Među najboljima i priče autorki iz Crne Gore

Na regionalnom konkursu za najbolje bajke i basne za djecu nagrađene Tamara Senić i Biljana Obradović

1609 pregleda 0 komentar(a)
Nevid Teatar, Foto: Poster
Nevid Teatar, Foto: Poster

Crnogorske autorke Tamara Senić iz Podgorice i Biljana Obradović iz Bijelog Polja izdvojile su se u 15 najboljih na Javnom regionalnom konkursu za originalne bajke i basne za djecu, u okviru projekta „Obrazovanje kroz igru” Nevid teatra iz Banjaluke u partnerstvu sa Udruženjem dramskih umetnika Srbije kroz zajednički regionalni projekat UN-a „Dijalog za budućnost”.

Žiri, koji su činili Aleksandra Čvorović i umjetnici iz Nevid teatra, izabrao je najbolje bajke i basne za djecu među 368 pristiglih priča iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore, a na temu kulturnih raznolikosti. Oni su saopštili da je zbog velikog broja kvalitetnih prijava odlučeno da bude izabrano 15, umjesto planiranih 10 bajki i basni, uz povećanje nagradnog fonda.

“’Crna ovca’ Tamare Senić je originalna i maštovita priča koja preokreće doživljaj kako je biti ‘crna ovca’: od potpune neshvaćenosti, preko izuzetnog putovanja i avanture, upoznavanja novih, ‘drugačijih’ prijatelja, povratkom na početnu tačku glavna junakinja uviđa da svi žele da budu kao ona. Hrabrost da budeš drugačiji daje posebnu vrijednost, a uz dobru volju naizgled nepremostive razlike pronalaze način da dosegnu zajednički cilj”, navodi se u obrazloženju i dodaje:

“’Zli Prah i mladi vjetar Spaljenko’ Biljane Obradović je bajka koja otkriva da mogu doći loša vremena kada izgleda da više nije ostalo dobrote i da zlo nastoji da zavlada svijetom. Tada uviđamo da je neko zloupotrijebio našu lakomislenost i neznanje, jer ako ne razmišljamo o posljedicama svojih postupaka progoneći one obilježene, možemo dovesti svijet do uništenja. No, čak i kada sve izgleda bezizlazno, ako se iskreno pokajemo i uvidimo svoje greške, uvijek postoji način da se stvar preokrene i popravi”.

Nevid teatar će štampati ilustrovanu knjigu i objaviti audio-knjigu i verziju audio-knjige za djecu sa poteškoćama u razvoju, a na veb sajtu projekta biće dostupna elektronska verzija ilustrovane knjige.

Među nagrađenima su i, iz BIH: “Basna o pčeli i pužu” Murisa Žigonja, “Legenda o Jetiju” Dubravka Bobana, “Čudesni pečurak” Dubravke Vujinović, ”Bajka sa Ostrva vječnog proljeća” Igora Vučka, ”Dječak Neil otkriva ljepote različitosti” Ćere Imširović, ”Čuda se dobrim djelima stvaraju - Kako su Dan i Jutra popravili zlog čarobnjaka” Dženite Hrnjičić, “Kako je mala izviđačka družina pronašla sreću” Tee Katice i Amile Masleše/Scout Sisters BH i „Princeza i svetioničar” Danijele Lazendić, a iz Srbije “Kengurova želja” Katarine Krstajić, “Crvenka na Pasijem brdu” Ivone Momirović, “Praskozorje Sumraka” Miloša Petkovića, “Gospodar visina i neuhvatljivi ronilac” Aleksandra Teokarevića, “Gdje ježić spava” Milice Konstantinović Stanojević.

Najbolji autori i autorke podijeliće nagradni fond u iznosu od 4.500 konvertabilnih maraka, odnosno svaka od 15 izabranih priča dobija po 150 eura.

Bonus video: