Mladi ukrajinski talenti u Crnoj Gori

Manifestacija počinje večeras, izložbom i koncertom u Podgorici, u KIC-u “Budo Tomović”, a traje do 9. novembra

1318 pregleda 0 komentar(a)
“Dani mladih ukrajinskih talenata u Crnoj Gori”, Foto: Poster
“Dani mladih ukrajinskih talenata u Crnoj Gori”, Foto: Poster

Manifestacija “Dani mladih ukrajinskih talenata u Crnoj Gori” počinje danas u Kulturno-informativnom centru “Budo Tomović” u Podgorici i traje do devetog novembra. Događaj će obuhvatiti izložbu mladih ukrajinskih slikara pod nazivom “МАЛЮЙ.UA” koja će biti otvorena večeras u izložbenom holu u 19.30 časova, a koncert mladih ukrajinskih umjetnika, gdje će ujedno nastupiti i dječji muzički talenti iz Crne Gore, počinje u 20 časova na Velikoj sceni.

Posjetioci će moći da pogledaju 55 najboljih radova koji su dio selekcije Festivala ukrajinske umjenosti koji je trajao oko dva mjeseca i obuhvatio radove mladih umjetnika iz svih djelova Ukrajine, uzrasta od pet do 21 godine.

Tu su i radovi čiji su autori djeca bez roditelja, migranti iz okupiranih teritorija, kao i djeca koja žive u graničnim područjima.

Najbolje radove odabrao je ugledni žiri sačinjen od crnogorskih umjetnika i ličnosti iz kulturnog života Crne Gore, među kojima su umjetnici Roman Đuranović, Mirko Dragović, Hajdana Kostić, Matan Vukčević, direktorica KIC-a “Budo Tomović” Snežana Burzan Vuksanović, magistar istorije i pedagog u JU Muzeji i galerije Podgorice Vanja Vuković, direktorica Kulturnog centra Nikola Đurković u Kotoru Tatjana Ilčev Miljenović, kao i predsjednik Udruženja likovnih umjetnika Crne Gore Igor Rakčević.

Žirijem je predsjedavala Anastazija Miranović, direktorica Narodnog muzeja Crne Gore.

Na koncertu, koji će otvoriti manifestaciju, nastupiće Sofija Jegorova, Ljubov Hrišenko, Danijela Dmitrijeva i Sofija Salvaridu.

U okviru koncerta nastupiće i mladi talenti crnogorske muzičke scene: Komnen Vuković, Jana Sjekloća, Anđela Stijepović, Dora Grbović i Ivona Brnović, saopštili su organizatori - Asocijacija za razvoj međunarodnih odnosa ADRUM, i organizacija Studiorar, koji realizuju manifestaciju uz podršku Ambasade Ukrajine u Crnoj Gori i KIC-a “Budo Tomović”. Nacionalni muzej Tarasa Ševčenka je partner Festivala ukrajinske umjetnosti.

Iz KIC-a napominju da je, shodno odluci Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti, broj mjesta ograničen, a poštovanje svih mjera obavezno.

Bonus video: