Tihi kulturni aktivizam postaje sve glasniji

Ivana Stanić za “Vijesti” govori o utiscima sa zajedničkog druženja, dosadašnjem i budućem radu grupe umjetnika

1597 pregleda 210 reakcija 0 komentar(a)
Sa rođendana u CKZ “Ribnica", Foto: Damir Murseljević
Sa rođendana u CKZ “Ribnica", Foto: Damir Murseljević

Kulturna Baza Kunst koja je tokom proteklih godinu dana okupila veliki broj crnogorskih umjetnika iz raznih sfera stvaralaštva, prvog novembra je proslavila i prvi rođendan - jednu godinu od početka djelovanja, a simbolično predstavljanje njihovog rada može se vidjeti u Podgorici, u nedavno otvorenom Centru kulturnih zbivanja “Ribnica” gdje je do daljeg otvorena i izložba likovnih djela članova KBK.

Idejni tvorac, inicijatorka i administratorka Fejsbuk stranice Kulturna Baza Kunst, koja je za kratak period postala veoma popularna, je crnogorska grafičarka i slikarka Ivana Stanić.

Kada su “Vijesti” prvi put razgovarale sa Stanićevom o KB Kunst, ona je istakla da baza “svakodnevno raste, ljudi se povezuju, prepoznaju, planiraju zajedničke projekte”...

“Ta stranica je krenula iz potpuno aktivističkih pobuda, pošto smatram sebe tihim kulturnim aktivistom cijelog života i htjela sam tako da umrežim ljude iz raznih branši kulture - likovnjake, psihologe, naučnike, pisce”, kazala je ranije Stanićeva koja sada za “Vijesti” govori povodom “godinu dana tihog kulturnog aktivizma koji postaje sve glasniji”, priča o dosadašnjim, ali i budućim aktivnostima baze Kunst i prenosi utiske sa prve “žive” promocije ove skupine.

Sa rođendana u CKZ 'Ribnica': Ivana Stanić (lijevo)
Sa rođendana u CKZ "Ribnica": Ivana Stanić (lijevo)foto: Damir Murseljević

“Rođendan smo obilježili materijalizujući svu onlajn priču koja postoji malo više od godinu i okupili se, ne u potpunom broju, mada smo se potrudili da svi autori budu uključeni. Sve smo organizovali u sjajnoj saradnji sa CKZ “Ribnicom” i Radiom Krš. Improvizovali smo, družili, igrali se i to sve na vrlo profesionalnom nivou, ostavljajući iza sebe sate rada i truda. Dovoljno je tu ljubavi da budemo glasni. Svi smo zadovoljni likovnom postavkom, video projekcijama, književno-glumačkom fuzijom i akustičnim koncertima. Ovo je početak, jer očekujem samo jače i bolje. Nisu svi autori i aktivisti bili u prilici da se predstave, neki su odsutni, neki u karantinu, neki nisu imali tehničke uslove za projekte... Ali nadam se da će svaki sljedeći događaj biti makar podjednako ovako iznenadjujuće dobar. A biće ih... To svi znamo”, priča Stanićeva.

Izložba u CKZ “Ribnica”
Izložba u CKZ “Ribnica”foto: Damir Murseljević

Ona je dodala da su tokom ovih godinu dana, “makar što se tiče virtuelnih prezentacija”, dobili podršku od Ministarstva kulture nakon prvog talasa virusa korona, a sa tim sredstvima su obezbijedili sebi sjajan veb sajt čiji je autor Jovo Vukčević. Bilo je sufinansiranih sponzorstava onlajn prezentacija velikog broja umjetnika i njihovih projekata, a prešli su cifru od 5.000 pratilaca.

“KBK je zavrijedila povjerenje i imamo saradnju sa velikim brojem pisanih medija i novinara kojima sam zahvalna na podršci i korektnoj saradnji, posebno kad su promocije autora u pitanju. Baza broji oko 200 autora i aktivista kojih je svakim danom sve više. Mislim da su našli mjesto gdje se bez obzira na razlike, kako u senzibilitetu ili rukopisu, mogu okupiti i bez cenzure ili privilegija predstaviti, i to isključivo svojim radom. Autori i aktivisti se međusobno povezuju i sarađuju, podržavaju se i međusobno promovišu, u skladu sa svojim estetskim normama... Nadam se da će tako i ostati, da ćemo po strani ostaviti sve ostale suštinski neidentitetske razlike sa strane, jer one su zaista samo smetnja pri mentalnoj higijeni, smetnja u samoj komunikaciji među članovima, a tako i u razmjeni među samim autorima i konzumentima”, istakla je Stanićeva.

Jelena Đukić govorila poeziju
Jelena Đukić govorila poezijufoto: Damir Murseljević

Ona je istakla da su se svi radovali ovom događaju, te da “autori i pratioci KBK najbolje znaju koliku vrijednost nosi Baza”.

“Nadajmo se da će se autori čuti, vidjeti, gledati, slušati, biti vidljivi, cijenjeni i prihvaćeni i, napokon, dobiti svoje mjesto. Apsurdno zvuči, ali većina nas se osjeća kao da pripada ugroženoj izumirućoj grupi”, zaključila je ona.

Trzaj igre i slobode

Program kojim su obilježili svoje postojanje obuhvata likovnu postavku djela više od 60 autora na čiji rad se osvrnula mlada istoričarka umjetnosti Biljana Samardžić. Ivana Stanić zahvaljuje svima koji su pružili svoj doprinos.

“Sa malim kašnjenjem, zbog pozitivne euforije i radosti, što imamo vremena baviti se sobom i kulturom, priznavao to neko ili ne, počeli smo sa književnim programom gdje se predstavilo oko petnaestak autora, od kojih su većina čitali svoju poeziju, što mi predstavlja posebno zadovoljstvo. Hvala Juliji Milačić Petrović i Jeleni Đukić koje su svojom izražajnom recitatorakom igrom i improvizacijom naglasile i podržale naše autore i tako upotpunile ovo dešavanje dajući mu i akcentujući svima nama koliko je lijepo i hrabro stvarati i biti svoj. Posebno se zahvaljujem Marku Vujoviću, multitalentovanoj ličnosti, koja mi je pomogla oko organizacije ovog dijela programa čitajući i svoja djela i djela drugih autora. Napravili smo kratku muzičku digresiju sa Ivanom Ivanovićem, koji je pomogao i oko video projekcija i muzičkog programa, i Bracom Subotićem iz Vrpce i violinistkinjom Milenom Rajković, dok su na projektoru bili emitovani autorski spotovi naših bendova. Pored muzičkih spotova, na projektoru su objavljivani i video-radovi (Ivan Knežević, Milka Delibašić i drugi). Posebno se zahvaljujem Vesku, Nikoli, Mišu Joskiću, Katarini Švabić i Tijani Radulović na pomoći oko postavke izložbe, kao i Katarini Tomašević Kraford i Branu Mandiću. S obzirom na jezivu globalnu situaciju kapitalističko-apokaliptičnog vremena, maksimalne kontrole, gubitka privatnosti i kovida-19, ovo okupljanje je bio jedan trzaj igre i slobode”, poručila je Stanićeva.

Bonus video: