalog to mi omogućava uvide u nove perspektive mišljenja vizuelnih senzacija, tim putem sam otišla do krajnjih granica fizičke i mentalne izdržljivosti”, objasnila je umjetnica. Prethodne epizode potkasta imale su razne zanimljive simbole, teme i motive, od revolucije i Če Gevare, preko Nikole Tesle, okultizma, lova, apokalipse do manipulacije ženskim tijelima.

“Snovi, šamanizam, naučna fantastika, nevidljivo su uticali na epizodu četiri, bavila sam se čovjekom iz najviše tačke postojanja, njegove intime i rituala. Mentalna putovanja u nepoznate prostorne tačke gdje je promjena trenutna, iz crnog u bijelo, brzinom svjetlosti, dubine i gustina misterije, horora, trilera, začudnog, poznatog i nepoznatog, hodnici vremena koji bilježe sve ono što prećutimo i sakrijemo, buka i tišina istovremeno. Svakom radu pristupam jednako i temeljno, perspektiva i kompozicije slike zavise od unutrašnjeg bita mentalnog i emotivnog, parametre za putovanje podesim unaprijed, ali ih u toku vremena i promijenim, imam lične metode da stignem u prostore zamišljenog, a to su nepoznate i neistražene teritorije. Kada uđem u mod putovanja nema pravila. Utabala sam svoj put, na nezavisnoj sam teritoriji, kada osvijetlite tamu tada dolazite do otkrića”, ukazuje Ivana.

Ona je otkrila da već priprema petu epizodu, a u njoj će prvi put ugostiti jednu od rijetkih žena među DJ-ima u Crnoj Gori, Baranku koja nastupa pod imenom Tanya Moss i koja je, prema Ivaninim riječima, nagradila posebnim miksom. “Najljepše tek slijedi, a tajne se ne otkrivaju. Mene fascinira činjenica koliko daleko mogu da stignem iz jednog mjesta, to je naučna fantastika”, sa uzbuđenjem konstatuje ona

Bonus video: