Problemi se, poput pandemije, šire nacionalnim teatrom

Umjetnički direktor Željko Sošić, očekuje da što prije budu imenovani novi članovi Savjeta

13347 pregleda 3 komentar(a)
CNP (Ilustracija), Foto: Duško Miljanić
CNP (Ilustracija), Foto: Duško Miljanić

Ostavke predsjednika Pozorišnog savjeta Crnogorskog narodnog pozorišta Blagote Erakovića i člana Edina Jašarovića dio glumačkog ansambla nacionalnog teatra komentariše kao “kulminaciju nagomilanih problema” i “potvrdu ispravnosti” njihovih dosadašnjih apela i iskazanog nezadovoljstva situacijom u CNP-u.

“Kulminacija nagomilanih problema u Crnogorskom narodnom pozorištu (o kojima je većinski dio glumačkog ansambla govorio u medijima proteklih mjesec i po dana pokušavajući da iste riješi unutar institucije tokom prethodne dvije godine) rezultirala je ostavkama dvojice članova Savjeta, a valja podsjetiti da je Savjet najviši organ upravljanja nacionalnim teatrom. Njihove ostavke doživljavamo kao potvrdu ispravnosti svih naših višemjesečnih ukazivanja na probleme koji se, poput pandemije, šire nacionalnim teatrom”, ističu za “Vijesti” glumci, potpisnici prvog apela poslatog sredinom septembra: Aleksandar Gavranić, Ana Vučković, Ana Vujošević, Andrea Mugoša, Danilo Čelebić, Dejan Ivanić, Gorana Dragašević, Jadranka Mamić, Jelena Minić, Jelena Nenezić Rakočević, Kristina Obradović, Milivoje Mišo Obradović, Nada Vukčević, Nikola Perišić, Radmila Božović, Slavko Kalezić, Žaklina Oštir, Žana Gardašević Bulatović i Zoran Vujović.

Reditelj Eraković je “Vijestima” ranije kazao da su neki od razloga zbog kojih je podnio ostavku to što uprava Crnogorskog narodnog pozorišta, na čelu sa umjetničkim direktorom Željkom Sošićem i poslovnom direktorkom Milicom Tomović, pokušava da preuzme poslove i nadležnosti Savjeta CNP-a koje, prema Poslovniku o radu Pozorišnog savjeta, upravlja pozorištem i donosi niz odluka vezanih za rad, program, finansije nacionalnog teatra. Pored toga, Eraković je istakao i da je uprava ispravljala i iznevjeravala pojedine odluke Savjeta...

 Ostavka je lično pravo svakoga: Sošić
Ostavka je lično pravo svakoga: Sošićfoto: Duško Miljanić

“Mi napravimo jednu odluku - oni je preinače, traže da ja to potpišem... To se namnožilo, takvih postupaka je već mnogo i ja više ne mogu, dosadilo mi je da se ubjeđujem sa nekim da ne smije to da radi, jer je Savjet koji je po zakonu i statutu imenovala Vlade Crne Gore tijelo koje upravlja pozorištem, dok su izvršni organi poslovni direktor i umjetnički direktor. To oni nijesu mogli da progutaju...”, rekao je Eraković koji je tom prilikom kazao i da se duže od pola godine dvoumio da li da podnese ostavku ili ne, ali i da misli da će i drugi članovi Savjeta CNP-a uraditi isto, naglašavajući da on ne utiče ni na čiju odluku.

Željko Sošić je “Vijestima” kazao da je “ostavka lično pravo svakoga” i istakao da nema vremena da se bavi “ekspertskim analizama”, te da očekuje da novi članovi budu imenovani u što kraćem roku.

“Ostavka je lično pravo svakoga. Ja bih se ovom prilikom zahvalio kolegama na korektnoj saradnji tokom prethodne dvije godine. Zbog svih aktivnosti u pozorištu, rada na novim projektima, probama i slično, nemam trenutno vremena da odgovaram na ove ekspertske analize. Naš posao je na scenama CNP-a, ne u medijskim nadgornjavanjima. Očekujem da u najhitnjijem roku Ministarstvo kulture i Vlada Crne Gore imenuju novi članove Savjeta kako bismo nesmetano nastavili sa mnogobrojnim projektima”, poručio je on.

Član Savjeta, kao predstavnik zaposlenih, reditelj Goran Bulajić, “Vijestima” je juče rekao da neće podnijeti ostavku “niti za to ima razloga”, te i da nije saglasan sa mišljenjem kolega.

Bzlajić
Bzlajićfoto: CNP

“Ne slažem se sa obrazloženjem ostavki cijenjenih kolega i mislim da većim dijelom nijesu istinite”, rekao je on, ističući da je trenutno u posebnom medicinskom tretmanu te da ne želi dalje da komentariše situaciju u CNP-u. Dio glumačkog ansambla rekao je i da je “dosadašnji doprinos Savjeta u rješavanju problema bio skroman u odnosu na ingerencije koje mu zakonom i Statutom pripadaju”. Na to je u razgovoru za “Vijesti” podsjetio i Eraković koji je, međutim, kazao i da je na njegovu odluku posebno uticala i “prijetnja” tužbom dijela ansambla glumaca. On je rekao i da je još prije nekoliko mjeseci istakao da su glumci u pravu sa svojim stavovima.

“Ali, način na koji oni to rade mislim da nije u redu. Recimo, da su tada, nakon moje izjave, tražili smjenu uprave Crnogorskog narodnog pozorišta, ja bih ih podržao, ali oni su čekali izbore 30. avgusta, pa da onda daju zahtjev za smjenu uprave, što stvarno nije u redu, po mom mišljenju. Ako su oni bili protiv dolaska Milice Tomović na mjesto poslovnog dirtektora, na primjer, trebalo je odmah da se žale. Zbog silnih godina koje sam u pozorištu i iskustva govorio sam sebi da treba da razumijem mlade ljude, ali dešavaju se razni prekršaji, po mom mišljenju to jesu prekršaji”, zaključio je Eraković.

Glumci su odgovorili da ne postoji “hajka na Savjet” i pitaju zbog čega se članovi Savjeta tek sada oglašavaju.

“Bez obzira na to što su članovima Savjeta problemi bili očigledni u istoj mjeri koliko i većinskom dijelu glumačkog ansambla, upitno je zašto se tek danas oglašavaju. Jasno je da ne postoji ‘hajka na Savjet’. Postoje činjenice, tj. dokazi, koji jasno ukazuju na ispravnost naših postupaka. Prvog maja 2020. godine dali smo rok upravi da do 1. septembra 2020. godine riješi, ako ne sve, onda većinu problema. Kako nije došlo do rješavanja niti jedne stavke koju smo zahtijevali, logično je bilo da se odlučimo na korak istupanja u medije. I sada pitamo da nam se objasni konstantno manipulativno pominjanje izbora kao razlog našeg reagovanja? Šta se time želi postići osim bijega od suštine problema? Svakako, tražimo odgovor na to pitanje”, poručuju glumci. Oni su ponovili i da je “nagomilanost problema na koje su upućivali, kako Savjet tako i upravu, ali i ministra kulture, rezultiralo konstantnim prolongiranjem suočavanja sa bolnim dešavanjima unutar nacionalnog teatra, odnosno rušenjem ugleda jedne od najznačajnijih institucija kulture Crne Gore”.

Eraković
Erakovićfoto: Zoran Đurić

“Članovi Savjeta treba da se zapitaju zašto slušamo i čitamo njihove oprečne izjave danas i prije pola godine; ostavljamo njima da dobro razmisle. Mi ćemo da radimo i stvaramo uprkos teškoj situaciji u kojoj se nalazimo. Sa dokazima u rukama za svaku iznešenu tvrdnju. Istinski se nadamo da će njihova odluka da daju ostavke, napokon, podstaknuti nadležne da u najkraćem roku razriješe upravu koja je svojim djelovanjem doprinijela urušavanju pozorišne etike što se, gledajući sa aspekta dramske umjetnosti, može tretirati i zločinom nad njom samom”, poručili su glumci.

Bonus video: